Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istravirgin
  • 27.11.2023. 10:30
  • Istarska, Vodnjan

Istravirgin predstavio najbolja maslinova ulja, dodijeljeno i 16 oznaka IQ

Tijekom tri dana 17. Dana maslinovog ulja u Vodnjanu, održane su prezentacije ovogodišnje berbe i niz stručnih predavanja. Prvi su puta također dodijeljene oznake IQ – Istarska kvaliteta za ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Foto: Blanka Kufner
  • 1.027
  • 71
  • 0

U Vodnjanu su ovog vikenda održani 17. Dani maslinovog ulja - Istravirgin 2023.

Na manifestaciji su se okupili maslinari, chefovi, poznata lica s gastronomske scene, stručnjaci i zaljubljenici u jedno od najupečatljivijih simbola istarskog poluotoka i Vodnjanštine.

Tijekom tri dana, od petka do nedjelje, održane su prezentacije ovogodišnje berbe, niz masterclassova te stručnih predavanja. Maslinari i ostali zainteresirani sudjelovali su na brojnim radionicama, kušala su se fantastična ulja i otkrivalo novitete u gastronomiji.

Dodijeljene oznake IQ

Osim toga, prvi puta dodijeljene su oznake IQ – Istarska kvaliteta za ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Klaster IQ – klaster za promociju proizvoda iz Istre, organizirao je dodjelu oznake za ulje nakon ovogodišnjih dodjela oznaka za vino Malvazija i Teran, Istarski češnjak i jaka alkoholna pića.

Nakon provedenog ocjenjivanja, kriterije za dodjelu oznake ove je godine zadovoljilo 16 nositelja kojima su oznake dodijelili Krešimir Juričić, predsjednik Klastera IQ, Marinela Kolić, predstavnica MrežE inkubatora Istarske županije (IDA) i dr. sc. Marina Lukić, predsjednica Savjeta IQ.

"Klaster je koordinator za provođenje sustava IQ. Znak postoji već 20 godina, a provodi se na bazi dobrovoljnog ulaska proizvođača za one proizvode koji imaju pravilnike", rekao je za Agroklub Krešimir Juričić.

Već 17. manifestacija Istravirgin održana je u Vodnjanu 

Ta se oznaka od 2004. dodjeljivala za vino Malvaziju, potom za Teran, a kasnije su pravilnici prošireni kako bi obuhvatili i druge proizvode.

Krenulo se s jakim alkoholnim pićima kao što su Biska, Medenica, Ruda i Komovica, a nakon toga je slijedio Istarski češnjak. Ove godine su dodjeljene prve oznake IQ za ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Iznadprosječna kvaliteta

"Pravilnici podrazumijevaju kvalitetu koja je iznadprosječna. Sada za maslinovo ulje kemijska analiza traži da budu svi parametri u tom segmentu. Organoleptika pak od certificiranih ocjenjivača traži da vina budu u kategoriji zlata. Iza toga stoji struka, tako da ti proizvodi imaju markicu koja je potrošačima pokazatelj kvalitete", pojašnjava predsjednik Klastera IQ. 

Prvi nositelji ove oznake su: AZRRI d.o.o., Capo, Chiavalon, Grebac Extra Virgin olive oil, Kalčić ulja, Mare ulja, Negri olive, Olea Magica, Olea prima, OPG Červar Matia-Simon, OPG Kalcina Mikele, OPG Nela Popović-Nono Stipe ulja, OPG Vošten, PZ Maslinari Istre-Konfin ulja, San Rocco ulja, Ulja Komarija.

Osim predstavljanja ekstra djevičanskih maslinovih ulja, u Vodnjanu su posjetitelji mogli kušati i kupiti također razne druge proizvode.


Fotoprilog


Tagovi

Istravirgin Vodnjan Klaster IQ Krešimir Juričić Ekstradjevičansko maslinovo ulje Oznaka IQ


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."