Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gastro manifestacija
  • 10.06.2015. 21:40

Dragarske bumbete i bogata povijest ribarstva!

Etno gastro manifestacija Dragarske bumbete održava se 19. srpnja 2015. u Dugovačama, općina Pakoštane.

  • 295
  • 14
  • 0

Manifestacija Dragarske gumbete je posvećena običajima i tradiciji mještana Draga, njegovanju autohtonog i dalmatinskog u Dragama, s ciljem da se brojni gosti i turisti upoznaju s ovim lijepim mjestom i njegovom tradicijom.

Manifestacija se zove Dragarske bumbete iz razloga što su brojni Dragari dobri ribari, zaljubljenici u more i ribolov, a kad se riba lovi noću, potrebna je velika svijeća koja se u narodu naziva bumbeta.

Na manifestaciji će biti u ponudi velik broj ribe začinjene domaćim maslinovim uljem, domaćeg vina, prošeka, rakije i tradicionalnih jela po staroj recepturi, kao i starinskih slastica. Uz to, biti će izloženi i brojni eko i etno suveniri ručne izrade, a sve popraćeno dalmatinskom pjesmom i starim napjevima za koje će se pobrinuti stariji mještani Draga.

Bumbete organizira Etno udruga Dan

Etno udruga Dan iz Pakoštana organizirala je u suradnji sa žiteljima Draga ovu etno-gastro manifestaciju. Događaj već tradicionalno okuplja proizvođače domaćih gastro i ostalih proizvoda iz Draga da ih prezentiraju i prodaju na manifestaciji. Dragari će na manifestaciji nuditi domaću spizu i proizvode po popularnim cijenama, a sve da se dragarskim gostima prezentira povijest i baština Draga te da ih se zabavi i ugosti kako to samo Dragarima priliči.

Naziv Dragarske Bumbete aludira na dugu i bogatu povijest Dragara u ribarstvu, a naročito lovom na bumbete”ili na sviću kako se danas češće kaže.

Pozivamo sve dragarske turiste, prijatelje i Dragare da dođu i svojim prisustvom uveličaju Bumbete i da se dobro zabave, probaju odličnu domaću spizu i dobru domaću kapljicu. Etno udruga Dan djeluje u Pakoštanima od 2008. godine. Osnovale su je profesorice Dijana Vukoja, Ankica Kovačić i Nives Marić. Ciljevi i zadaci Udruge su kreativno i aktivno provođenje slobodnoga vremena djece i mladih u Pakoštanima, organizacija kulturnih i etno manifestacija, očuvanje tradicije i etno baštine Pakoštana, edukativnih priredbi, obogaćivanje turističke ponude i kulturnih zbivanja u mjestu. Ponukane izvrsnim uspjehom Materinih Užanci, osnivačice Udruge odlučile su pokrenuti i jedan sličan događaj i u Dragama, pa su se rodile Dragarske Bumbete.


Tagovi

Dragarske bumbete Draga Etno suveniri Velika svijeća Ribari Etno udruga Dan


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."