Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam OPG-ova
  • 28.09.2023. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Bogatstvo malih OPG-ova: Od džema od ruža do konopljina djevičanskog čaja

Održan je Sajam OPG-ova i delikatesa na kojem su mali poljoprivredni proizvođači dobili priliku predstaviti sebe i svoje proizvode. Izdvojili smo neke priče sa sajma.

Foto: Vesna Mijat
  • 1.822
  • 153
  • 0

Sajam OPG-ova i delikatesa održan nedavno u Zagrebu u suradnji s marketinškom agencijom Belle Futura i udrugom Mali plac, na jednom je mjestu okupio prvenstveno poljoprivredne proizvođače i prerađivače domaće hrane.

Suhomesnati i riblji proizvodi, med i ostali pčelinji proizvodi, vrhunski likeri i rakije, proizvodi od konoplje, zdrave grickalice, slatki i slani namazi, sirevi, te mnogi drugi zanimljivi proizvodi našli su svoje mjesto na ovogodišnjem susretu.

Iako je Sajam smješten u stražnjoj dvorani Family Mall centra, posjetitelja nije nedostajalo niti na jednom od dana održavanja. Najmanje posjetitelje uveselila je Mini farma s patuljastim pasminama konja, te kozama i kunićima. Hostese u narodnim nošnjama uljepšale su ovu prigodu za druženje i predstavljanje, a među pedesetak štandova moglo se za svakoga pronaći nešto zanimljivo i inovativno, te isprobati ponuđene proizvode na licu mjesta.

Neodoljivi pogled s "mini farme"

Održani sajam je bio prodajno-promotivnog karaktera, te su neki od proizvođača baš ovdje prvi puta uspostavili poslovne kontakte s predstavnicima većih trgovačkih kuća. Drugi su doduše, čvrsto ostali uz odluku da njeguju prvenstveno direktni dodir sa svojim kupcima. Jedni od njih su i obiteljska tvrtka Vino voće i povrće d.o.o..

Likeri s bilogorskih padina

Tvrtka Vino, voće i povrće d.o.o. obiteljska je zamisao Željke i Davora Božića te njihovog sina. Kako su u okolici Šemovaca imali 5 ha voćnjaka, a svježe voće nije lako plasirati, okrenuli su se poslu destiliranja alkoholnih pića. Preko dostupnih EU fondova sagradili su destileriju u kojoj prerađuju vlastite jagode, kupine i jabuke.

"Prije dvije godine smo dodatno posadili šljivu, krušku i marelicu koje još nismo brali. Novi nam je i vinograd sorte Cabernet Cortis. Tek smo u prvom mjesecu ove godine registrirali destileriju, još uvijek smo samo u klasičnim alkoholnim pićima, ali krećemo se polako prema planovima o proizvodnji džina. Pronašli smo za kupiti borovicu, a u planu je i rakija od dunje i marelice“, uvodi nas u svoju priču Davor.

Iako ova obitelj uspješno gura svoju proizvodnju i oni kao velika većina hrvatskih proizvođača muku muče s pronalaskom radne snage. Nije lako niti uz dodatni trošak trošarina, PDV-a i višestruko skuplje staklene ambalaže biti cjenovno konkurentan na tržištu, ali oni su doprli do svojih kupaca.

Željka i Davor Božić 

Supruga Željka s druge strane, bavi se osmišljavanjem novih linija proizvoda. "Od djetinjstva sam pamtila stare domaće podravske recepture za izradu likera od baka i susjeda. Ponosni smo na naš liker Neros koji kuhamo od crnog vina. Proizvodimo još liker od jabuke i cimeta, liker od domaće kupine obogaćen klinčekom i cimetom, liker od domaćih jagoda, te liker od limuna i naranče", opisuje. 

Kaže, kupinovo vino im je traženo, a nude i 4 vrste rakije od kruška, jabuka, šljiva i travaricu na bazi podravskih trava. U pripremi je liker od američke borovnice i liker od aronije. Do nove godine planiraju džin.

Proizvodi destilerije obitelji Božić svima su dostupni na sajmovima i preko online trgovine.

Nagrađivano maslinovo ulje iz Drniša

Ivanka Ivić s OPG-a Ivić na sajam je došla predstaviti svoje maslinovo ulje. "Obiteljski radimo, suprug Boris, sin i ja. Obrađujemo oko 2 ha maslinika u zaseoku Drinovci u okolici Drniša. Ove smo godine osvojili zlato na najprestižnijem natjecanju maslinovih ulja u New Yorku World Olive Oil Competition", ponosna je s razlogom. 

Maslinova ulja nagrađivana i na svjetskoj sceni 

S proizvodnjom su počeli prije 16-ak godina. Danas imaju zasađeno 725 stabala masline oblice, istarske bjelice, talijanke i sorte pendolino. "U ponudi imamo višesortno maslinovo ulje od 4 vrste maslina koje je pikantnije pa je pogodno za ribu i meso s gradela. Monosortno ulje blažeg je okusa pa je pogodno za salate“, upućuje nas Ivanka.

