Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinska manifestacija
  • 19.05.2015. 19:35

Festival Istarske malvazije

Dugogodišnja tradicionalna vinska manifestacija ove godine obilježava svoje 31. izdanje. Od 30. do 31. svibnja 2015. održava se najveća proslava Istarske malvazije.

  • 168
  • 12
  • 0

Brtonigla već tradicionalno organizira Festival Istarske malvazije, kraljice među regionalnim vinima. Ona je svježa, elegantna i voćnih nota, a zbog manjeg postotka alkohola idealno prija uz laganija jela.

Malvazija je sorta velikih mogućnosti koju, prema sadržaju aromatskih komponenti, možemo svrstati u skupinu poluaromatskih sorata s velikim cvjetno-voćnim aromatskim potencijalom. Specifične je diskretne arome koja podsjeća na miris bagremova cvijeta, pogotovo ako je grožđe s povišenih i dobro osunčanih položaja. Od voćnih aroma najčešće dominiraju jabuka, šljiva i marelica, a u zrelom vinu može se osjetiti i lagani gorkasti okus badema. Malvazija ima slamnato-žutu boju sa zlatnom nijansom, a ovisno o tehnološkim postupcima prerade i dorade, boja se kreće u rasponu od zeleno-žutih preko slamnato-žutih pa sve do zlatno-žutih tonova.

Malvazija širi dobar glas o vinima

Manifestacija obilježena bogatstvom okusa, tradicije i zabave, ove godine obilježava svoje 31. izdanje. Ljubitelji dobre čašice vina na ovoj manifestaciji imaju mogućnost degustacije vina lokalnih, regionalnih i međunarodnih vrhunskih vinara, kroz vođene, stručne degustacije. Također, posjetitelji imaju mogućnost kušanja malvazija iz drugih zemalja, kao što su crvena, crna, siva i bijela te usporediti jednu sortu različitih okusa - naravno, uz glazbene note.

Vino malvazija je srednje jako do jako sa sadržajem alkohola između 11,5 i 13,5 vol. %. Umjerenog je sadržaja kiselina, između 5,0 i 6,5 g/l ukupne kiselosti. Puno je, zaobljeno i harmonično vino s 18 do 22 g/l ekstrakta.

"Festival postaje i prilika za učenje o tajnama i užicima vina. Paleta ponuđenih malvazija doista je široka pa gost može u dobrom društvu dodirnuti esenciju istarskog vinskog identiteta koji stoljećima počiva upravo na malvaziji", govore o manifestaciji.

Popularni festival u Brtonigli njeguje naviku decentnog uživanja u tom vrhunskom vinu i ujedinjuje lokalne okuse, tradiciju i zabavu. Goste dočekuju renomirani vinari i otvaraju vrata svojih podzemnih carstava, uz mnogo priča i zgoda o trnovitom putu nastanka kvalitetne kapljice.

No slavlje nije tek lokalnog karaktera - pohode ga i vinari iz drugih dijelova Hrvatske te inozemstva, nudeći na probu najnovija dostignuća malvazije. Jer, kao jedna od nekoliko svjetskih postojbina malvazije, Istra je postala i ugledno mjesto za njenu prosudbu i slavljenje.


Tagovi

Festival vina Istarska malvazija Brtonigla Degustacija Vinski identitet Istra Vinska manifestacija Festival Istarske malvazije


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."