Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjajna priča
  • 12.07.2023. 16:15

Gradačac priprema poljoprivredni spektakl povodom 50. jubilarnog Sajma šljive

Na 50. izdanje Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije i najstarijeg specijaliziranog sajma u Bosni i Hercegovini stižu izlagači iz šest zemalja, njih oko 350.

Foto: Selma Mujić
  • 957
  • 67
  • 0

Tradicionalno, posljednjeg tjedna u kolovozu, Gradačac postaje mjesto susreta gospodarstvenika, poljoprivrednika, ali i brojnih turista. U gradu Zmaja od Bosne užurbano rade na pripremama za jubilarni, najstariji specijalizirani sajam u Bosni i Hercegovini – Sajam šljive.

Na 50. izdanje Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije stižu izlagači iz šest zemalja, njih oko 350. Lokacija je i ove godine Sportska dvorana Skenderija, odnosno ukupna površina otvorenog i zatvorenog prostora od 5.000m2.

"Sajamski prostor i izlagače smo podijelili u tri sekcije, imamo poljoprivrednu proizvodnju, prehrambeno prerađivačku industriju i mehanizaciju, odnosno poljoprivrednu opremu", najavio je Ensar Mešanović, voditelj ureda Turističke zajednice grada Gradačca.

Istaknuo je kako se očekuje dolazak velikog broja gostiju iz političkog, privrednog i kulturnog miljea. Najavio je i posjet delegacije iz njemačkog grada Dürena, s kojom će zajedno analizirati potencijal Gradačca i sjeveroistočne BiH.

"Koristim ovu priliku pozvati sve Bosance i Hercegovce da kraj svojih godišnjih odmora provedu u Gradačcu."

Sjajna priča

Sa sajmom oživi i cijeli grad, koji postaje mjesto slavlja u kojem uživaju kako domaćini, tako i gosti, naveo je, pored ostalog, Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca, naglasivši kako je Grad kojim upravlja daleko poznat po šljivi.

Želite štand na Sajmu šljive u Gradačcu - evo detalja

Povijest govori da je te daleke 1969. kada je održan prvi sajam šljive, cilj bio da se voćki da pravo mjesto i pozicija koju zaslužuje, da ona bude povod za što veći broj okupljanja stručnjaka. Ambicije su bile skromne i organiziran je u malom prostoru, vremenom je prerastao u međunarodni skup.

Dani kada grad oživi (Foto: Vedran Stapić)

"Nadam se i uvjeren sam da će i ove godine Gradačac živjeti jednu sjajnu priču. Valjda nigdje ne postoji tako ukorijenjen običaj da cijeli grad postaje dio toga. Osim toga, provincija u pozadini, koja to odavno nije dolazi u centar pažnje. Šljiva postaje pravi simbol po kojem je grad poznat", rekao je Dervišagić.

Mraz uništio rod

Ove godine se očekuje manji rod šljive, naglasio je ministar poljoprivrede Tuzlanskog kantona, Fedahija Ahmetović, istaknuvši kako su "mrazevi doslovno spržili šljivu", no, naglasio je da se poticaji isplaćuju po zasađenim, pa će bez obzira na rod proizvođači dobiti potporu. Naveo je kako je Gradačački sajam mjesto bogate ponude i potražnje, mjesto za brojne poslovne kontakte, te jedna od najznačajnijih manifestacija kako na području TK, tako i BiH.

"Brend Gradačca je šljiva i ona kroz našu podršku mora imati posebnu pažnju i mjesto", naglasio je Ahmetović, poručivši kako je MPVŠ TK izdvojilo 1,6 milijuna maraka za proizvodnju šljive.

Kao dugogodišnji partner, ni ove godine neće izostati podrška Ministarstva privede Kantona Sarajevo. Resorni ministar Zlatko Mijatović, pozvao je proizvođače s područja KS da se prijave za sudjelovanje na sajmu nazvavši ga "svjetskim događajem koji spaja različite interese". 

Inovativne teme

Predavači s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sveučilište u Sarajevu će u sklopu sajma održati i panele o temama: Primjena bioregulatora u intenzivnoj proizvodnji krošnjastih voćnih vrsta, Upotrebna vrijednost i proizvodne karakteristike poljoprivrednog zemljišta na području grada Gradačac, Suvremeni pristupi u zaštiti nasada šljive od pojave i razvoja biljnih bolesti, te Kratki i alternativni kanali opskrbe hranom kao faktor razvoja poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Dekan PPF-a, prof. dr Muhamed Brka, izrazio je zadovoljstvo što je ova institucija od početka oslonac organizatorima.

"Trebamo pričati kako se odnosimo prema našem tlu, kao i kratkim kanalima snabdijevanja hranom - priči koja nema dugu tradiciju u BiH, a omogućava malim proizvođačima da dobiju dodatnu vrijednost za uloženo, da nađu svoju nišu" , rekao je Brka, dodavši da su biljne bolesti kao i primjena bioregulatora značajne teme, posebno ona o biohormonima, nečemu što se unazad 20 godina koristi na zapadu.

"To je tema koja je inovativna, a može doprinijeti većoj proizvodnji i prinosima", dodao je dekan.

Mraz je ove godine desetkovao urod 

Čast što je u godini jubileja, na čelu Federalnog ministarstva poljoprivrede, izrazio je ministar Kemal Hrnjić, poručivši organizatorima kako je to njima na ponos. Rekao je kako će FMVŠ podržavati ovu i slične manifestacije, jer smatra da one trebaju dobivati više na značaju.

"Moj poziv će ići prehrambenoj industriji, našim najvećim brendovima, a imamo ih, pozivam ih da dođu u Gradačac i druge gradove koji organiziraju ovakve manifestacije, jer znam koliko je ljudima koji to organiziraju značajno", rekao je Hrnjić.

Ovogodišnji Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive se održava od 23. do 26. kolovoza u Gradačcu. 


Tagovi

Sajam šljive Gradačački sajam Kemal Hrnjić Muhamed Brka Fedahija Ahmetović Edis Dervišagić Ensar Mešanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Sajam šljive Gradačac

Husein Kapetana Gradaščevića 7, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0) 35 817 222, e-mail: info@gradacackisajam.ba web: https://gradacackisajam.ba/