Ulje plasiraju na sajmovima i po restoranima, a na pitanje o daljnjim planovima Ivanka kaže da će biti onako kako mladi odluče. Nadajmo se da će mladi odlučiti nastaviti proizvodnju.

Biodinamički uzgoj čuva tlo poručuju s OPG-a Gorušica

OPG Gorušica smješten u Legradu kraj Koprivnice na ušću Mure i Drave. Lucija Kalšan i njen dečko Matija Habuš proputovali su svijet radeći i učeći na farmama, a onda su se odlučili vratiti kući i pokrenuti vlastitu proizvodnju industrijske konoplje, heljde i starinskog češnjaka na vlastitih 7 ha zemlje.

"Od konoplje proizvodimo poseban djevičanski čaj jer beremo biljke dok su mlade u vegetaciji pa sadrže veće količine eterična ulja. Takav čaj je blagi pa smiruje želudac. Imamo ulje od sjemenki konoplje koje je bogato omegama i jedino ulje koje ima D vitamin“, objašnjava Lucija koja ga i sama koristi. Od konoplje nude još brašno, kapi i proteine. Proteini su popularni za pripremu zdravih napitaka jer imaju puno magnezija i cinka. I oni su krenuli u proizvodnju popularne varaždinske autohtone sorte heljde te nude brašno i kašu, dok u posljednje vrijeme šire nasad starog češnjaka čije sjeme je još Matijina prabaka koristila prije stotinjak godina.

Proizvodnja industrijske konoplje, heljde i starinskog češnjaka odvija se na OPG-u Gorušica 

Pred ovo dvoje mladih još je puno vremena koje su planirali iskoristiti za probnu sadnju maka i prosa. "Treba nam još nešto zemlje zbog održavanja plodoreda, a za oživljavanje i obnovu tla koristimo biljne preparate. Regeneracija tla jako bitna u biodinamici. Bez zdravog tla nema zdrave hrane. Zato i krećemo pod certifikaciju Demetre.“

Damaščanska ruža u prehrambenim proizvodima

Sanja Penić, članica je OPG-a Rosa Petalis kojeg je nositelj njena kćer Ana Orešković. OPG je registriran u Zagrebu, ali imanje je u Klisi pokraj Lipika gdje imaju nasad od oko 250 komada damaščanske ruže. 

"One su najaromatičnije, a ove godine krećemo s proizvodnjom provansalske centifolije koja se uzgaja više radi ulja. Fokusirali smo se na prehrambene proizvode s dodatkom ružinih latica ili ulja jer je ruža jako ljekovita“, objašnjava nam Sanja.

Majka i kći tek su na početku svog putovanja i ove sezone su na svojih 5.000 m2 skupile oko 22 kg svježih latica iz kojih rade džemove i suše prah za bojanje šećera i octa. Ponudu su dodatno proširili s džemom od lubenice, jagode, jabuke s mentom i džema od mrkve s cimetom koji je potakao veliki interes. Zato sada razmišljaju i o džemu od mrkve u kombinaciji s đumbirom i mandarinom. Ekstra džem od ružinih latica i sadrži komadiće latica, te miriše na njih. Tu je i šećer obojen plavim graškom, te jabučni ocat s ružinim laticama. Od sličnih proizvoda rade još ocat s mentom, estragonom i vlascem. Ušećerene latice ljubičice, jaglaca i breskve tražena su dekoracija za kolače.

Majka i kći okrenule su se ružama i proizvodima s njihovim dodatkom

Osim slatkih proizvoda, rade sol s koromačem i sol s estragonom. Sanja i njena kćer rade u vlastitoj IT kompaniji, ali proizvodnju ružinih proizvoda smatraju svojom strašću. "Upravo proširujemo nasad ruža s još 500 komada. Imajte na umu da smo tek godinu i pol registrirani OPG. S ružama smo se počeli baviti iz hobija, ali nama informatičarima ponekad je blagodat kada možemo vlastiti proizvod primiti u ruke. Zato se bavimo ružama", smije se. 

Protekle godine napravile su malu radionu i sada trebaju širiti proizvodnju. Sanja i Ana su na tržište tek krenule. "Kad radite proizvod sa strašću, onda se to vidi na proizvodu, a uspjeh preko noći traje 20 godina", naglašava. 

Uspjeh malih sajmova OPG-a

Mali sajmovi su prilika za popularizaciju malih lokalnih proizvođača. Besplatan parking, besplatan ulaz, mali zoološki vrt, degustacije proizvoda, narodne nošnje, te promotivne prodajne cijene pokazali su se kao recept su za uspjeh sajmišnih događanja. Kravlji i kozji sirevi, pekmezi, ulja i začini, vina, tjestenine i juhe, za svakog po nešto. Možemo se samo nadati da će broj ovakvih sajmova rasti jer će to značiti i da broj hrvatskih poljoprivrednika s isplativom proizvodnjom raste.


Fotoprilog


Tagovi

Sajam OPG Delikatese Family Mall Zagreb Prodaja OPG Ivić OPG Rosa Petalis OPG Gorušica Vino Voće i povrće d.o.o.


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.