Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uginuće riba
  • 02.09.2024. 09:40
  • Virovitičko-podravska, Lisičine

Uginulo gotovo sedam tona ribe, širi se nesnosni smrad

Vrijednost ribe je oko sto tisuća eura, a ukupnu štetu teško je procijeniti jer potok duž cijelog toka do ušća u Dravu nosi uginulu ribu koja se raspada i truje okoliš. Stočari iz okolnih sela u njemu napajaju stotine grla stoke, a u blizini su i bunari s pitkom vodom.

Foto: Goran Gazdek
  • 2.724
  • 240
  • 0

Gotovo sedam tona ribe, prema procjeni ribočuvarske službe, uginulo je u petak nakon što je iz jezera Lisičine kraj Voćina u Virovitičko-podravskoj županiji, ispuštena voda kako bi se, kako im je rečeno, sanirala brana.

Čitavim krajem, u blizini zaštićenog područja Parka prirode Papuk, širi se nesnosni smrad truleži mrtvih amura, divljih babuški i šarana. Među njima je i nekoliko tona mlade ribe jer se šaran izmrijestio.

U subotu ujutro, u potoku u koji je voda ispuštena, poneka riba se još uvijek borila za život koprcajući se u plićaku među tisućama plutajućih. Prizor je grozan, a oni slabijeg želuca ne usude se prići bez maske.

Stočari tamo napajaju stoku

Ribočuvar Zajednice športskih ribolovnih udruga Orahovica, Čačinci, Zdenci, Crnac i Voćin, Damir Tankosić, je očajan. Stalno ponavlja kako se ovakva ekološka katastrofa može dogoditi samo ljudskim nemarom i nebrigom te kako za štetu vrijednu najmanje sto tisuća eura netko mora odgovarati. A i namiriti je.

Širi se nesnosni smrad truleži mrtvih amura, divljih babuški i šarana

"Uobičajena procedura je da izvođač obavijesti ribolovno društvo ili zajednici ribolovnih udruga koja gospodari vodama o namjeri radova nakon čega ribu treba zbrinuti u neki drugi ribnjak  Međutim, nas nitko nije kontaktirao", rekao nam je.

Ukupno štetu je ovom trenutku teško procijeniti jer potok duž cijelog toka do ušća u dvadesetak kilometra udaljenu Dravu nosi uginulu ribu koja se raspada i truje okoliš. Doznajemo da stočari iz okolnih sela u njemu napajaju stotine grla stoke, a blizini su i bunari s pitkom vodom.

Izjave o tome tko je odgovoran za ovaj ekocid su proturječne.

Mještani bez riječi

"Jedni kažu jedno, drugi drugo, a treći šute. Navodno je vodu ispustio djelatnik tvrtke Brana iz Virovitice, po nalogu Hrvatskih voda. U Hrvatskim vodama tvrde da oni nisu dali nalog", kaže Tankosić.

Naši sugovornici navode kako su obavijestili i policiju. Došli su fotografirali i rekli im kako to nije u njihovoj nadležnosti. Zabrinuti su i zbog pokušaja zataškavanja jer su u obližnjoj šumi rano ujutro zatekli ranike Brane kako kopaju rupu u kojoj bi zakopali uginulu ribu. Kada su se ribiči i mještani počeli okupljati, obustavili su radove.

vdc
Mještani ovdje inače dolaze na pecanje

Kraj isušenog jezera čije dno prekriva uginula riba zatekli smo Sašu Pejanovića iz Voćina. Svake subote ovdje dovodi sinove Petra i Davida na pecanje.

"Ove subote zatekla nas je tuga i jad. Nemam riječi kojima bih ovo opisao. Žalosno je to gledati i ne mogu sinovima objasniti što se dogodilo. Ni odraslom čovjeku nije jasno da je tako što moguće, a kamo li djeci", rekao je Saša, dodajući da je najgore što za ovo nitko neće odgovarati.


Tagovi

Lisičine Pomor ribe Smrad Damir Tankosić


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

“Tu smo u blizini kockarnice u Interlakenu, pa me okupirala misao dok sam dolazio na ovaj kongres - da se ne smijemo kockati s proizvodnjom hrane”, rekao je direktor Nestlea Mark Schneider pred 267 agrarnih novinara iz 33 zemalja svijeta na... Više [+]

@Leticija @vstapic