Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribolovci, oprez!
  • 06.12.2023. 13:00
  • Konjic, BiH

Virus ubija šarane u Boračkom jezeru u susjednoj BiH

Edemska viroza šarana (CEV) ili kolokvijalno nazvana bolest spavanja, uključuje simptome kao što su letargija, izostanak reakcije na podražaje.

Foto: Depositphotos/rkfotobjuty (ilustracija)
  • 1.340
  • 139
  • 0

Uginule ribe svakodnevan su prizor na Boračkom jezeru u susjednoj BiH već nekoliko dana. Krajem studenog je ovdje ustanovljeno prisustvo Carp edema virusa (CEV) koji kod šarana izaziva takozvanu bolest spavanja, od koje obolijevaju i ugibaju.

Strah za Jablaničko jezero

U Hrvatskoj se ovaj virus pojavio 2016. godine kada su zabilježeni pomori ove ribe, dok je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu prvi put registriran u Ramskom jezeru u svibnju  ove godine, gdje je fond šarana skoro nestao.

"Jedan dan nađemo dvije ribe, drugi dan pet, nekada jednu. Nikakve konkretne mjere ne možemo poduzeti, osim sakupljati te mrtve ribe da se ne raspadaju u vodi i da se ne širi dalje", kazao je za Agroklub Hrabren Kapić, predsjednik Skupštine Organizacije sportskih ribolovaca Konjic.

Kako ističe, virus je u regiji prisutan nekoliko godina, a donesen je iz Japana u Europu i pogađa samo šarane. Jedina "sreća" je što se epidemija pojavila u hladnijim mjesecima. Ribolov je trenutno zabranjen i kako navodi Kapić, najvažnije je da se bolest ne proširi na Jablaničko jezero.

"Stvarno bi bilo katastrofa da se to dogodi, jer je populacija šarana na Boračkom dosta manja nego u Jablaničkom", dodaje naš sugovornik.

Apel ribolovcima

Kontaktirali su, kaže nam, i udruženja iz susjednih zemalja, kako bi razmijenili iskustva, no nažalost ribolovci ne mogu ništa učiniti na njenom suzbijanju.

"Jedino što možemo i to svakodnevno činimo je apelirati na ribolovce da ono što je do njih učine, a to je da dezinficiraju opremu, od čizama, čuvarica, mreža, svega što dira vodu i ribu, da očiste i osuše. Kažu da virus mogu i ptice prenijeti", ističe Hrabren.

Edemska viroza šarana (CEV) ili kolokvijalno nazvana bolest spavanja, uključuje simptome kao što su letargija, izostanak reakcije na podražaje. Ako se ne uznemiravaju oboljeli primjerci trajno su nepokretni i leže na boku ili trbuhu duže vrijeme, a kod uznemiravanja zaplivaju nakratko te ponovno zastanu i zauzmu položaj "spavanja". Od vanjskih simptoma uočena je enoftalmija te krvarenja i erozije po koži, potkožni edem, a škrge su blijede i otečene. Uobičajeno se bolest u šarana javlja na temperaturama od šest do 10 stupnjeva, ali i na 15 do 250C.


Tagovi

Edemska bolest šarana Carp edem virus Bolest spavanja šarana Hrabren Kapić Boračko jezero Jablaničko jezero OSR Konjic


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]