Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko prvenstvo
  • 25.10.2023. 11:00
  • Splitsko-dalmatinska, Postira, Brač

Hrvati drugi put prvaci svijeta u branju maslina!

Za 45 minuta četveročlana ekipa ručno ubrala 48,2 kg maslina. Čak 13,2 kg više od drugoplasirane Crne Gore. "Maslinarstvo nam je u krvi. Brali smo kako najbolje znamo i umijemo“, kaže Marina Martinić

Foto: TZ Postira
  • 2.289
  • 142
  • 1

Na otoku Braču proteklog vikenda održano je šesto po redu Svjetsko prvenstvo u branju maslina. Događaj jedinstven u svijetu odvijao se na području općine Postira, točnije u župnom masliniku sv. Josipa. Sudjelovalo je 12 ekipa iz mediteranskih zemlja s tradicijom u proizvodnji maslinovog ulja, ali i ostale koje nemaju niti jedno stablo masline, no imaju poveznicu s maslinama i maslinovim uljem.

Maslinarstvo im u krvi

"Slavimo maslinu i širimo maslinarsku kulturu diljem svijeta“, rekla je za američki Olive Oil Times Ivana Jelinčić, direktorica Turističke zajednice Postira koja je i glavni organizator prvenstva.

Ove godine sudjelovalo je 12 ekipa, a pobjeda je pripala ekipi Hrvatske čije boje je branila selekcija postirskih ugostitelja.

"Maslinarstvo nam je u krvi. Brali smo kako najbolje znamo i umijemo“, kaže Marina Martinić ne krijući zadovoljstvo što je Hrvatska, nakon četiri godine, ponovo osvojila šampionsku titulu.

Svi natjecatelji 6. Svjetskog prvenstva u branju maslina

Zadatak za natjecatelje nije bio nimalo lagan. U duhu tradicije bralo se ručno. Svaka ekipa sastavljena od četiri člana (dvije žene i dva muškarca), trudila se u zadanom vremenu od  45 minuta, koliko traje utakmica, ubrati što više maslina. Svaki natjecatelj u svoju torbicu ("saket“) koje je posebno za ovu prigodu osigurala Turistička zajednica Postira. Potom je uslijedilo vaganje i proglašenje pobjednika.

Ovaj put šampionska reprezentacija Hrvatske ubrala je 48,2 kg maslina. Čak 13,2 kg više od drugoplasirane Crne Gore koja je ubrala 35,0 kg. Slijede trećeplasirana Njemačka (34 kg) i dalje redom Austrija (33,8 kg), Irska (33,6 kg), Srbija (33,0 kg), Bosna i Hercegovina (31,4 kg), Litva (31,2 kg), Digitalni nomadi (30,8 kg), Latvija (26,2 kg), Italija (26,0 kg) i Španjolska (21,8 kg).

Objavom rezultata, službeno je završilo 6. Svjetsko prvenstvo u branju maslina. No, pozitivna energija, veselje i toplina zajedništva još će dugo grijati srca svih sudionika ovog nevjerojatnog događaja

"Prvi put sam u Hrvatskoj. Uzbuđena sam i sretna što mogu biti ovdje i podržati ovaj prekrasni projekt”, izjavila je Virginia Scapinelli, Italija.

Cnogorci najbolji u kvizu

Tijekom  održavanja prvenstva u spomenutom masliniku održan je i kviz o maslinarstvu. Najbolji su bili predstavnici Crne Gore, osvojili prvo mjesto i  za nagradu dobili  sat od poznatog bračkog kamena.

Osim natjecateljskog dijela programa održane su i brojne degustacije, izleti i zabavne večeri, kako bi sudionici najbolji način doživjeli Postire, ali i sam otok Brač na kojemu se, poštujući stoljetnu tradiciju i nove tehnologije proizvodi prirodno, zdravo i visokokvalitetno maslinovo ulje. Podsjetimo, bračko maslinovo ulje upisano je i u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Brački maslinari višestruko su nagrađivani na domaćim, međunarodnim i najvećim svjetskim (New Yorku, Tokiju…) natjecanjima u ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja.

Turizam, poljoprivreda i Digitalni nomadi

"Dokazujemo da poljoprivreda i turizam mogu ići zajedno. Ruku pod ruku. 'Šotobraco'. Tako osiguravamo autentičan doživljaj turista i zdrav i ugodan život mještana“, kaže direktorica Jelinčić.

Uz natjecatelje na ovogodišnje izdanje svjetskog prvenstva došli su i predstavnici destilerije Poetica iz Vrgorca, rodnog mjesta Tina Ujevića. U suradnji s TZO Postira osmislili su i proizveli ekskluzivno izdanje od 200 boca gina s lišćem postirske masline oblice. I gin i njegovi proizvođači savršeno su se uklopili u nesvakidašnji ambijent Svjetskog prvenstva u branju maslina.

“Jako nam se sviđa! Masline imaju više simboličnih značenja koja se dobro poklapaju s digitalnim nomadima. Sretni smo što ih ovdje možemo zastupati”, rekla je i Kaisu Koskela, iz ekipe Digitalni nomadi, Finska, koji su i ove godine, treći put sudjelovali na ovom jedinstvenom natjecanju.

 Ručno branje u torbice (sakete)

Koliko je događaj jedinstven i uspješan, pokazala je i prestižna nagrada međunarodne organizacije Creative Tourism Network za najbolje kreativno iskustvo u turizmu 2019. godine. U konkurenciji od čak 160 prijavljenih projekata iz cijeloga svijeta, Svjetsko prvenstvo odnijelo je prvu nagradu, koja je dodijeljena na turističkom sajmu FITUR u Madridu početkom 2020.

"Nagrada je veliku priznanje, ali obaveza da budemo sve bolji“, poručila je Ivana Jelinčić i na kraju dodala: "Hvala svima  i vidimo se i dogodine!“


Fotoprilog


Tagovi

Postira Svjetsko prvenstvo Branje maslina Ivana Jelinčić Nagrada u Madridu


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."