Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRA 2024
  • 26.08.2024. 17:00
  • Gornja Radgona, Slovenija

Inovacije i održive prakse: Otvoren 62. Međunarodni sajam AGRA u Gornjoj Radgoni

AGRA je ove godine privukla impresivnih 1.720 izlagača iz 35 zemalja na 70 tisuća kvadrata, uključujući unutarnje i vanjske površine, te specijalizirane zone za izložbe životinja i pokusne nasade

Foto: Agra 2024
  • 140
  • 44
  • 0

U Gornjoj Radgoni započeo je 62. Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA, koji traje od subote, 24. do četvrtka, 29. kolovoza. Uz bogat program i raznolik sadržaj, već desetljećima privlači veliki broj posjetitelja, potvrđujući svoju važnost u povezivanju poljoprivrednika, industrije i znanstvenih zajednica. 

Ove godine AGRA, koju organizira Pomurski sejem, privukla je impresivnih 1.720 izlagača iz 35 zemalja, naglašavajući njegov sve veći značaj na međunarodnoj sceni.

Održive prakse za buduće generacije

Na ceremoniji otvaranja, Urška Klakočar Zupančič, predsjednica Državnog zbora Republike Slovenije, istaknula je potrebu za prilagodbom poljoprivredne i prehrambene industrije modernim izazovima.

"Trebamo se usmjeriti prema održivim praksama kako bismo osigurali kvalitetan život za buduće generacije",  izjavila je. Također je naglasila važnost promjene načina razmišljanja u društvu, pozivajući sve da izraze zahvalnost prirodi koja nam omogućava život.

Urška Klakočar Zupančič razgovarala je s izlagačima

Janez Erjavec, predsjednik uprave Pomurskog sajma, usporedio je ovu dugogodišnju manifestaciju s olimpijadom, naglašavajući da ovdje sudjeluju samo najbolji: u poljoprivredi, stočarstvu i prehrambenom sektoru. "Iako imamo mnogo novih tehnika i tehnologija, temeljna znanja o agronomiji, šumarstvu i prirodi ostaju ključ našeg uspjeha",  naglasio je Erjavec.

Ministrica poljoprivrede Mateja Čalušić istaknula je važnost globalne suradnje za rješavanje suvremenih problema.

"Suočavamo se s pitanjima osiguravanja hrane, pitke vode i energije. Stoga je poljoprivreda ne samo zanimanje već i poslanje koje nosi veliku odgovornost", rekla je Čalušić. Istaknula je i važnost generacijske obnove u poljoprivredi, naglašavajući potrebu za mladima punima energije, kao i za starijima s bogatim iskustvom.

Ovogodišnja zemlja partner je Bugarska koja predstavlja svoju bogatu poljoprivrednu tradiciju i inovacije, uključujući visoko kvalitetna vina, eterična ulja, voće i povrće. Njihovo sudjelovanje naglašava važnost održive poljoprivrede i jačanja međunarodne suradnje u sektoru. 

U sklopu AGRA sajma održana je i rasprava o upravljanju šumama, organizirana od strane Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Ministar za prirodne resurse, Jože Novak, pohvalio je stanje slovenskih šuma, istaknuvši njihovu stabilnost i važnost u borbi protiv klimatskih promjena.

Zaključeno je da šume predstavljaju "banku" poljoprivrednih gospodarstava, bitnu za održavanje prirodne ravnoteže i zdravih ekosustava. Predloženo je da se financiranje zaštite prirodnih područja osigura kombinacijom državnih sredstava, tržišnih inicijativa i fondova iz Europske unije.

Sadržajna Agra

Raznoliki sadržaji i aktivnosti

Razvojna agencija Slovenske Gorice također sudjeluje na ovoj manifestaciji, predstavljajući lokalne proizvođače. Posjetitelji imaju priliku kušati domaća vina, sirupe od ljekovitog bilja, ručno izrađene proizvode i konopljino pivo, čime se dodatno naglašava važnost lokalne kulture i gastronomije.

Ova poljoprivredna izložba obuhvaća više od 70 tisuća kvadratnih metara izložbenog prostora, uključujući unutarnje i vanjske površine, te specijalizirane zone za izložbe životinja i pokusne nasade. 

Prikazani su napredni strojevi i oprema, s naglaskom na digitalizaciju i ekološki prihvatljive metode uzgoja. Edukacije, radionice i okrugli stolovi na kojima se raspravlja o trenutnim izazovima u poljoprivredi privlače veliki interes stručne i opće javnosti.

Posebna atrakcija ove godine je novi paviljon "Čebelji svet", posvećen važnosti pčela i drugih oprašivača.

Među brojnim aktivnostima posebno se ističe 24. državno natjecanje drvosječa, na kojem su se istaknuli natjecatelji iz Nazarja, ukazujući na važnost sigurnog rada s modernim alatima kao što su motorne pile. Na Hipodromu Ljutomer održane su i kasačke utrke, gdje su najbolji vozači nagrađeni priznanjem Pomurskog sajma.

Kasačke utrke 

Nova Medena kraljica Slovenije, Rebeka Medved, također je predstavljena na ovoj manifestaciji, naglašavajući značaj pčelarstva i očuvanja pčelinjih zajednica. Među brojnim događanjima, izdvajaju se vođene degustacije vina s jubilarnog, 50. ocjenjivanja Vino Slovenija Gornja Radgona, s Vinskom kraljicom Slovenije 2024, Sanjom Ferjančič.

Ocjenjivanje mehanizacije

Veliku pažnju privuklo je i ocjenjivanje poljoprivredne mehanizacije i opreme, u kojem je sudjelovalo 15 tvrtki s 24 prijavljena eksponata. Ocjenjivanje je bilo pod nadzorom stručne komisije koju su činili renomirani stručnjaci s Fakulteta za poljoprivredu i biosustave iz Maribora. Dodijelili su jednu šampionsku nagradu, 14 zlatnih i 10 srebrnih medalja.

Šampionsku je osvojila Tridem linija poliestrskih cisterni Polycis iz Farmtech d.o.o. iz Ljutomera. Među dobitnicima zlatnih medalja ističu se A1000 AUTONOMUS Robotska kosilica tvrtke Darko Opara s.p., Serija mulde prikolica Durus iz Farmtech d.o.o., te Traktor Fendt 600 Vario koji je predstavio Interexport d.o.o. iz Komende.

Mehanizacija je privlačila puno pažnje

Radno vrijeme i ulaznice

Radno vrijeme sajma je svakog dana od 9 do 18 sati.

Ulaz za odrasle iznosi 8 eura, dok je za učenike i studente cijena 5 eura. Grupe s više od 20 osoba plaćaju 6 eura po osobi, a grupe učenika i studenata po 4 eura, dok djeca do 6 godina i osobe s invaliditetom u invalidskim kolicima imaju besplatan ulaz.

AGRA sajam i ove godine potvrđuje svoju ulogu ključnog događaja u regiji, nudeći platformu za predstavljanje inovacija i promicanje održivih praksi u poljoprivredi, poručuju organizatori. 

Mali dio atmosfere, pogledajte u galeriji ispod teksta. 


Fotoprilog


Tagovi

AGRA 2024 Gornja Radgona Pomurski sejem Urška Klakočar Zupančič Janez Erjavec Mateja Čalušić Čebelji svet Ocjenjivanje mehanizacije Slovenske Gorice Jože Novak


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.


Partner