Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baranjski bećarac
  • 26.05.2024. 16:30
  • Osječko-baranjska, Topolje

Idući vikend posjetite Baranjski bećarac i Festival Tista: Očekuje vas bogat program

I ove godine posjetitelje očekuje program ispunjen plesom i pjesmama, zapregama, ali i vinom i tradicionalnom hranom.

Foto: OBŽ
  • 823
  • 104
  • 0

Kako kažu organizatori, nikada bogatiji program 29. Baranjskog bećarca i jedinstveni Festival tista očekuju vas i ove godine od 31. svibnja do 2. lipnja u Topolju. 

Manifestacija počinje u petak 31. svibnja dječjom smotrom folklora u 18:30 sati te programom "Vino i tambure“ ispred crkve sv. Petra i Pavla pokraj Topolja, na kojem će se predstaviti vinari iz hrvatske i mađarske Baranje te Vojvodine.

Događanje je to, kažu, koje spaja dvije panonske ljubavi, vino i tamburu jer se zvuci tamburaške glazbe i baranjska vina jednostavno savršeno nadopunjuju.

"Baranjski bećarac" dobio titulu najbolje baštinske manifestacije u 2023.

Posjetitelje će zabavljati glazbeni program pod vodstvom Zvonka Bogdana i njegovih 8 tamburaša s Petrovaradina, a nakon njih svoj nastup će izvesti TS Panonika iz Sombora i TS Žeteoci iz Osijeka.

U subotu 1. lipnja od 16 sati održava se jedinstveni Festival tista na kojem će okupljeni majstori tjestenine ponuditi brojne oblike šokačke i bunjevačke tradicionalne tjestenine poput lokšica, trganaca, rezanaca, zavezanaca, čikova, valjušaka i dr.

Moći će se kušati razni oblici šokačke i bunjevačke tradicionalne tjestenine

I ove će se godine jela moći degustirati samo uz festivalski glineni tanjur, a za zabavu će se pobrinuti vojvođanska Banda drvena, te mohački orkestar Planina i Royal Band iz Đakova.

Također, Smotra folklora okupit će folkloraše iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Austrije.

Program će nadopuniti izložba fotografija "Zdravo tijelo Isusovo" autora Akoša Kolara koja će biti izložena u crkvi sv. Petra i Pavla, utrke i smotra zaprega i jahača, ponuda izlagača domaćih proizvoda lokalnih proizvođača i Godišnji skup podunavskih Hrvata.

Manifestacija završava misom zahvalnicom i koncertom pučkih crkvenih napjeva - Marijo svibnja kraljice u nedjelju, 2. lipnja.

Organizatori i partneri Baranjskog bećarca i Godišnjeg susreta podunavskih Hrvata su: KTM Baranjski bećarac, TZ Općine Draž, Općina Draž, Osječko - baranjska županija, Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatska matica iseljenika te Karašicka Republika.


Tagovi

Baranjski bećarac Manifestacija Festival tista Tjestenina Smotra Baranja


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.