Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 21.03.2020. 12:00

Za sektor ribarstva i akvakulture potpore povećane na 120 tisuća eura

Ovo je prvi korak na EU razini koji ide u smjeru izmjene njihovoga zakonodavnog okvira a kako bi se održalo ribarstvo i njegova tradicija, snažna ribarska industrija, spasila radna mjesta i spriječilo zatvaranje ribarskih tvrtki i obrta, navode iz Ministarstva.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  • 1.054
  • 57
  • 0

Za sektor ribarstva i akvakulture potpore po poduzetniku povećane su na 120 tisuća eura, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

"Nadležno Ministarstvo poljoprivrede u zadnjih desetak dana daje značajne napore i poduzima niz inicijativa i kontakata kako bi se iznašli načini i modeli pomoći sektoru ribarstva i akvakulture, a u cilju ublažavanja društveno-ekonomskog utjecaja pandemije COVID-19. Koronavirusa. Svjesni smo da se radi o sektoru koji proizvodi hranu, zapošljava veliki broj ljudi i pretežito je vezan uz naša ruralna i otočna područja i zajednice, koji je zbog svega navedenoga od izrazite važnosti ne samo kao gospodarska grana već i zbog svoje tradicije i kulturoloških značajki.

Maksimalni iznos de minimis potpore 

Republika Hrvatska bila je jedna od predvodnica zemalja država članica EU i inicijatorica oko izmjena zakonodavnih okvira EU vezanih uz pitanje dodjele državnih potpora i fondova EU, a koje bi išle u cilju pomoći ovome izrazito osjetljivom i pogođenom sektoru", navode na svojoj stranici. 

Kako dodaju, Europska komisija objavila je da je odlučila revidirati pravila EU o državnim potporama, a koja državama članicama omogućuje dodjelu privremene pomoći gospodarskim subjektima pogođenim krizom. Nova pravila uključuju veliko povećanje maksimalnog iznosa de minimis potpore po poduzetniku, s trenutno 30.000 na 120.000 eura, a koja će se moći dodijeliti do 31. prosinca 2020.

Revidirana pravila o državnim potporama omogućit će državama članicama, pa tako i Hrvatskoj, mogućnost dodjele državne potpore u obliku direktnih plaćanja ili poreznih olakšica gospodarskim subjektima u ribarstvu koji su suočeni ili će se suočiti sa navedenom krizom. Ostale odredbe ostaju nepromijenjene, odnosno modeli koji će se moći primijeniti moraju u potpunosti biti u skladu sa Zajedničkom ribarstvenom politikom EU.

Spašavanje radnih mjesta 

"Ovo je prvi korak na EU razini koji ide u smjeru izmjene njihovoga zakonodavnog okvira a kako bi se održalo ribarstvo i njegova tradicija, snažna ribarska industrija, spasila radna mjesta i spriječilo zatvaranje ribarskih tvrtki i obrta. Također, potpora treba pomoći ribarskom sektoru da zaustavi pad i da ih pripremi za održivi oporavak. 

Smatramo da ćemo i kroz ovaj model, ali i niz drugih modela koje je donijela Vlada Republike Hrvatske, pomoći sektoru ribolova, akvakulture i prerade proizvoda ribarstva i da će ova kriza ostaviti minimalni trag te da će nakon nje ovaj sektor nastaviti nesmetano svoj rad i poslovanje", zaključuje se na stranici Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ribarstvo Akvakultura De minimis potpore


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".