Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Budući poljoprivrednici
  • 19.12.2023. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

AgroAdvent i ove godine na Agronomskom fakultetu

Bivši i sadašnji studenti Agronomskog fakulteta te učenici Agronomske škole iz Zagreba na AgroAdventu su predstavili vlastite proizvode, te one svojih OPG-ova.

Foto: Vesna Mijat
  • 1.089
  • 93
  • 0

Klub studenata agronomskog fakulteta već osmu godinu za redom organizirao je humanitarni božićni sajam na kojem su proizvode vlastitih OPG-ova predstavili sami studenti. 

"Mi smo organizatori AgroAdventa već 8. godinu za redom. Ovaj odličan sajam okuplja sadašnje i bivše studente našeg fakulteta, razne izlagače, te srednje agronomske škole. Na ovom lijepom događaju mali poljoprivrednici mogu prezentirati svoje proizvode i tu se svi možemo zajedno podružiti. Kako je događaj humanitarnog karaktera, ove godine pomažemo Crvenim nosovima. Nama je drago da nekome možemo i na ovaj način pomoći u vrijeme blagdana", kazala je Tihana iz Kluba. Ona bi sljedeće godine željela vidjeti puno više OPG-ova izlagača i da dođe što više posjetitelja te da sajam oživi među ljudima i mladima.

Što je sve bilo izloženo?

Studentica Dunja Blažević predstavila je na štandu proizvode OPG-a Mirko MIladinović koji proizvode ekološko brašno, te tjestenine obrta MiLadi koj su proizvedene od tog istog brašna. Spomenuti OPG i Obrt su iz njenog sela Koritne kraj Đakova i Dunja naglašava da se cijela proizvodnja, i prerada vrše lokalno, te se i prodaja obavlja u lokalnoj trgovini i na sajmovima: "U ponudi imamo pirovo, raženo, pšenično, heljdino i kukuruzno brašno i kukuruznu krupicu. Proizvode se na kamenom mlinu, a onda susjedni obrt od tog ekološkog brašna i jaja iz slobodnog uzgoja proizvodi razne tjestenine, pa osim klasičnih od pšeničnog brašna imamo one od raženog, heljdinog i pirovog brašna, te tjestenine sa ciklom i špinatom".  

Gabrijela Galić koja je studentica prve godine Ekološke poljoprivrede i agroturizma, predstavila je obiteljski OPG Galić iz Piramatovaca kod Skradina."Bavimo se proizvodnjom maslinovog ulja. Otac je zadužen za poslove na nasadu i ne bi se više nikad vratio na uredski posao, a brat od 27 godina vodi svoju uljaru. Imamo malo manje od 5.500 stabala, a proizvodnju ćemo nastaviti skupa brat i ja", kazala nam je. 

I obitelj studentice pete godine Hane Koša bavi se proizvodnjom maslinovog ulja."Naš OPG Ko-Milfa unutar brenda ExPlanta bavi se proizvodnjom maslinovog ulja i macerata u maslinovom ulju, te likerima, pekmezima i sl. Smješteni smo u Perušiću Benkovačkom gdje su tata i stric su osnovali OPG iz hobija, a sada svi radimo u proizvodnji. Ove godine smo se proširili na 600 stabala masline, ulja šaljemo na natjecanja, a ja namjeravam nastaviti obiteljsku proizvodnju. Zato mi je drago da ljudi sve više cijene domaće maslinovo ulje i prepoznaju njegovu kvalitetu“, pojasnila je.

Predstavljeni su proizovdi brojnih OPG-ova

Doktorandica Agronomskog fakulteta, Petra Mlinarić dolazi s OPG-a Mlinarić kraj Jastrebarskog, a proizvodime povrće, malo manje voće i većinom se baziraju na prerađevine. "Plan je proširiti se, te proizvoditi i prirodnu kozmetiku. Prerađujemo vlastitu sirovinu“, otkrila je. 

U blizini Jastrebarskog proizvodnjom i edukacijom se bavi bivša studentica Gabrijela, članica OPG-a Vrbetić koji se bavi proizvodnjom ekološkog povrća, batata i ostalih proizvoda za zimnicu. "Moja specijalizacija kao agronoma je sakupljanje samoniklog ljekovitog bilja od kojeg radim biljne pripravke, čajeve, tinkture, balzame, ulja i kreme. Najviše me veseli što organiziram edukacije i radionice za ljude u prirodi o prepoznavanju bilja s naglaskom na vraćanje znanja i vještina iz prošlosti", kaže nam one. Gabrijela je ponosna što radi za sebe, te želi osnažiti polaznike svojih edukacija da žive slobodnije, da iskoriste ono što imaju kući i kraj kuće, te da manje idu u trgovinu. Bavi se i pisanjem priručnika na tu temu.  

Suradnju s fakultetom nakon studija nastavio je i Ivan Mihaljević, osnivač OPG-a Medeni. "Bavimo se proizvodnjom meda i matične mliječi, a pčelinjake imamo na 4 lokacije. U Samoboru je kušaona meda koja privlači ljude u prirodu i na edukacije o pčelarstvu, a dolaze nam i na team-building", otkriva nam.  Ostao je, kaže, u kontaktu sa Zavodom za pčelarstvo, sa strukom, i uz njih je na izvoru informacija. "Za vrijeme studija sam putovao s njima upoznavajući različite paše. Skupljao sam nekakva znanja i ideje tako da kad se osamostalim osvojim cijeli svijet. Za sad ide", napomenuo je. 

Predstavljeni i projekti fakulteta 

Osim studenata i pojedini profesori s fakulteta su predstavili rad svojih zavoda i startup-ova. Prof.dr.sc. Marko Vinceković kaže da ga zovu "jednim od najgorih profesora" jer drži modul Kemija s osnovama biokemije. "Na sajmu smo predstavili naš projekt formulacije za biljke, što je agroekološki proizvod. Uspjeli smo inkapsulirati kemijski reagens, ali i mikroorganizam. To je jedan proizvod za ishranu i zaštitu bilja, ali s vremenskim otpuštanjem", pojašnjava. Kako kaže, nosač je polisaharid, i nakon asimilacije aktivnih tvari u tlo, on se u potpunosti biorazgrađuje. "A ovo vremensko otpuštanje omogućuje nam da indirektno smanjujemo zagađenje okoliša štetnim sredstvima.  Trenutno smo u procesu patentiranja", otkriva. 

Sajam je humanitarnog karaktera 

Srednja Agronomska škola na sajmu je predstavila radove svoje učeničke zadruge Pušlek. Nastavnica strukovnih predmeta Marieta Jareš dovela je svoje učenice. "Dobili smo priliku predstaviti proizvode učeničke zadruge Pušlek. Sve su ovo učeničkih ruku proizvodi pod mentorstvom profesora. Od proizvodnje sirovine, prerade, pa do promocije i prodaje", kazala je. U ponudi imaju domaće čajeve, začine, likere, ocat, aranžmane. "Kroz rad u zadruzi učenici dobivaju priliku razvijati svoja praktična znanja. Ponosni smo i na zadružnu trgovinu u kojoj proizvode mogu kupiti učenici, njihovi roditelji i profesori, ali i sve građanstvo. Evo, naša vrata su vam otvorena", poručila je. 

Sve u svemu, AgroAdvent je zamišljen kao jedan lijep i koristan događaj na kojemu se susreću učenici, studenti i profesori, te prezentiraju svoje ideje i proizvode. Ove godine se pokazalo da ima još dosta prostora za daljnji rad na promociji i brendiranju događaja, te širenju ovakvih dobrih vijesti među zainteresiranim građanima. Trenutno je sajam rezultat rada pojedinih entuzijasta među studentima i profesorima, ali sajmu ovako mladih poduzetnika i budućih proizvođača naše hrane potrebna je daleko jača podrška struke, pogotovo akademske zajednice.


Fotoprilog


Tagovi

Hana Koša Marko Vinceković Marieta Jareš Gabrijela Vrbetić Gabrijela Galić Ivan Mihaljević Petra Mlinarić Dunja Blažević AgroAdvent Agronomski fakultet


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.


Partner

Agronomski fakultet

Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 239 3779, e-mail: dekanat@agr.hr web: https://www.agr.unizg.hr/