Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Macfrut 2024
  • 16.05.2024. 13:30

Agroklub u Riminiju: Svijet daleko ispred nas - ventilatori za zlatice, voće za bogataše

Sajam u Riminiju, "Macfrut 2024" ponovo je opravdao očekivanja dokazavši da je jedan od najvećih u svijetu voćarstva i povrtlarstva. Predstavilo se 1.400 izlagača.

Foto: Bojan Kecman
  • 370
  • 45
  • 0

U industriji hrane u Italiji, voćarstvo i povrtlarstvo ključni su sektori jer je vrijednost proizvodnje 16 milijardi eura i 50 milijardi eura u cjelokupnom lancu prodaje. U prošloj godini talijanski izvoz voća i povrća iznosio je 11,6 milijardi eura, a 300.000 farmera na 1,3 milijuna hektara godišnje proizvede više od 24 milijuna tona voća i povrća.

Ako su vas ove brojke zbunile, pročitajte ih još jednom i pokušajte zamisliti tu "hrpu". Nije čudno što su, u ovoj godini, Talijani fokus bacili na arapski i afrički svijet.

U Južnoj Africi napreduje pakiranje voća

Veliki broj zemalja izlagao je svoje proizvode za više od 50.000 posjetitelja tijekom tri sajamska dana u Riminiju na "Macfrut 2024". Među njima bili su i izlagači iz Južnoafričke Republike, kao što je "Kevinot Farming" sa sjemenima povrća. Nonope Tenza kaže da su na ovom sajmu treću godinu zaredom i da su uspostavili mnogo kontakata u vezi povrtlarske proizvodnje i iz stočarskog dijela jer se bave i uzgojem stoke, kao i preradom mesa.

Voće za one "s dubljim džepom"

S druge strane južnoafričkog štanda bilo je nekoliko tvrtki koje se bave proizvodnjom naranči i njihovim pakiranjem u kartonske kutije. Svoje proizvode izvoze u Europu i Dubai, a cijena jedne gajbice je minimalno 1,5 euro. S voćem unutra cijena je viša, ali kako su rekli iz ovih tvrtki, njihovo voće namijenjeno je za one s dubljim džepom.

Lubenice s malo sjemenki

Uveliko se koristi i vosak koji se stavlja na vrhove peteljki jabuka i krušaka kako bi se produžilo vrijeme skladištenja i stajanja voća na policama. Na sajmu se nisu mogle vidjeti uobičajene šarene lubenice već samo jednobojne s malo ili nimalo sjemenki.

Jer kupci tako žele...

Zahtjevi kupaca idu k tome da se, u narednim godinama, očekuje potpuna proizvodnja lubenica bez sjemenki.

Nije samo pakiranje voća i povrća jedino područje u kojoj kaskamo za ostatkom svijeta. Dosta pažnje ove godine posvećeno je organskoj poljoprivredi pa se na sajmu moglo vidjeti i da će talijanska regija Kalabrija do 2030. godine biti prva regija bez upotrebe glifosata, a već sad od ukupnih obradivih površina, 36 posto je pod organskom proizvodnjom.

Sve više se koriste biorazgradive folije

Mnoge tvrtke i u ostalim dijelovima Italije obraćaju pažnju na obradu i korištenje zemljišta bez herbicida pa se mogao vidjeti traktor koji pravi gredice, na koje polaže foliju i sadi povrće. Folija je biorazgradiva, od kazeina iz mlijeka i kukuruzne silaže, a košta 400 eura po hektaru, što je izuzetno povoljna cijena.

Folija je od kazeina iz mlijeka i kukuruzne silaže

Također se smišljaju novi načini borbe protiv krumpirove zlatice. Na prednji kraj traktora postavljaju se ventilatori koji skupljaju imaga zlatice (prva fotografija u galeriji ispod) tako da se borba svodi samo na zaštitu od plamenjače i ostalih bolesti što, u velikoj mjeri, smanjuje troškove proizvodnje.

Što se tiče ishrane i zaštite voća i povrća, mnogo proizvođača izložilo je sredstva na bazi algi koja će, u narednim godinama, sigurno biti oslonac u borbi protiv bolesti i štetnika jer je posljednjih godina više od 300 aktivnih tvari zabranjeno za upotrebu.


Fotoprilog


Tagovi

Macfrut Rimini Biorazgradiva folija Kalabrija Vosak Kazein Kukuruzna silaža Nonope Tenza Krumpirova zlatica


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda