Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatsko povrće
  • 07.12.2023. 12:00
  • Šibensko-kninska, Vodice

Dodijeljene nagrade uzornim povrćarima koji su uspješno iskoristili sredstva EU

U Vodicama se održava 7. stručni skup "Hrvatsko povrće".

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.194
  • 64
  • 0

OPG Šebrek, Marijan Kalanj i njegova tvrtka Messis d.o.o., Ivana Bota, Poljoprivredna zadruga Primošten Burni, Poljoprivredna zadruga Ogulin, OPG Davor Matak, Poljoprivredna zadruga Obnova iz Trogira, Eko Biograd plus d.o.o., Poljoprivredna zadruga Ludbreški kraj te Proizvođačka organizacija Agrobela, dobitnici su nagrada "Uzorni povrćar – za razvoj povrćarske proizvodnje pomoću sredstava iz Programa ruralnog razvoja“.

Dodijeljene su im na 7. seminaru hrvatskog povrlarstva, odnosno konferenciji za razvoj hrvatskog povrćarstva održanom u hotelu Olympia u Vodicama. Kako je rekao voditelj konferencije i predstavnik organizatora, glavni urednik Gospodarskog lista Goran Beinrauch, to je samo dio ljudi koji puno čine na razvoju ove proizvodnje.

Proizvođačka organizacija Agrobela iz Belice nagrađena je za iznimno uspješnu proizvodnju krumpira, ali posebno i kao primjer povezivanja proizvođača. Također za uspješno povezivanje prozvođača nagradu je dobila i Poljoprivredna zadruga Ludbreški kraj.

Tvrtka Eko Biograd plus d.o.o. dobila ju je za ostvarivanje velikih prinosa, ali i za značajan udio povrća i površina pod povrćem u ukupnoj hrvatskoj proizvodnji. Za zaštitu izvornosti ogulinskog kupusa, za organizaciju proizvodnje i udruživanje, nagrada "Uzorni povrćar" ide u Poljoprivrednu zadrugu Ogulin.

Iznimna tradicija i djelovanje od 1907. godine razlog je dodjele nagrade Poljoprivednoj zadruzi Obnova iz Trogira. PZ Primošten Burni također je nagrađen za iznimne uspjehe u svom radu i tradiciju od 1946.. Osnovne dvije djelatnosti kojima se bavi su prerada maslina i otkup maslinovog ulja te proizvodnja kiselog kupusa, a upravo ovo drugo uspjeh je zahvaljujući dobivanja sredstava EU.

Za uzornost u ekološkoj proizvodnji nagrada je uručena OPG-u Šebrek koji je i primjer povlačenja sredstava EU. Ekološko povrće s netaknutog brežuljka kod Karlovca. Proizvodnja bundeva i bučinog ulja, grah i ostale povrćarske kulture su primjer uspješnosti.

Povelju Uzorna povrćarica dobila je Ivana Bota za promicanje permakulture i regenerativne poljoprivrede, kao i za aktivnosti u razmjeni sjemena povrća i očuvanja bioraznolikosti. Mnogo se moglo naučiti i iz iskustava Davora Mataka. Povelja mu se dodjeljuje za iznimnu i uspješnu povrćarsku proizvodnju, za značajne investicije i ulaganje u razvoj povrćarske proizvodnje pomoću sredstava iz Programa ruralnog razvoja te za doprinos hrvatskom povrćarstvu.

 


Tagovi

Hrvatsko povrće Konferencija Nagrada Uzorni povrćar EU fondovi Razvoj povrćarstva


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.