Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam šljive
  • 31.07.2024. 16:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Evo koja stručna predavanja vas čekaju na 51. Sajmu šljive u Gradačcu

Posebna se pažnja poklanja najnovijim dostignućima i modernim pristupima u uzgoju i zaštiti šljive. Od novih zakonskih regulativa, preko biofungicida do primjene dronova za detekciju biljnih bolesti

Foto: Shutterstock/Amelia Martin/Sajam šljive
  • 191
  • 36
  • 0

Na 51. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajmu šljive u Gradačcu u susjednoj BiH održat će se niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i poduzetništva. Kao i do sada, poljoprivredni proizvođači imat će priliku doznati koja su to najnovija znanstvena dostignuća i kako ih primijeniti na našem području, najavljuju organizatori. 

Poljoprivredno-prehrambeni fakultea Sveučilišta u Sarajevu godinama sa stručne strane prati ovaj sajam i od početka je oslonac organizatorima najstarije specijalizirane manifestacije u BiH. 

Predavači s ovoga fakulteta će u sklopu sajma održati predavanja o temama: Izazovi i inovacije u voćarskoj proizvodnji, Komparativna prednost korištenja autohtonog voća u proizvodnji hrane s dodatnom vrijednošću, Elementi standardne tehnologije mirnih vina i češće greške u proizvodnji vina, te Moderni pristupi u zaštiti šljive - Od primjene mikrobioloških preparata do digitalnih rješenja, a predavači su prof. dr. Pakeza Drkenda, prof. dr. Asima Akagić i prof. dr. Nermina Spaho, prof. dr. Milenko Blesić i doc. dr. Arnela Okić.

Inovacije i autohtone sorte

Dekan Muhamed Brka, istaknuo je kako će profesori ove visokoškolske ustanove govoriti o potrebi uvođenja inovacija u poljoprivredi, ali i izazovima na tom putu.

"Ove inovacije omogućavaju poljoprivrednicima da se prilagode izazovima kao što su klimatske promjene, rastuća populacija i potreba za održivom proizvodnjom hrane. Korištenje novih tehnologija doprinosi povećanju produktivnosti, smanjenju utjecaja na okoliš, poboljšanju kvalitete voća", rekao je prof. dr. Brka. 

Inovacije i nove tehnologije u voćarstvu su neminovne, ali je vrlo važno očuvati i autohtone sorte, smatraju organizatori. Otkrivaju kako će na ovogodišnjem Sajmu šljive voćari, prerađivači i posjetitelji moći saznati koje su to komparativne prednosti iskorištavanja autohtonog voća u proizvodnji prerađevina. "Ovi visokokvalitetni proizvodi odražavaju lokalnu kulturu i tradiciju, čime se podržava održivi razvoj poljoprivrede i čuvaju prirodni resursi", poručuju. 

Tema je i proizvodnja vina

Vinogradarstvo će biti jedna od tema ovogodišnjih stručnih predavanja jer se na područjima Srednje i Sjeverne Bosne sada nalazi nekoliko desetina hektara vinograda zasađenih sa vinskim sortama grožđa. Zbog toga bi bilo korisno malim vinarima, a posebno početnicima ukazati na osnove tehnologija i u praksi potvrđene najčešće greške u proizvodnji vina.

"Osnovna intencija planirane prezentacije je skretanje pažnje na ispravna postupanja u često pogrešno provođenim koracima ili postupcima po liniji standardnih tehnologija, a posebno kod utvrđivanja zrelosti grožđa za preradu i njegove pripreme, muljanja, cijeđenja mošta, realizacije alkoholne fermentacije, prvog pretoka i sumporiranja vina", pojasnio je dekan Brka. 

Zaštita šljive

Neizostavno se na gradačačkom sajmu posebna pažnja poklanja najnovijim dostignućima i modernim pristupima u uzgoju i zaštiti šljive. Od novih zakonskih regulativa, preko biofungicida do primjene dronova za detekciju biljnih bolesti. 

"Na prezentaciji o modernim pristupima u zaštiti šljive će se napraviti osvrt na nove zakonske regulative u polju fitofarmaceutskih sredstava i primjenu mikrobioloških preparata, a ujedno će se predstaviti moderni pristupi u zaštiti biljaka koji se mogu koristiti u BiH", rekao je Brka.

Na 51. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu, od 28. do 31. kolovoza ove godine, očekuje se oko 300 izlagača iz šest zemalja, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Njemačke, Turske i Bosne i Hercegovine.


Tagovi

Sajam šljive Gradačac Okrugli stol Predavanja Muhamed Brka Utvrđivanje zrelosti grožđa Prerađevine od šljive


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Sajam šljive Gradačac

Husein Kapetana Gradaščevića 7, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0) 35 817 222, e-mail: info@gradacackisajam.ba web: https://gradacackisajam.ba/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žuto zlato na našem polju. #RuralFoto#