Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt INNOVAOLIVA
  • 10.01.2024. 12:45
  • Istarska, Novigrad

Biomasa poput komine predstavlja veliko opterećenje za okoliš, a ne mora biti

LAG Sjeverna Istra, LAG Središnja Istra, LAG Istočna Istra, LAG Južna Istra te dalmatinski LAG Mareta proveli su projekt INNOVAOLIVA. O čemu je riječ?

Foto: LAG Sjeverna Istra
  • 822
  • 51
  • 0

Odgovorno gospodarenje resursima i valorizacija ostataka već su neko vrijeme među temeljnim načelima u svim gospodarskim granama, pa tako i u poljoprivredi, navode iz LAG-a Sjeverna Istra. 

Poznato je, dodaju, da i poljoprivredna biomasa predstavlja veliko opterećenje za okoliš ako se tretira kao otpad, te se na našem području posebno ističe problem zbrinjavanja otpada iz maslinarstva (komine) tijekom sezone prerade maslina.

Stoga su, na tragu njegova rješavanja, četiri istarska i jedan dalmatinski LAG proveli projekt usmjeren na upoznavanje javnosti s mogućnostima valorizacije poljoprivredne biomase, te njenim ekološkim, kao i financijskim prednostima. Naime, LAG Sjeverna Istra, LAG Središnja Istra, LAG Istočna Istra, LAG Južna Istra te dalmatinski LAG Mareta proveli su projekt INNOVAOLIVA

U njega su, kažu nam, uključili zainteresiranu javnost sa svojeg područja, mahom predstavnike lokalnih OPG-ova, udruga poljoprivrednika i poljoprivrednih zadruga. "Cilj projekta jest uputiti poljoprivrednike u mogućnosti valorizacije poljoprivredne biomase i uvođenje inovacija u svoju proizvodnju", navode.

Kako uvesti inovacije u poljoprivrednu proizvodnju?

Kako pojašnjavaju iz LAG-a Sjeverna Istra, valorizacijom uz stvaranje novih proizvoda dodatne vrijednosti postiže se s jedne strane rasterećenje okoliša, a s druge povećava konkurentnost poljoprivrednika budući da će isti stvoriti nove proizvode iz sirovine kojom već raspolažu (biomase).

Projekt je trajao dvije godine

Aktivnosti projekta su obuhvatile studijska putovanja primjerima dobre prakse te sudjelovanje u kratkim programima edukacije.

"Edukacije 'Inovacija poslovnog modela u poljoprivredi' te 'Brendiranje i marketing poljoprivrednih proizvoda i usluga' imale su kao cilj jačanje poslovnih vještina poljoprivrednika i obrtnika, kako bi se isti lakše pozicionirali na tržištu i uspješnije plasirali svoje proizvode", navode iz LAG-a Sjeverna Istra.

Sudionici upoznati s inovativnim načinima primjene biomase

Studijsko putovanje u posjet komunalnom poduzeću Ponikve eko otok Krk imao je za cilj, ističu, upoznati jedan organizirani model gospodarenja biomasom iz maslinarstva.

Posjet talijanskoj regiji Umbriji bio je pak usmjeren na inovacije. "Ondje smo posjetili gospodarstvenike koji primjenjuju biomasu na inovativne načine, kao što je primjerice proizvodnja električne energije, izrada proteina za hranidbu kućnih ljubimaca, izrada suplemenata prehrani na bazi polifenola iz vinove loze, izrada suplemenata u prehrani i dr.", otkrivaju nam.

Uz gospodarstvenike, posjećene su i znanstveno-istraživačke institucije na kojima su predstavljeni inovativni projekti u sektoru maslinarstva i povrćarstva.

Sudionici radionica

Projekt INNOVAOLIVA proveden je od studenog 2022. do siječnja 2024. te je njegova ukupna vrijednost 56.143,34 eura. Nositelj je LAG Sjeverna Istra koji je, kažu, prepoznao relevantnost ove teme i projektom povezao dvije značajne maslinarske regije – Istru i Dalmaciju. Proveden je u okviru podmjere 19.3.2. iz Programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020.

Uključio je 60-ak sudionika iz redova poljoprivrednika.


Fotoprilog


Tagovi

Projekt INNOVAOLIVA LAG Sjeverna Istra Lag Istočna Istra LAG Južna Istra LAG Mareta Biomasa Maslinarstvo Vinogradarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.