Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šparoge
  • 14.01.2024. 16:30
  • Primorsko-goranska, Lovran

Festival šparuga uz fritaju od tisuću jaja

Divlje šparoge spadaju među najcjenjenije šumske plodove, ističu iz Turističke zajednice Općine Lovran najavljujući i festival u njhovu čast.

Foto: Depositphotos/photodesign
  • 984
  • 95
  • 0

Festival šparuga održat će se u travnju, kada počinje njihova sezona, objavila je Turistička zajednica Općine Lovran.

Kako navode, glavna atrakcija ovog festivala je jednodnevna fešta na kojoj se spravlja omlet od 1.000 jaja, 30 kilograma šparuga i pancete, tzv. fritaja u velikoj padeli, a koja će se održati 20. travnja 2024. Ovu gastro manifestaciju prati i kulturno – umjetnički glazbeni program za sve posjetitelje.

Fritaja je, ističu, najpopularnije jelo od šparuga, no s ovom se šumskom namirnicom mogu spraviti i senzacionalni slani i slatki specijaliteti. Probrana jela tijekom trajanja festivala mogu se kušati u lovranskim konobama i restoranima.

Dodaju i da divlje šparoge spadaju među najcjenjenije šumske plodove, a svakog proljeća, brojni se Lovranci u gustim šumama "probijaju" kroz šipražje kako bi pod bodljikavim grmovima pronašli ove delicije specifičnog okusa.

"Pozitivne utjecaje ove namirnice na zdravlje poznavali su još i Egipćani, Grci i Rimljani", navodi TZ Lovran napominjući da na obroncima Učke one rastu u izobilju. Poseban okus zahvaljuju utjecaju aerosola, odnosno miješanju morskog i planinskog zraka.


Tagovi

Šparoge Festival šparuga Lovran Fritaja Travanj


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.