Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skupština HPK
  • 29.12.2023. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

HPK: Treba biti više na terenu i napraviti prijedlog učinkovitije naplate članarine

Raspravljalo se na skupštini o situaciji oko afričke svinjske kuge, urušavanju tržišta žitarica tijekom godine uslijed nelojalne konkurencije iz Ukrajine, pitanju izmjene Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, kao i prodaje zemlje strancima

Foto: HPK
  • 1.095
  • 67
  • 0

"Iza nas je jedna vrlo zahtjevna godina koju je obilježila borba protiv afričke svinjske kuge što je bio jedan od prioriteta Hrvatske poljoprivredne komore, koja je kroz svoje prijedloge kontinuirano radila na iznalaženju najboljih rješenja, od kojih su brojna prihvaćena od strane Ministarstva poljoprivrede", rekao je predsjednik HPK Mladen Jakopović na održanoj petoj Skupštini.

Kako je istaknuo, Komora bi u budućnosti trebala još više biti na terenu među poljoprivrednicima te bi kroz Odbore trebala još snažnije kreirati stajališta i prijedloge u svim sektorima kako bi sve ono što radimo došlo do svakog poljoprivrednog proizvođača.

"Zato je važno da svaki član skupštine i članovi Odbora pojačaju svoj rad na terenu“, komentirao je Jakopović. 

Iz Komore naglašavaju kako je opstanak poljoprivredne proizvodnje od izuzetne važnosti za gospodarstvo Hrvatske zbog čega je važno da se tržište još bolje uredi, a posebice se to vidjelo tijekom godina kroz urušavanje cijena žitarica uslijed nelojalne konkurencije zbog uvoza pšenice iz Ukrajine, zbog čega je primjerice Odbor za ratarstvo radio na prijedlogu da Agenciji za tržišno natjecanje pokrene istraga oko kartelskog udruživanja oko formiranja otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda. 

Zbog sumnje na udruživanje, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je već pokrenula postupak protiv dva otkupljivača, no "češljanje", kažu, ide dalje.

Zatraženo mijenjanje Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Na skupštini je raspravljeno o velikom broj problema kod provođenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje na terenu ne funkcionira zbog čega je zatraženo da se zakon mijenja, a tijekom jesen komora je pokrenula i postupak procjene ustavnosti tog zakona.

 "Problem su predstavljale i visoke cijene troškova proizvodnje i cijena hrane na tržištu što je najviše išlo na štetu potrošača, ali i poljoprivrednih proizvođača koji su najviše ugroženi u cijelom lancu proizvodnje. Naše je mišljenje kako postoji prostor da se u lancu od Polja do stola tržište bolje ured kako bi se sačuvala proizvodnja, a potrošači imali povoljne cijene za proizvode koji im se prodaju", izjavio je Jakopović.   

Članovi skupštine usvojili su i odluku o visini članarine HPK za 2024. godinu, koja će iznositi 9,6 eura, kako za obavezne tako i za dobrovoljne članove, a s obzirom da je ona vrlo niska, što ugrožava rad Komore, članovi skupštine predložili su da Upravni odbor napravi prijedlog o načinu kako učinkovitije vršiti njenu naplatu.

Dodjela priznanja Antunu Goluboviću

Dodaju i da, budući da su održani i dodatni izbori za članove skupštine pojedinih županija, predstavljani novi delegati. Tako će Istarsku županiju zastupati Birgit Boljun Čujo, Primorsko-goransku Bojan Francišković i Petar Mamula, a Virovitičko-podravsku Filip Katančić, Matej Brlić, Renato Brlić. Novi članovi Nadzornog odbora HPK su Drago Laća, Silvija Terlević, jer je skupština potvrdila većinom glasova. 

Uručeno je i priznanje za poseban doprinos u radu i promociji HPK-a za 2023. godinu Antunu Goluboviću, članu Upravnog odbora i predsjedniku Odbora za svinjogojstvo, a koji se, ističu, tijekom ove godine istaknuo kroz rad u svjetlu borbe protiv afričke svinjske kuge.

Na Skupštini je usvojen plan rada za iduću godinu, a dano je i ovlaštenje predsjedniku za provođenje europskih projekata EIP-AGRI, Grass, Bioeko_Up, BOOST4BIOEAST.


Tagovi

Hrvatska poljoprivredna komora Mladen Jakopović Peta skupština Visina članarine Problemi u poljoprivredi Priznanje Antunu Goluboviću Poljoprivredno zemljište


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.