Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FarmShow
  • 08.06.2024. 13:20
  • Osječko-baranjska, Osijek

Drugi je dan FarmShowa u Osijeku, posjetitelji zadovoljni viđenim, a kupovina?

Pričali oni meni za taj sajam na aerodromu. Ja mislio da me lažu, tko pravi sajam na velikom aerodromu, kad ono stvarno, smije se zadovoljan viđenim jedan od posjetitelja s kojima smo popričali na najvećem sajmu poljoprivredne mehanizacije.

Foto: Andrija Šarić
  • 3.549
  • 197
  • 1

Pokretači Farmshowa u Osijeku, Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH, koji imaju bogato iskustvo s međunarodnih sajmova, od osnutka su imali viziju sajma na kojem će, osim  mehanizacije, biti tvrtke vezane isključivo uz poljoprivredu te kako isti neće pretvarati u vašar.

Na taj su način svjesno izgubili na masovnosti posjete, ali su dobili kvalitetu posjetitelja koji ne dolaze “potrošiti vikend u šetnji” nego ciljano gledati ono što im treba u svakodnevnom poslu.

Mehanizacije puno, ali ne i financija 

Lijepo vrijeme i više od 30 stupnjeva u hladu (kojeg na aerodromskoj pisti baš i nema) na ovaj je najveći sajam poljoprivredne opreme i strojeva privuklo zavidni broj posjetitelja. Marijan Kušec je s prijateljima došao čak iz Bjelovara pogledati, kako kaže, suvemenu mehanizaciju.

"Prvi puta smo na sajmu i nismo očekivali da je to tako veliko, dobro organizirano i pregledno raspoređeno u dva reda", kaže Kušec istićući kako su zadovoljni viđenim. "Bavim se poljoprivredom i imam tridesetak hektara i došao sam pogledati podrivače koji imam u planu kupiti, ali će kupovina morati sačekati kad vidimo kakva će biti financijska situacija", opisuje nam prizivajući povoljnije kamatne stope i dulje rokove otplate. 

Otvoren je 11. sajam poljoprivredne mehanizacije FarmShow u Osijeku

Umirovljenik Pavao Štivić iz Nuštra još uvijek se pomalo bavi poljoprivredom na zemlji na kojoj su radili i njegovi roditelji. Kaže, nekad je radio u bivšem PIK Vinkovci, a kasnije u Savjetodavnoj službi i sajam posjećuje svake godine. Došao je s prijateljem koji ima mladog sina, nositelja OPG-a i njega zanimaju kombajni.

"On gleda što će kupiti, a ja obilazim strojeve i samo gledam, godine su učinile svoje i nisam ja više za investiranje u nove strojeve", nostalgično će Štivičić napominjući kako ima i nešto mehanizacije, tri traktora i mali Đuro Đaković kombajn. "Sviđa mi se, izlagači su si dali truda i izložili puno strojeva i nove tehnologije, ali ne znam koliko si kupci sada mogu priuštiti ako nema nekih dobrih kreditinih linija ili nekih fondova pogotovo što ne znamo kakve će biti cijene naših proizvoda", zaključuje Štivičić.

S konkretnim ciljem nije došao ni Tomislav Buveljak iz Breznice Našičke. "Dolazim već godinama i stvarno je lijepo, ima svega za vidjeti. Ove godine nisam došao s nekim ciljem, pogledati nešto konkretno već samo informativno", kazuje otkrivajući da se bavi poljoprivredom i voli biti u toku i kad nema financijskih mogućnosti zakupovinu. Obrađuje, inače, šezdesetak hektara zemlje. "Godina je izazovna, vrijeme je turbulentno, ali se nadam kako će ipak biti dobra, ali cijena izgleda baš i neće." zaključuje.

Zanimljivo i djeci 

Davor Mikešević iz Šljivoševaca došao je s obitelji, suprugom i dva sina od 7 i 5 godina. "Došli smo obiteljski da djeca vide traktore i strojeve, nas ništa ne zanima, ali je djeci to zanimljivo", kaže Mikešević navodeći kako se poljoprivredom bave supruzini roditelji te su zato djeci zanimljivi traktori i kombajni. "Sajam je zanimljiv, ima se svašta za vidjeti, od malih kosilica do ogromnih traktora", dodaje, a na našu konstataciju kako baš i nema nekog sadržaja za djecu što je možda i velika mana ovakvog sajma kroz smijeh odgovara kako za njegovu ima zanimljivih sadržaja i što za pogledati. 

Jedan od stalnih posjetitelja je i Mladen Radojčić koji iz Budimaca dolazi na svaki FarmShow i bude sva tri dana. "Bavim se poljoprivredom pa me malo nostalgija hvata jer se baš i nema novaca za ove nove strojeve", kaže. Dodaje da ima mehanizacije, tri traktora, 10 hektara zemlje na kojem je kukuruz, ječam, malo livade.

"Ovaj je sajam odličan, barem da bude češće, možda organizatorima ne bi bio financijski isplativo, ali bi nama bilo lijepo vidjeti svu tu mehanizaciju na jednom mjestu", kaže Radojčić navodeći kako odlazi i na Osječki sajam, a išao bi i u Gudovac, ali mu je malo daleko. "Nekad sam radio u proizvodnji poljoprivrednih srojeva pa me to malo ponese", zaključuje.

Mislio da ga lažu da je sajam na aerodromu 

U skupini od pet mladića jedan, kojeg su zvali Joco, kaže kako je iz Vršca "Al' ne baš iz Vršca, pored". Došao je u posjet prijateljima pa s njima na Farmshow. "Pričali oni meni za taj sajam na aerodromu. Ja mislio da me lažu, tko pravi sajam na velikom aerodromu, kad ono stvarno", smije se. Ima, kaže zemlje, ali ne bi o tome kol’ko i gdje. "Znam ja za Agroklub, čitam ja to", priča nam Joco (ako mu je, zaista, tako i ime) izbjegavši fotografiranje "Ne bi' ja da me netko vidi, a pričao sam kako se idem provoditi..." 

Dobar provod, Joco.

Dakle, gledano iz kuta posjetitelja nikad više izložene mehanizacije, ali i nikad manje novaca za kupovinu iste. FarmShow Osijek održava se do nedjelje, 9. lipnja na Sportskom aerodromu Čepin. 


Tagovi

FarmShow Osijek Sajam mehanizacije Posjetitelji Marijan Kušec Pavao Štivić Tomislav Buveljak Davor Mikešević Mladen Radojčić


Autor

Andrija Šarić

Više [+]

Dugogodišnji novinar s bogatim iskustvom u poljoprivredi.


Partner

Farm Show Osijek

Sv. L.B. Mandića 172, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 99 264 8048, e-mail: dino.tomljanovic@agronom.hr web: http://www.farmshowosijek.eu/