Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 21.06.2024. 10:30

U javnom savjetovanju mjera za akvakulturu koja osigurava usluge zaštite okoliša

Odnosi se to na nositelje dozvole za akvakulturu u dijelu uzgoja toplovodnih vrsta slatkovodnih riba, poručili su iz Ministarstva poljoprivrede

Foto: Depositphotos/phb.cz
  • 122
  • 44
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva otvorilo je savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o provedbi mjere II.10. Akvakultura koja osigurava usluge zaštite okoliša.

Ističu kako se njime utvrđuje provedba dodjele potpore u okviru Prioriteta 2. Europske unije "Poticanje održivih aktivnosti akvakulture te prerada i stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture čime se doprinosi sigurnosti opskrbe hranom u Uniji", a u sklopu provedbe Programa za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027.

Predmet potpore je, pojašnjavaju, naknada za aktivnosti s ciljem razvoja akvakulture koja osigurava usluge zaštite okoliša, pri čemu se prihvatljive aktivnosti odnose na primjenu akvakulturnih metoda koje su u skladu sa specifičnim potrebama okoliša i podložne su posebnim upravljačkim zahtjevima koji proizlaze iz označavanja područja mreže NATURA 2000.

"Korisnici mjere su nositelji dozvole za akvakulturu u dijelu uzgoja toplovodnih vrsta slatkovodnih riba", poručuju.

Za ostvarivanje potpore moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti:

  • korisnik mora biti nositelj važeće dozvole za akvakulturu,
  • upravljački zahtjevi iz članka 3. stavaka 2. i 3. ovoga Pravilnika moraju biti na snazi u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu i isplatu te tijekom čitave kalendarske godine za koju se isti podnosi odnosno moraju biti sastavni dio Ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta ili Ugovora o privremenom korištenju ili Ugovora odnosno akta koji definira pravo korištenja voda za obavljanje akvakulture,
  • predmet potpore ne smije biti financiran nikakvim drugim javnim doprinosima,
  • korisnik mora imati podmirene financijske obveze prema Državnom proračunu Republike Hrvatske po osnovi javnih davanja,
  • korisnik ne smije biti u stečaju, predstečajnom postupku, likvidaciji ili blokadi,
  • korisnik mora dati suglasnost za uvrštavanje u popis koji se objavljuje u skladu sa člankom 49. stavkom 3. Uredbe (EU) br. 2021/1060.

"Provedba potpore na temelju ovoga Pravilnika provodi se putem informacijskog sustava FISHNET", naglašavaju iz ministarstva.

Savjetovanje je otvoreno do 16. srpnja 2024., a više informacija možete pronaći ovdje.


Tagovi

Javno savjetovanje Akvakultura Zaštita okoliša Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.