Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba konja
  • 17.07.2024. 13:30
  • Sisačko-moslavačka, Sunja

Bogatstvo autohtonih pasmina na 28. Državnoj konjogojskoj izložbi u Sunji

U Sunji su predstavljene autohtone pasmine konja - hrvatski posavac, hrvatski hladnokrvnjak, međimurski konj te lipicanci

Foto: FB/Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac
  • 190
  • 48
  • 0

Već tradicionalna 28. Državna konjogojska izložba održana je u nedjelju 14. srpnja u Sunji na kojoj su s ciljem promoviranja nacionalne i kulturne baštine, predstavljene autohtone pasmine konja - hrvatski posavac, hrvatski hladnokrvnjak, međimurski konj te lipicanac.

"Uzgoj konja je stočarska grana koja već 20 godina ostvaruje pozitivne brojke. Lani smo imali povećanje broja za šest posto u odnosu na prethodnu godinu, a ove godine već bilježimo dva posto veći uzgoj u odnosu na isto razdoblje prošle godine", rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak

Istaknuo je i da su povećali potpore stočarskim uzgojnim organizacijama za 2,5 puta u odnosu na ono što je bilo prije nekoliko godina. Također, fokus je na mladima odnosno mladi uzgajivači su praksa na OPG-ima i cilj Ministarstva je za njih osigurati kvalitetan dohodak, kako kroz stočarsku proizvodnju, tako i nadogradnjom kroz razne segmente investicija u ruralni turizam i druge tipove usluga na selu.

U sklopu izložbe, odabrane su i najljepše konjske zaprege te je prema ocjeni komisije prvo mjesto zauzela zaprega vlasnika Mire Carena, drugo Mihaela Brežnjaka i treće Slavka Maroševića.

Organizatori izložbe su Općina Sunja, Sisačko-moslavačka županija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a suorganizatori dva središnja saveza uzgajivača hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvnjaka te Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.


Tagovi

28. Državna konjogojska izložba Autohtone pasmine Sunja Izložba konja Konji


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.