Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kongres pilanara
  • 06.11.2013. 08:20

4. kongres pilanara

Pokazatelji pilanarstva su u padu, ukupan broj zaposlenih je samo 19.700, najmanje u bližoj povijesti, a u posljednje četiri godine 25 posto pilana stavilo je ključ u bravu

  • 285
  • 28
  • 0

U organizaciji Drvnog klastera i časopisa Drvo & namještaj u Slavonskom Brodu je održan 4. Kongres pilanara jugoistočne Europe. Izvijestio je to Drvni klaster Vukovarsko-srijemske županije, čiji su predstavnici bili sudionici tog značajnog okupljanja pilara jugoistočne Europe.

Središnje je to okupljanje pilanara u ovom dijelu svijeta te su uz domaće predstavnike šumarstva i drvne industrije sudjelovali i gosti iz Austrije, Slovenije, BiH i Srbije. Stanje u ovom sektoru oslikava i osnovna tema kongresa, „Zašto će propasti trećina pilana u regiji? Mogu li pomoći Europski fondovi?“ Na kongresu su obrađene aktualne teme kao što su nedostatak pravih strategija, odnosi pilanara sa šumarstvom u regiji i nova pravila kupoprodaje trupaca, izvoz sirovine, korištenje fondova EU, prodaja trupaca na panju, razlozi sve lošijeg stanja u pilanarstvu i druge.

Pokazatelji pilanarstva su u padu, ukupan broj zaposlenih je samo 19.700, najmanje u bližoj povijesti, a u posljednje četiri godine 25% pilana stavilo je ključ u bravu. Poskupljenje sirovine, novi model ugovaranja, sklapanja ugovora te loše gospodarske prilike, kako na domaćem tako i na stranom tržištu glavni su razlog za sve lošije stanje u drvoprerađivačkom sektoru cijele regije, navode iz Drvnog klastera Vukovarsko-srijemske županije.

U Hrvatskoj je trenutno blizu 400 aktivnih pilana u kojima se svakodnevno smanjuje zaposlenost. Iako su problemi veliki, drvni sektor je jedan od rijetkih koji se žilavo bori i odolijeva problemima i kao takav čini 8% ukupnog izvoza Hrvatske. Jedan od zaključaka Kongresa je i zahtjev za zabranom izvoza trupaca i drvne biomase, jer u zemlji postoje dovoljni kapaciteti za preradu i proizvodnju energenata i energije iz drva. Drvna industrija mora postati strateška grana u svim zemljama jugoistočne Europe, kako bi se u potpunosti mogli koristiti fondovi EU za razvoj i podizanje konkurentnosti.

Na 4. Kongresu pilanara, iz Vukovarsko-srijemske županije sudjelovali su Drvni klaster Vukovarsko-srijemske županije, Agencija za razvoj VSŽ Hrast te veći broj članica klastera koje se bave ovom djelatnošću. Drvni klaster je predstavio projekt Centra kompetencija za slavonski hrast, u vrijednosti 3 milijuna eura koji će se financirati iz fondova EU i upoznao prisutne s aktivnostima u okviru projekta ID:WOOD kojeg financira EU u cilju grupiranja znanja iz inovacija i dizajna u drvnom sektoru jugoistočne Europe čime se pomaže u povećanju konkurentnosti drvnog sektora.


Tagovi

Pilari Kongres Pilane Zaposlenost Drvna industrija Klaster Slavonski Brod Izvoz Trupci Sektor


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.