Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRA 2023
  • 28.08.2023. 15:00
  • Gornja Radgona, Slovenija

Gornja Radgona: Što je u fokusu sajma AGRA 2023., a što se traži od poljomehanizacije?

Veća nego prošlogodišnja, AGRA je okupila 1.700 izlagača iz 35 država na još većoj izložbenoj površini. Evo što se nudi

Foto: Jure Zauneker
  • 1.209
  • 188
  • 0

Lijepo vrijeme obilježilo je otvorenje 61. izdanje Međunarodnog poljoprivredno-prehrambenog sajma AGRA koja je otvorena u slovenskoj Gornjoj Radgoni u subotu, 26. i traje do četvrtka, 31. kolovoza. 

Da je ova tradicionalna manifestacija koju organizira Pomurski sejem veća nego prošle godine, potvrdio nam je glasnogovornik Miran Mate.

Oporavak od korone

"Zadovoljni smo ovogodišnjim izdanjem sajma koji je pretrpio veliku štetu za vrijeme korone. Sada se polako oporavlja. Već je prošla godina bila dobra, ali je ova još bolja. Dobra je posjeta, a služi nas i vrijeme, iako se danas očekuje kiša s mogućim nevremenom što nas malo zabrinjava. Nadamo se da neće biti jako loše", komentira Mate. 

Na Agri svoje proizvode prezentira 1.700 izlagača iz 35 država, na 71.000 m2 izložbene površine, od čega 25.000 m2 zatvorenog izložbenog prostora i 28.000 m2 vanjskog. Tu je i 3.000 m2 za izložbe životinja, kao i 15.300 m2 pokusnih nasada koji su pretrpjeli štete kod posljednje strahovite oluje, no Mate ističe kako su ih uspjeli srediti i dovesti do relativno dobre forme kako bi ih posjetitelji mogli obići. 

Koze u ugodnom ambijentu

Vodeća uloga poljoprivrednika 

Država partner Agre 2023. je Indija, a neke od glavnih tema, ističe Miran su međunarodna godina prosa, mladi u poljoprivredi, inovacije, digitalizacija, ekološka poljoprivreda, domaća hrana radi skraćivanje opskrbnih lanaca, prehrambena i energetska samoopskrba i možda najvažnije - klimatske promjene. 

U tom je kontekstu slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar na otvorenju sajma istaknula tri ključne točke. Poručila je kako poljoprivreda nije kočnica, već ključni čimbenik u napretku i dobrobiti društva i stoga vjeruje u vodeću ulogu poljoprivrednika u traženju održivih rješenja i prilagodbi posljedicama klimatskih promjena.

"Otklanjanje posljedica poplava i obnova, od početka moraju ići paralelno s održivim razvojem i uključivati ​​mjere prilagodbe klimatskim promjenama. Država mora pomoći ljudima i lokalnim zajednicama", istaknula je. Dodala je i kako je jedna od temeljnih zadaća poljoprivrede opskrba hranom te je predstavila Predsjednički forum koji će biti posvećen prehrambenim lancima u kontekstu globalnih i lokalnih izazova.

Predsjednica Pirc Musar, direktor Pomurskog sajma Janez Erjavec i - proso

Ministrica poljoprivrede Irena Šinko posebno se osvrnula na štete od ovogodišnje suše koja je gora od one iz 2022., ali i poplavu koja je, kako kaže, uništila mnoga gospodarstva, objekte, opremu i u kojoj su nastradale životinje. 

Istaknula je i problem zlatne žutice koja prijeti vinovoj lozi te afričku svinjsku kugu u Hrvatskoj, a koja se jako približila Sloveniji. 

Što se traži od poljomehanizacije?

Nakon otvorenja u subotu, uslijedila je obiteljska nedjelja, a danas i prvi radni dan, kako kaže Nenad Stepanić, regionalni direktor prodaje AustroDiesela za Balkan. 

Kaže kako su prva dva protekla uobičajeno, a posjetitelje najviše zanimaju dvije serije Massey Ferguson traktora. "To je serija MF 5S serija oko 125 do 135 konja te MF 6S od 150 do 160 konja. Također imamo i akciju za seriju MF 4708 koja je već dosta popularna", otkrio je najavivši kako će dosta noviteta predstaviti na najvećem svjetskom sajmu poljomehanizacije Agritechnica koji će se održati u Hannoveru od 12. do 18. studenog.

Više nego zadovoljni sajmom su u Lemkenu čiji nam je prodajni predstavnik Slavko Kralj rekao da je ovogodišnje izdanje veće, te da je i veća ponuda izlagača.  "Imamo konkretnu potražnju, posebno danas, nakon obiteljske nedjelje. Najviše se traže gruberi, kombinacije sijačica s rotodrljačom te podrivači", otkrio je te također najavio novitete Lemkena na Agrotehnici. 

Ivanka Belej, direktorica prodaje tvrtke SIP za koju se može reći i da je domaćin sajma budući da je riječ o najvećem slovenskom proizvođaču poljoprivredne opreme ističe kako je već jučer bilo potražnje za njihovim strojevima, a vjeruje da će se tako i nastaviti. 

Ponosna je i na novitet koji je jučer proglašen šampionom te su dobili zlatnu medalju za kosilicu Disc X 1100D D. "Riječ je o kombinaciji kosilica s dva diska s pokretnim trakama i teleskopskim podešavanjem radne širine. Kosilica ima pogonski sustav s integriranim sustavom za nadzor preopterećenja te veliku radnu širinu od 11 metara", ističe dodavši kako imaju više ponuda za veće strojeve. 

SIP-ova ekipa

Bogat sajamski sadržaj

Osim izložbe poljomehanizacije, nudi se bogat sadržaj iz svih agrarnih sektora - od ratarstva preko povrćarstva, voćarstva i stočarstva do šumarstva, ali i za agro hobiste te zaljubljenike u alternativnu poljoprivredu.

Na sajamskom se prostoru prikazuju i stručne prezentacije govedarstva, konjogojstva, malih životinja te izložba autohtonih pasmina slovenskih domaćih životinja. Zainteresiranima su na raspolaganju edukacije, radionice, okrugli stolovi koji problematiziraju izazove s kojima se danas susreću poljoprivrednici. 

Ponuda poljoprivrednih proizvoda s malih gospodarstava je također bogata, a sve je začinjeno zabavnim programom - nastupima kulturno umjetničkih društava, igrama kao što je povlačenje užeta, natjecanjima u rezanju motornom pilom i slično. 

Bilo je zabavno gledati

Kompletan program potražite u dokumentu ispod teksta. 

Radno vrijeme i ulaznice 

Radno vrijeme sajma za posjetitelje je od 9 do 18 sati, a parking je besplatan.

Cijene jednodnevnih ulaznica

  • online kupnja – 7 €
  • odrasli – 9,00 €
  • umirovljenici i stariji od 60 godina – 7,00 €
  • obiteljska ulaznica (2 odrasle osobe i 4 djece do 18 godina) – 18 €
  • učenici, studenti – 6, 00 €
  • grupe s više od 20 osoba – 7,00 €
  • grupe s više od 20 osoba (učenici, studenti) – 5,00 €
  • za djecu do 6 godina i osobe s invaliditetom u kolicima s ulaz se ne naplaćuje.

Mali dio atmosfere, pogledajte u galeriji ispod teksta. 


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Nataša Pirc Musar Agra 2023 Gornja Radgona Pomurski sejem Irena Šinko Nenad Stepanić AustroDiesel Slavko Kralj Lemken Ivanka Belej


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner