Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje kulena
  • 05.07.2023. 09:25
  • Osječko-baranjska, Osijek

Izabran šampionski kulen, ocjenjivanje zasjenila afrička svinjska kuga

Drugo ocjenjivanje kulena na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek proteklo je bez proizvođača iz Vukovarsko-srijemske županije, a u pozadini natjecanja provlačio se pojam - afrička svinjska kuga.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.065
  • 82
  • 0

"Nemamo nijedan uzorak kojemu smo dodijelili diplomu. Sve su brončane, srebrne i zlatne medalje. Nekada je bilo mnogo takvih utješnih diploma. Dodjeljivali bismo ih kako bi ukazali na greške i dali podršku da nastave proizvoditi i dođu iduće godine", istaknuo je prof.dr.sc. Goran Kušec, predsjednik ocjenjivačkog panela, drugog po redu ocjenjivanja kulena na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek. 

"Čini se da smo svi diplomirali proizvodnju kulena i kako izabrati najbolji. Kako se to kaže, tražili smo dlaku u jajetu svakom uzorku da bismo izdvojili najboljeg", dodao je.

Ovo je i vjerojatno zadnja kulenijada ove godine i svi su kuleni pristigli zreli. Naglasio je Kušec i kako je Fakultet danas organizator ocjenjivanja, manifestacije koju je nakon više od dva desetljeća preuzeo prošle godine od Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Osijek. "Mora se istaknuti ponovno vrhunska kvaliteta svih pristiglih uzoraka. Napominjemo da se radi o registriranim proizvođačima", rekao je.

Šampionski kulen Zvonka Barića 

Naime, od 26 kulenova njih deset je ocijenjeno zlatnom medaljom. To znači da su dobili od 90,1 do 100 bodova. Za srebrnu medalju trebalo je dobiti ocjenu od 80,1 do 90 bodova. Takvu je ocjenjivački sud dodijelio za uzorke 13 kulenova dok su četiri ocijenjena brončanom medaljom.

Zvonko Barić iz sela Nard kod Valpova s 95,4 boda postao je tako šampion ovogodišnje 2. Kulenijade u Osijeku. Ova nagrada posebno je važna jer se smatra da je ova komisija najkvalitetnija u Hrvatskoj. Od pet članova Organizacijskog odbora tri su profesora s FAZOS-a. Pored Kušeca su to Izv.prof.dr.sc. Vladimir Margeta i izv.prof.dr.sc. Krešimir Mastanjević. Uz njih su u odboru bili i Damir Josić i Tomislav Đukić.

Ocjenjivan je samo kulen registriranih proizvođača  

Kvaliteta stalno raste i danas je teško naći loš kulen, opći je stav svih sudionika. Zlatnu medalju dobili su i Nikola Barišić, Fides Novosel iz Gata, Belje Plus d.o.o., Balkan lov za kulen od mesa crne slavonske svinje, zatim OPG Matijević, Kulen Novosel, OPG Toše i Poljoprivredni obrt Šarošković. Srebrom se mogu pohvaliti Panonis, OPG Zlatko Novosel, Kristijan Novosel, OPG Rupčić, Mesna industrija Ravlić, OPG Slobodan Stanković, Ema Birovljević, Eko Bar, OPG Job, ali i OPG Toše, Belje plus d.o.o. i PO Šarošković. Brončane medalje osvojili su OPG Kundaček, Eko Bar, OPG Toše i Praseći butik.

Afrička svinjska kuga 

Potiho se u kuloarima svečanosti proglašenja pobjednika i uručenja nagrada stalno provlačio pojam Afrička svinjska kuga. Kako su mnogi rekli, dobit ćemo je svi samo je pitanje kada. Nema druge, raditi se mora i dalje kao da se i neće dogoditi. No, jasno je da se otkako je u Hrvatsku stigla ova smrtonosna bolest svinja, neškodljiva za ljude, sve mijenja iz korijena. Proizvođača s područja zahvaćenog ove bolesti na ocjenjivanju nije bilo, ali svi kulenari su u međusobnom kontaktu i razmjenjuju iskustva.

Predsjednik Organizacijskog odbora kulenijade je dekan FAZOS-a prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić, a u ime njega i samog Fakulteta s radom ove visokoškolske i znanstvene ustanove upoznao nas je prof dr.sc. Zvonko Antunović - prodekan za znanost i poslijediplomske studije. Svoje viđenje i značaj ocjenjivanja kulena iznijeli su i Igor Mikulić iz HGK, županijske komore Osijek i Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije.


Fotoprilog


Tagovi

FAZOS Ocjenjivanje Kulenijada Goran Kušec Ocjenjivanje kulena Šampion Zvonko Barić Afrička svinjska kuga


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner