Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • eMotrenje
  • 24.07.2023. 13:30
  • Koprivničko-križevačka, Đurđevac

Blizu ste Đurđevca? Prijavite se i pogledajte kako radi novi digitalni sustav eMotrenje

Demonstracijsku aktivnost pod nazivom "Korištenje digitalnog sustava praćenja bolesti i štetnika – eMotrenje“, održat će savjetnici Ministarstva poljoprivrede. Prijavite se.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 863
  • 53
  • 0

Savjetnici Ministarstva poljoprivrede održat će sutra, utorak, 25. srpnja s početkom u 10 sati na OPG Matočec Nada (Mičetinac 132, 48350 Đurđevac) demonstracijsku aktivnost pod nazivom "Korištenje digitalnog sustava praćenja bolesti i štetnika – eMotrenje“.

Očekivano trajanje demonstracije je približno 3 sata, a prijave su moguće ovdje ili telefonski na 099/4970-483, pozova Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako objašnjavaju, poljoprivrednici će se upoznati s mogućnostima i načinom korištenja novog digitalnog sustava koji razvija Ministarstvo, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. Naziv sustava i usluge je eMotrenje. Sustav će se koristiti u savjetodavnom radu kao pomoć savjetnicima, ali i poljoprivrednicima u donošenju pravovremenih odluka o primjeni odgovarajućih agrotehničkih operacija u proizvodnjama.

"Koristi razne senzore razmještene po nasadima u glavnim grupama poljoprivrednih proizvodnji u svakoj županiji (ratarstvo, voćarstvo i vinarstvo). Senzori uključuju: kameru za praćenje razvoja fenofaza poljoprivrednih kultura, elektronsku lovku za kontrolu i praćenje populacije štetnika te agroklimatološku stanica", objašnjavaju.

Prikazat će se princip rada svih prethodno navedenih senzora i pripadajućeg programskog sučelja, a cilj je upoznati poljoprivrednike s važnošću praćenja pojedinih fenofaza u višegodišnjim nasadima, kao i praćenja pojave štetnika te agroklimatskih uvjeta zbog pravovremenog provođenja različitih agrotehničkih zahvata kojima možemo bitno utjecati na uspješnost poljoprivredne proizvodnje.

Napominju i da će kroz ovaj sustav Ministarstvo poljoprivrede unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju, optimizirat će se provođenje agrotehničkih operacija, smanjit će se korištenje zaštitnih sredstava kroz određivanje najpogodnijih sredstava za zaštitu bilja i rokova za primjenu čime se štedi na inputima te čuva okoliš i razvija održiva poljoprivreda.


Tagovi

EMotrenje Demonstracijska aktivnost Novi digitalni sustav Prijava Savjetodavna OPG Matočec Nada


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo