Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bučino ulje
  • 19.07.2023. 13:30
  • Varaždinska, Varaždin

Hrvatski proizvođači kvalitetom nadmašili kolijevku bučinog ulja - Austriju

Hrvatska je poznata po proizvodnji kvalitetnog maslinovog ulja, no zahvaljujući proizvođačima bučinog ulja i naše crno zlato dobiva svoje mjesto ne samo na karti Hrvatske, već i Europe, čulo se u Varaždinu.

Foto: Varaždinska županija
  • 920
  • 106
  • 0

Nakon brojnih priznanja i osvojenih medalja na nacionalnim, europskim i svjetskim natjecanjima, Varaždinsko bučino ulje je početkom srpnja ove godine dobilo i europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Tim povodom u atriju Županijske palače u Varaždinu, predstavljeni su certificirani proizvođači koji su i najzaslužniji što je ovo ulje postalo 44. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji.

"Hrvatska je donedavno bila poznata po proizvodnji kvalitetnog maslinovog ulja, no zahvaljujući entuzijastima i poljoprivrednim proizvođačima bučinog ulja i naše varaždinsko crno zlato, dobiva svoje mjesto ne samo na karti Hrvatske, već i Europe", naglasio je župan Anđelko Stričak ističući da su se sa svih natjecanja, posebice kada je riječ o onim najvažnijima, poput Monde Selection ili Međunarodnoj izložbi bučinih ulja, naši poljoprivredni proizvođači uvijek doma vraćali s medaljama i priznanjima.

"Taj podatak najbolje govori o kvaliteti, a ovo dobiveno priznanje smatram još jednim dodatnim iskorakom", rekao je. 

Originalni proizvod visoke kvalitete

Čulo se i da proizvođači godinama uživaju značajnu podršku Varaždinske županije, koja je organizirala niz međunarodnih izložbi bučinih ulja, znanstvenih skupova, radionica za djecu, ali i tiskanje monografije o Varaždinskom bučinom ulju te kuharice kojima se ono promovira.

"Ipak, bez naših poljoprivrednih proizvođača ne bi ostvarili takav međunarodni uspjeh. Zato smo željeli posebno zahvaliti našim certificiranim proizvođačima koji su u sustavu kontrole i na čijim bocama može stajati ovaj EU logo, koji potrošaču jamči da, prije svega, kupuje originalni proizvod visoke kvalitete", rekao je dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša ove županije.

Josip Žmegač: Kada bučino ulje uspijete prodati Austrijancima, kao da ste Kinezima prodali rižu

Ovom su prigodom svoja bučina ulja predstavili proizvođači koji su u posljednjih petnaestak godina bili glavni nositelji aktivnosti vezanih uz njegovu promociju i popularizaciju - OPG Vladimir Kurtek iz Šemovca, Jeronim Štorga iz Presečnog, PPP Jurica Cafuk iz Domitrovca, PG Damir Crleni iz Trnovca, OPG Darko Šipek iz Nove Vesi Petrijanečke, PG Branko Vidaček iz Seljanca, OPG Stjepan Kolenko iz Nedeljanca, PG Josip Žmegač iz Donjeg Vratna, OPG Andreja Petrović iz Varaždina i Agroprom Patrčević iz Strmca Podravskog.

Nadmašili konkurente u Austriji i Sloveniji

"Dugi niz godina čeznuli smo da dostignemo Austriju, koja je kolijevka bučinog ulja. Uspjeli smo se dokazati i nadmašiti i Austriju, ali i Sloveniju. Svi naši potrošači i kupci mogu biti sigurni da se u tom proizvodu nalazi stvarno najkvalitetnije bučino ulje, ne samo u Hrvatskoj nego i cijeloj Europi", poručio je i Matija Patrčević, predsjednik Udruge Varaždinsko bučino ulje, koji je ovom prigodom zahvalio svim proizvođačima koji su ustrajali u proizvodnji te Županiji na pomoći i podršci.


Fotoprilog


Tagovi

Varaždinsko bučino ulje EU zaštita Kvaliteta Matija Patrčević Dragutin Vincek Anđelko Stričak


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.