Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam poljoprivrede
  • 15.05.2024. 16:30
  • Novi Sad

91. Sajam poljoprivrede u Novom Sadu otvara Janusz Wojciechowski, kako će se predstaviti EU?

Sajam će otvoriti Povjerenik za poljoprivredu Europske unije Janusz Wojciechowski i to će biti njegova prva posjeta Srbiji.

Foto: AK grafika
  • 420
  • 55
  • 0

Ovog 91. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu koji će se održati od 18. do 23. svibnja, zemlja partner bit će Europska unija. Na 200 kvadratnih metara bit će predstavljen standardni sajamski sadržaj, od digitalizacije i automatizacije u poljoprivredi, europske gastronomije, do stručnog sadržaja i zanimljivih panela iz raznih područja agrara. 

Kako je za Agroklub najavio projektni menadžer Delegacije Europske unije u Beogradu, Andrej Papić, otvorit će ga Povjerenik za poljoprivredu Europske unije, Janusz Wojciechowski i to će biti njegova prva posjeta Srbiji. Prisustvovat će i šef Delegacije Europske unije u Srbiji, ambasador Emanuele Giaufret, kao i čitav niz drugih dužnosnika EU. Bit će prisutni i stručnjaci u području poljoprivrede, ruralnog razvoja, i sigurnosti hrane.   

Karte su već u prodaji, a ove godine cijena regularne karte je 800 dinara (što je 6,83 eura), grupne za 15 i više osoba je 600 dinara (5,12 eura), što se ne odnosi na posjete učenika za koje je ulaznica 400 dinara (3,41 euro), kao i za umirovljenike i djecu do 14 godina.    

"Potrudit ćemo se pružiti dodatne informacije u vezi s temama koje poljoprivrednike u ovom trenutku možda najviše zanima kao što je IPARD. Predstavit ćemo razvojne potencijale u ovom području, ukazati na pravce razvoja poljoprivrede u budućnosti, promjene kroz koje već prolazimo, one koje nas tek očekuju, i kako da im se što uspješnije prilagodimo", rekao je Papić. 

Veći izvoz žitarica i smrznutog voća?

EU je glavni trgovinski partner Srbije u području poljoprivrede. Vrijednost trgovinske razmjene u ovoj kategoriji iznosila je preko 4,6 milijardi eura u 2023. Oko polovice izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije ide u Europsku uniju, dok je drugo tržište po značaju - zemlje CEFTA sporazuma.

Za Agroklub je govorio projektni menadžer Delegacije Europske unije u Beogradu Andrej Papić (foto: Andrej Papić)

"Srbija je značajan izvoznik poljoprivrednih proizvoda u EU, posebno u nekim kategorijama poput žitarica i smrznutog voća. Očekujemo da će se to dodatno unaprijediti u sljedećem razdoblju." Međutim, unaprjeđenje EU vidi i u srpskom agraru.

"Smatramo da poljoprivredni sektor u Srbiji ima potencijal za značajan dodatni razvoj. Usvajanje i primjena EU standarda u nekim područjima poput, primjerice proizvodnje mlijeka, svakako bi pogodovali bržem razvoju sektora", uvjerava naš sugovornik.

Noviteti 91. Sajma poljoprivrede u Novom Sadu: Mehanizacija na struju i vodik

U tom smjeru kreću se i ulaganja koja dolaze iz IPARD programa, a koji će biti u fokusu predstavljanja europske delegacije na Poljoprivrednom sajmu.

Mnogi su se putem IPARD-a opremili novom mehanizacijom (foto: Julijana Kuzmić)

Za 91. Međunarodni sajam poljoprivrede prijavljeni su izlagači iz 40-ak zemalja. Među njima su Italija, Nizozemska, Crna Gora, Rumunjska, Indonezija, Španjolska, Bosna i Hercegovina, Češka, Mađarska...

Naslovna fotografija: Vedran Stapić/Shutterstock/Alexandros Michailidis


Tagovi

Evropska unija Januš Vojčehovski Emanuele Žiofre Andrej Papić IPARD Evropska poljoprivreda


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...