Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poslovna poljoprivreda
  • 16.09.2024. 11:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Ivan Malić održao prvi tečaj Poslovna poljoprivreda, reakcije polaznika najbolje govore o kvaliteti

Tečaj bih preporučio svakom jer ovo je znanje koje ne možeš čuti od kolege dok raspravljate tko je više pšenice navršio. A Malić bi izračunao da nije sve u prinosu pa da čak i onaj koji puno navrši ne mora uvijek biti ekonomski najisplativiji proizvođač, poručio je jedan od polaznika, Fabijan Štefić.

Foto: arhiva I. Malića
  • 1.147
  • 147
  • 3

Prvi tečaj "Poslovna poljoprivreda" održan je nedavno u Osijeku u organizaciji Ivana Malića, iskusnog menadžera i konzultanta koji se i sam bavi poljoprivredom.

S obzirom da isti nudi drukčiji pogled na agrar - onaj iz perspektive kapitala, polaznici su u uvodnom dijelu slušali o osnovama financija, naučili razumjeti financijska izvješća, kako ih vide banke i koju novu vrijednost stvara njihovo poljoprivrednog gospodarstvo u odnosu na angažirani kapital.

"Dozvoljeno je svako pitanje i na svako pitanje Malić je dao jasan odgovor plus primjer iz vlastitog iskustva. Ako sam zatražio savjet postavio je još koje potpitanje te savjetovao što napraviti i u kojem smjeru krenuti. Definitivno sam se vratio kući pametniji i sa širim pogledom", zadovoljno komentira Fabijan Štefić, proizvođač mlijeka i ratar iz Marijanaca. 

Vrijedno znanje izrade izračuna 

Uz druge polaznike, a kako bi mogli bolje planirati i pratiti svoje poslovanje, u drugom dijelu tečaja naučio je kako raditi izračune cijene rada strojeva i priključaka, učinke i troškove određenih agrotehničkih operacija, te profitabilnosti po proizvodnim kulturama. 

Osim toga, predavač se bavio i naprednim proračunima poput vrijednosti stajnjaka i slame, ili isplativnosti ulaganja u navodnjavanje. Zadnji dio sastojao se od predavanja o funkcioniranju tržišta poljoprivrednih proizvoda i silama koje na njega djeluju.

"Cilj tečaja je bio da poljoprivrednici i svi koji se bave poljoprivredom dobiju znanja i razumijevanje ovog poslovanja iz poslovne perspektive, te da mogu procijeniti svoju uspješnost kao poduzetnika kroz povrate koje ostvaruju kao vlasnici kapitala", napominje Ivan. 

Reakcije polaznika jasno govore o vrijendosti tečaja 

Također, naučiti ih kako da kvantificiraju podatke iz poslovanja i donose odluka na temelju podataka i izračuna – npr. u odabiru tipova proizvodnje i kultura, budućim investicijama i povratima koje mogu ostvariti i slično.

Primjeri iz vlastite prakse 

Kako otkriva, tečaju je prisustvovalo 8 polaznika razlih profila. Najviše je bilo vlasnika OPG-ova, a uz njih bilo je i polaznika iz drugih sektora poput prodaje žitarica, prodaje mehanizacije ili zaposlenika tvrtki koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

"Pristup je realan i zapravo fantastičan. Mislim da njegov pogled na poljoprivredu sigurno može doprinijeti boljitku i napredovanju hrvatske poljoprivrede, a pogotovo malih gospodarstava koja su u traženju svog položaja pod poljoprivrednim nebom koje je nažalost često oblačno", poručio je Petar Šibenik, ratar, tovljač i svinjogojac iz Slakovaca. 

Ivan je i autor bloga Poljoprivredne priče i kolumnist Agrokluba.

Ines Klarić, vlasnica trgovine ekološkim uljaricama i žitaricama iz Osijeka istaknula je da je tečaj nadmašio njezina očekivanja u nekoliko ključnih aspekata počevši od strukture i sadržaja. Svi moduli bili su logično posloženi i lako razumljivi, s naglaskom na primjenjivost u stvarnim situacijama. Posebno su joj se svidjeli dijelovi vezani uz financijsku analizu i upravljanje rizicima, jer su to područja u kojima je tražila dodatnu sigurnost i znanje. 

"Kroz razgovor i primjere približio nam je sve teme na vrlo razumljiv način. Sve u svemu, tečaj bih svakako preporučila svima koji žele unaprijediti svoje poslovanje u poljoprivredi, a osobno se osjećam puno sigurnije u donošenju poslovnih odluka", naglasila je Ines. 

Fabijan je dodao i da je došao s nekim očekivanjima, a dobio puno više. Predavač je siguran u ono što govori jer svaki primjer, izračun i svaku temu potkrjepljuje s nekoliko primjera iz prakse s kojima se susreo u svom radu. 

Novi tečajevi u studenom, prosincu i siječnju

Definitivno će, kaže, određene stvari primijeniti na svojem gospodarstvu kao što su izračuni za radni sat stroja i tablice koliko je isplativa određena ratarska kultura itd. "Tečaj bih preporučio svakom jer ovo je znanje koje ne možeš čuti od kolege u gostioni dok raspravljate tko je više pšenice navršio. A Malić bi izračunao da nije sve u prinosu pa da čak i onaj koji puno navrši ne mora uvijek biti ekonomski najisplativiji proizvođač", slikovit je Štefić. 

Atmosfera opuštena, a znanje ogromno 

Slažu se s njima i ostali polaznici koji su ispunili anketu zadovoljstva tečajem i predavačem i redom bili izuzetno ili vrlo zadovoljni te na pitanje: Biste li tečaj preporučili suradnicima i kolegama“ svi odgovorili s "da". 

S obzirom na visoko zadovoljstvo polaznika i pokazani interes, planira se održavanje dodatnih tečajeva u studenom, prosincu i siječnju, na više lokacija u Hrvatskoj. Neki od gradova u planu su Osijek, Zagreb, Križevci, Slatina, Nova Gradiška, Zadar i Pazin. No, javimo svakako na vrijeme. 

"Osim što su zadovoljni polaznici, zadovoljan sam i ja. Dobar je osjećaj da si polaznicima stvorio vrijednost. Čini mi se da je tržište gladno ovakve vrste edukacije, te da je ovakvo znanje upravo ono gdje su naši poljoprivrednici najtanji", dodaje Malić. 

Ujedno, s obzirom na razlike u složenosti ovisno o veličini gospodarstva, napominje da će tečaj podijeliti u 2 tipa edukacije: prvi će ostati u sadašnjem formatu, s teoretskim i praktičnim dijelom dok bi drugi tip bio jeftinija jednodnevna verzija, bez praktičnog dijela.


Fotoprilog


Tagovi

Poslovna poljoprivreda Tečaj Ivan Malić Polaznici Predavanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".


Partner

Pizzigin d.o.o.

Božidara Magovca 14b, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: ivan.malic@gmail.com