Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 27.12.2023. 12:00
  • Krapinsko-zagorska, Marija Bistrica

Božićni domjenak Bc Instituta: Nakon 41 godine Đuro Lukić najavio odlazak u mirovinu

U Mariji Bistrici održan je tradicionalni božićni i novogodišnji domjenak naše renomirane sjemenarske kuće iza koje je, unatoč brojnim izazovima, uspješna godina.

Foto: Bc Institut
  • 1.383
  • 99
  • 0

Tradicionalni domjenak Bc Instituta povodom božićnih i novogodišnjih blagdana ove je godine održan u najvećem i najpoznatijem marijanskom svetištu u Mariji Bistrici. U hotelu "Kaj" okupilo se stotinjak kupaca, partnera i poljoprivrednih proizvođača ove naše renomirane sjemenarske kuće.

"Ponovo smo, nakon više od deset godina u Mariji Bistrici i moram reći kako nam je nakon tog domjenka jako dobro krenulo. Imali smo koronu, imali smo veliku oluju pa ratovi i možda nam nakon ovog domjenka ponovo krene na bolje", rekao je kroz šalu direktor sektora marketinga Đuro Lukić najavljujući obraćanje predsjednika Uprave dr. sc. Ivice Ikića koji je u ime svih djelatnika instituta pozdravio okupljene i iskazao zadovoljstvo što su se odazvali tradicionalnom druženju te se osvrnuo na 2023. godinu koja je bila izuzetno izazovna.

Modernizacija i novi projekti 

"Nakon rekordne prošle godine i po prinosima, ali i cijenama došlo je do naglog otrežnjenja i pada cijena poljoprivrednih proizvoda koje su ujeicale na ovu poslovnu godinu. Pored toga, na žalost, rat u Ukrajini ne prestaje i ostavlja posljedice u globalnom smislu u trgovini s merkantilom", rekao je Ikić.

Dodao je da smo svjedoci kako je ove godine bilo puno prelijevanja tih količina, a time i fluktuacije cijena. I kao da to nije bilo dosta došlo je nevrijeme koje je poharalo dobar dio Hrvatske, a na to se onda nadovezala afrička svinjska kuga.

"Sve što se loše moglo dogoditi dogodilo se u ovoj godini koja polako izmiće, ali se nadam da ćemo nekako sve to prebroditi i godinu završiti pozitivno", naglasio je istaknuvši kako su u 2023. godini završili dva bitna projekta.

Jedan je bio istraživački i razvojni vrijednosti gotovo 2 milijuna eura, a drugi iz podmjere 4.1.1. Ulaganje u sjemenarsku proizvodnju vrijednosti milijun eura. Naglasak u ova dva projekta je bio u modernizaciji i opremanju za njihov oplemenjivački rad, specijalizirana mehanizacija za potrebe kreiranja modernih kultivara iz plemenjivačkih programa, a isto tako obnovili su i osnovnu mehanizaciju koja im je potrebna za proizvodnju sjemena.

"Kroz drugi projekt smo modernizirali naše obje dorade u Slatini i Rugvici. Bez praćenja novih i modernih trendova nema uspjeha u sjemenarstvu", rekao je predsjednik Uprave i najavio pokretanje novih projekata.

Tradicionalno okupljanje na kraju godine (Foto: A. Šarić) 

Jedan od njih je otkup i ugovaranje kvalitetnog kukuruza prije svega hibrida BC572 koji je ove godine dobio priznanje Hrvatskog agronomskog duštva za najprodavaniji hibrid u Republici Hrvatskoj.

"Naša tvrtka Bc Agroslavonija d.o.o. to već jako dobro radi na istoku te smo odlučili proširiti otkup i na zapadu s obzirom kako za ovim proizvodom postoji velika potreba prehrambene industrije", kazao je najavljujući i nove akvizicije. Trenutno je u fazi realizacije preuzimanje dijela poljoprivrednih površina i skladišnih prostora jedne poljoprivredne zadruge. Novoosnovana će tvrtka raspolagati s tisuću hektara poljoprivrednih površina u Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji na kojima će se organizirati sjemenska proizvodnja, a skladišni prostori omogućit će i otkup proizvoda od koperanata.

Sjeme kukuruza već u prodaji 

Prodaja sjemena kukuruza već je krenula, istaknuo je dalje najavljujući novi pristup prodaji kako u komercijalnom tako i u marketinškom smislu. "U komecijalnom ćemo nastojati biti fleksibilniji prema kupcima, osluškivati vaše potrebe kako bismo bolje funkcionirali. Ideja je da tijekom cijele prodajne sezone nagrađujemo i naše vjerne kupce jer naše stabilno i uspješno poslovanje vezano je uz njih i prodaju", zaključio je Ikić.

Direktor sektora sjemenarstvo Kristijan Puškarić zahvalio se svima koji na svojim poljima siju sjemensku robu kao i onima koji to sjeme dorađuju i pakiraju za potrebe Bc Instituta.

"Vjerojatno će svatko od nas ovu godinu pamtiti po nekim ekstrmnm situacijama koje nismo doživjeli nikada u životu. Pored prirodnih nepogoda sve nas je pogodilo i ovo tržišno okruženje", kazao je napomenuvši kako će nakon sjemena kukuruza, koji je već u prodaji, brzo biti akualne i ostale kultura.

Soja Bc Instituta već se profilirala na hrvatskom tržištu, tritikale i pravi pir nemaju konkurencije u domaćoj proizvodnji, a veliki izbor hibrida pšenice, ječma, zobi, suncokreta, uljane repice i krmnog bilja garantiraju profitabilnu proizvodnju. "U 2023. godini proizveli smo gotovo 11 tisuća tona sjemena u Hrvatskoj što je jedna vrlo respektabilna brojka. Sve proizvedeno sjeme je i dorađeno, spakirano i ponuđeno tržištu i zato se još jednom zahvaljujem svim našim kooperantima i našim djelatnicima koji su svojim radom sudjelovali u još jednoj uspješnoj godini", zaključio je Puškarić.

Odlazak u mirovinu

Direktor sektora Marketinga Đuro Lukić osvrnuo se na nagradnu igru koju organiziraju za kupce. "Kupac našeg sjemena treba samo slikati račun i poslati nam ga i mi ćemo, po određenim kriterijima, kupca nagraditi linijom odjevnih predmeta pa i određenom količinom sjemena. Pravila nagradne igre, koja je transparentna, bit će objavljeni na našoj web stranici te na prodajnim mjestima." kazao je Lukić zaključivši svoje izlaganje riječima "Ljudi, idem u mirovinu. Zbogom!" kojima je najavio svoj odlazak nakon 41 godine provedene u Bc Institutu.

Od prvog do petnaesttisućitog dana, a toliko ih je prošlo u ovih 41 godinu, promijenio je pet predsjednika Uprave, nekoliko naziva svog radnog mjesta, prošao s Institutom godine "i mršavih i debelih krava", ratovao za njega u ratu i u miru i utkao dio sebe u svakom proizvedenom sjemenu. Veliki hit Tereze Kesovije "Moja posljednja i prva ljubavi", koju je odabrao za svoj oproštajni ples, govorio je sve ono što Đuro Lukić osjeća prema svojoj firmi. Sretno Đuro.


Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut Božićni domjenak Osvrt na godinu Proizvodnja sjemena Ivica Ikić Kristijan Puškarić Đuro Lukić


Autor

Andrija Šarić

Više [+]

Dugogodišnji novinar s bogatim iskustvom u poljoprivredi.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled