Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Croagro
  • 23.11.2023. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Damir Pavlek: S Croagrom pripremamo više od sajma za poljoprivredu i hranu

Sve dionike u poljoprivredi, na jednom mjestu okupit će sajmovi CroAgro i Sajmovi hrane i zdravog življenja, kaže voditelj projekta CroAgro, Damir Pavlek. Očekuje se više od 400 izlagača u pet paviljona, na više od 12.000 četvornih metara.

Foto: Marinko Petković
  • 1.239
  • 74
  • 0

Zagrebački velesajam svoju će poslovnu godinu zaokružiti međunarodnim poljoprivrednim sajmom CroAgro te Sajmovima hrane i zdravog življenja. Smjestili su ih u termine od 30. studenog do 3. prosinca.

"Riječ je o dobu godine kada polja 'miruju' pa svi koje zanimaju ove teme, i u njih su uključeni, mogu pronaći vremena za izlaganje, posjet, edukaciju, promociju i kvalitetnu pripremu za novu sezonu. Glavni nam je cilj okupiti sve dionike u poljoprivredi na jednom mjestu", rekao je voditelj projekta Damir Pavlek te dodao kako su njihova nit vodilja slogani "Sajam kakav poljoprivreda zaslužuje" i "Sajam po mjeri čovjeka" ili oba pod zajedničkim nazivnikom - "Više od sajma".

Očekuje se, ističe Pavlek, više od 400 izlagača u pet paviljona, na više od 12.000 četvornih metara. Ukupno će biti 32 zemlja sudionica, uz Hrvatsku, i Australija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Danska, Francuska, Indija, Italija, Izrael, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija, Španjolska, Švedska, Ukrajina i druge.

Najavio je i sudjelovanje više županija s proizvođačima sa svojeg područja koji će ujedno predstaviti zanimljive događaje u svojem kraju koje spremaju za iduću godinu.

Besplatne edukacije za poljoprivrednike u sklopu sajma

Naglašava kako su izuzetno zadovoljni odazivom OPG-ova, udruga, mikro, malih i srednjih poduzetnika.

"Ovogodišnji nam je partner Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH. U stručnom dijelu, partneri su nam Hrvatska poljoprivredna komora, HAPIH, Agronomski fakultet Zagreb i Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek. Ističem i potporu Ministarstva poljoprivrede, Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora i Grada Zagreba", poručuje Pavlek te izdvaja zanimljive teme Agronomskog fakulteta kao što su Izazovi i potencijali navodnjavanja agro-ekosustava Hrvatske, Inovativni pristupi gospodarenja vodom u poljoprivredi: primjeri dobrih praksi uslijed klimatskih promjena te Gradska poljoprivreda - mit ili stvarnost.

Sad već tradiconalno, predstavit će se tvrtka Poljo-nova 

Na ovogodišnjem Croagro sajmu bit će i mala izložba oldtajmer traktora: "Na taj način spajamo prošlost i budućnost i siguran sam da će se i posjetiteljima svidjeti taj naš mali povratak u prošlost", rekao je voditelj projekta.

Poručuje nadalje kako će se u sklopu sajma održati edukacija za poljoprivrednike korisnike potpora za IAKS mjere ruralnog razvoja, Eko sheme, Proizvodno vezana plaćanja (PVP) te mlade poljoprivrednike koji su u obvezi odslušati navedene edukacije kako bi ostvarili pravo na isplatu potpora. Edukacije će, kaže, održati ovlašteni javni i privatni savjetnici. Za sve dodatne informacije poljoprivrednici se mogu javiti u Ministarstvo poljoprivrede, a za sve sudionike osigurane su besplatne ulaznice za sve edukacije.

Što očekivati na Sajmovima hrane i zdravog življenja?

Pavlek najavljuje kako će se na Sajmovima hrane i zdravog življenja predstaviti domaći i strani proizvođači zdrave hrane, dodataka prehrani, biljnih pripravaka i proizvoda te čajeva, meda i mednih preparata, različitih proizvoda od industrijske konoplje, a sve s drugačijim, zdravijim pristupom životu te kroz zanimljive novitete iz svojih vrtova i kuhinja gdje prakticiraju nekonvencionalne i održive tehnike poboljšanja kvalitete života.

"Također će i veliki broj praktičara različitih metoda i tehnika komplementarne medicine biti prisutno na sajmu na svojim izlagačkim prostorima gdje će biti velikom broju posjetitelja omogućeno da po promotivnim cijenama ili čak i besplatno isprobaju nešto od ponuđenog. Svojom prepoznatljivošću Sajmovi hrane i zdravog življenja svrstani su u sam vrh ponude ovakvih tematskih događanja, a iz godine u godinu bilježe sve veći interes posjetitelja, izlagača i stručnjaka", rekao je.

Riječ je, kaže, o događaju na kojem možete dobiti odgovor na različita pitanja: kako biti zadovoljniji i opušteniji u životu, kako aromaterapija utječe na naše raspoloženje, kako proizvesti prirodne kreme za lice, kako i gdje uzgojiti vlastito povrće, kako se zdravo hraniti...

Za cijeli sajam predviđeno je kao i svih ovih godina veliki broj predavanja, radionica, seminara i događanja, kao i odabrana znanstveno-stručna predavanja koja tematski pokrivaju iskustva, istraživanja i dokaze u nekonvencionalnoj medicini.

Bogat stručni program, nagradna igra za sve posjetitelje...

"Jedini smo poljoprivredni sajam koji se održava u zatvorenim paviljonima pa se nadamo dobrom posjetu u kojem će svi uživati. A ono što mislim da bi svima moglo biti atraktivno je zanimljiva nagradna igra za sve posjetitelje sajmova, ali i bogat stručni program koji će se održavati na čak četiri pozornice. Predstavljanja, radionice, okrugli stolovi, prezentacije novih tehnologija u poljoprivredi, inovativnih rješenja, predavanja o biogospodarstvu…", poručuje.

Radi lakše orijentacije, objavljen je i plan Sajma 

Dodao je kako ih veseli najavljen dolazak velikog broja mladih, te sve veća zainteresiranost za ekološki pristup poljoprivredi, ali i za zanimanja u poljoprivredi te da svoju misiju u organizaciji ovih sajmova zaista i ispunjavaju.

"Vidimo se već od 30. studenoga na jedinstvenim sajmovima posvećenim poljoprivredi i hrani", poručuje Pavlek za kraj.


Tagovi

Zagrebački velesajam Croagro Sajam poljoprivrede Sajmovi hrane i zdravog življenja Damir Pavlek


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Croagro

Avenija Dubrovnik 15, 10020 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 91 6306 405, e-mail: damir.pavlek@zv.hr web: https://www.zv.hr/sajmovi-7/croagro/2522