Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jakšički ribnjak
  • 26.09.2016. 07:25

Viroza poharala jakšičke ribnjake

Zbog virusa je ove godine na jakšičkim ribnjacima uništeno ukupno 7 tona ribe, šteta veća od 150 tisuća kuna!

  • 4.009
  • 208
  • 0

Gotovo četiri tone ribe iz jakšićkog ribnjaka mora se uništiti. Naime, nakon što se u lipnju u prvom ribnjaku dogodio veliki pomor ribe kada je uginulo oko 3,5 tone ribe, ovaj su puta ribiči sami ispustili jezero.

"Nakon pomora ribe koji smo imali u lipnju, inspektor je naložio da se ispusti i drugi ribnjak površine oko dva hektara. Iako u njemu virus nije pronađen, moramo to napraviti jer su ribnjaci jedan do drugoga i prijetila je opasnost da se zarazi i riba u drugom ribnjaku. Sva riba je utovarena u kontejnere i bit će odvezena u Agroproteinku u Ivanić Grad na spaljivanje", pojasnio nam je Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić.

Otrovano više od 3,5 tone trofejne ribe!

Nakon 35 godina sve iznova

U ribnjaku je bilo riba svih vrsta, a najveći je primjerak som od 52 kilograma koji svjedoči o kakvim se ribnjacima radilo u kojeg su mnogi zaljubljenici u ribolov i članovi jakšičkog ŠRD Slavonac godinama ulagali puno truda.

Ispuštanje ribnjaka

"Šteta se procjenjuje na oko 150 tisuća kuna. Svi smo očajni i sve nam to teško pada, još uvijek smo nevjerici. Preteško je gledati ovakve prizore", dodaje Đuro Makarević predsjednik Ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije.

Pustoš na jakšićkim ribnjacima

Nakon ispuštanja slijedi dezinficiranje ribnjaka živim vapnom nakon čega moraju ostati prazni najmanje šest tjedana. Slijedi ponovno punjenje vodom te pomlađivanje, a da bi ribnjaci kojim upravlja ŠRD "Slavonac" bili kao nekad, trebat će najmanje pet godina.

Jakšićki ribiči nikada nisu doživjeli ovako što u gotovo 35 godina od kada su ribnjaci uređeni, no drugog rješenja, nažalost, ovaj put nije bilo.

"Dogodio se splet nekoliko faktora: visoke temperature, nedostatak kisika i veće količine ribe. Sve je to pogodovalo razvoju Koi herpes virusa koja nije štetan za ljude, ali se zaražena riba mora odstraniti. Čak i u ovakvom slučaju gdje virus nije pronađena baš u tom ribnjaku, zbog blizine drugog ribnjaka u kojem se dogodio pomor, moralo se pribjeći ovakvom rješenju", zaključuje na kraju Kovačević.

Ribiči su na terenu već drugi dan, a tijekom današnjega će biti napravljeni zapisnici nakon čega dolazi novi početak za jakšićke, ali i brojne druge ribiče koji su dolazili na ove ribnjake.

Autor: Dražen Krstanović, Požega-EU


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Jakšić Ribnjak Trovanje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."