Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veterinarski dani
  • 27.10.2023. 15:25
  • Osječko-baranjska, Osijek

Goran Jančo: Optimizam je tu, ali padne kad pogledam u Vukovarsko-srijemsku županiju

U Osijeku se održavaju "Veterinarski dani", a glavna tema je naravno afrička svinjska kuga. Vladajući kažu da brojevi padaju i da su uspjeli suzbiti bolest. Uzgajivači baš i nisu sigurni u to.

Foto: Krešo Pribisalić
  • 2.785
  • 195
  • 0

U organizaciji Hrvatske veterinarske komore, Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog veterinarskog instituta, u Osijeku se održava Međunarodni znanstveno–stručni skup "Veterinarski dani 2023.“, a glavna tema, dakako, je afrička svinjska kuga

Kako se čulo na panelu, zaraza je posljednja dva tjedna u silaznoj putanji. Međutim, načelnica Sektora za zdravlje i dobrobit životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Ljupka Maltar, navela je da postoje prijave o nelegalnim klanjima i bacanju nusproizvoda, a što je potencijal daljnjeg širenja bolesti. 

Prozivke udruga uzgajivača koje smatraju kako situacija nije pod kontrolom ocijenila je "žalosnim" te naglasila da problema s ovom bolesti ne bismo imali da imamo uredne biosigurnosne uvjete u objektima gdje se drže svinje. 

Zaraza je suzbijena?

"Smatram da smo, nakon zajedničke i promptne akcije nadležnih službi te konstantnom prisutnošću na terenu posljednjih mjeseci, uspjeli suzbiti ovu izrazito zaraznu bolest", rekao je dan prije i glavni državni inspektor Andrija Mikulić

Dodao je da su od pojave zaraze do danas obavili više od 1.600 nadzora, eutanazirano je oko 33.000 svinja. "Uvjeren sam da bi ta brojka bez znanja veterinarskih stručnjaka bila i puno veća. Veterinarska inspekcija uspješno je odgovorila i na ovaj izazov", kazao je Mikulić. 

Veterinarski dani otvoreni su jučer u Osijeku (Foto: OBŽ) 

"Je li zaista stagnacija broja zaraženih gospodarstava ili je to zato što je usmrćen veliki broj životinja, to ne znam", komentira nam Goran Jančo, jedan od najvećih uzgajivača u Osječko-baranjskoj županiji s godišnjom proizvodnjom od 6.000 svinja. 

Njegova farma nalazi se 14 kilometara od Semeljaca te se nalazi u zoni ograničenja što znači da prometa, prodaje nema. Nešto je uspio dogovoriti za termičku obradu te bi životinje trebale biti odvožene početkom studenog. 

"Da smo sretni s tim - nismo. Ali legalisti smo i poštujemo odluku", dodaje otkrivajući da je sigurno da se gubitci zbrajaju jer su cijene koje je sam dogovarao više nego burzovne po kojima sada mora tržiti. 

"Radimo u nadi da ovo neće trajati vječno. Optimizam je tu, ali padne kad pogledam u susjednu Vukovarsko-srijemsku županiju", kaže. 

Dozvolit će se promet mesa?

Vezano uz trenutne brojeve, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić, za HRT je rekao da u Osječko-baranjskoj imamo 12 slučajeva, u Brodsko-posavskoj četiri, a 1.050 se odnosi na Vukovarsko-srijemsku županiju.

Prema njegovim riječima, na dnevnoj bazi pojavljuju se dva slučaja. Između ostalog, naveo je i da je optimističniji kada je u pitanju najistočnija županija te će do 25. studenog pokušati osloboditi, odnosno dopustiti promet svježeg mesa.

"Slično ćemo pokušati i za brodsku, a i za osječku županiju", naveo je.

U međuvremenu, stanje na terenu vrije, poljoprivrednici su itekako nezadovoljni, a najavljen je i prvo prosvjed upozorenja, a onda i prosvjed velikih razmjera. 

Veterinarski dani u Osijeku započeli su 26. i trajat će do 29. listopada. 


Tagovi

Veterinarski dani Eutanazija Stanje na terenu Afrička svinjska kuga Goran Jančo Mladen Pavić Andrija Mikulić Ljupka Maltar


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja