Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 07.12.2023. 08:20
  • Bruxelles, Belgija

Izabrani najbolji mladi poljoprivrednici EU, Hrvatsku predstavljao David Pejić

Bili smo blizu osvajanja nagrade i ponosan sam na to. Vjerujem da će ovo potaknuti hrvatske mlade poljoprivrednike da koračaju istim putem, poručio je Pejić.

Foto: Leticija Hrenković
  • 1.034
  • 70
  • 0

Sad već tradicionalno, u Bruxellesu je održan izbor najboljeg europskog mladog poljoprivrednika na kojemu nas je ove godine predstavljao David Pejić iz Habjanovca kod Vrbovca, suvlasnik "Zrno eko imanja“ na kojem se proizvodi voće i povrće po načelima ekološke proizvodnje hrane.

Najbolji mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj, ali i najbolji ekološki poljoprivrednik u Europi za 2022., nije pobijedio, no kaže, bilo je veliko zadovoljstvo sudjelovati te biti u društvu ambicioznih i kvalitetnih projekata diljem Europe.

"Zahvalan sam timu Zrno eko imanja koji je sa mnom tijekom godina gradio nešto vrijedno nagrađivanja. Bili smo blizu osvajanja nagrade i ponosan sam na to. Vjerujem da će ovo potaknuti hrvatske mlade poljoprivrednike da koračaju istim putem", poručio je Pejić.

Tri najbolja projekta

U konkurenciji mladih poljoprivrednika iz 13 država članica Europske unije koji su se natjecali za titulu najboljeg u tri kategorije – najbolji digitalni projekt, najotporniji projekt i najbolji projekt unaprjeđenja ruralnih područja prva mjesta pripala su Matěju Sklenářu iz Češke, Argyri Koutsouradi iz Grčke i Francoisu Lejeuneu iz Belgije.

Kongres mladih poljoprivrednika u sklopu kojeg je održan i ovaj izbor, okupio je više od 300 sudionika koji su ukazali na probleme s kojima se susreću: prevelika birokracija i problem niskih primanja. Ujedno, gotovo 70 posto smatra da su suvremene tehnologije bitne za njihov rad, a jednako tako se govorilo o nužnosti poboljšanja imidža poljoprivrednika.

"Davidov rad i postignuća inspiracija su za sve nas i pokazuju kako mladi poljoprivrednici mogu donijeti pozitivne promjene ne samo u svojim lokalnim zajednicama, već i na međunarodnoj razini“, istaknula je eurozastupnica Sunčana Glavak

Raste udio mladih poljoprivrednika

Dodjeli nagrada nazočio je i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek koji je iznio podatak da je u Hrvatskoj udio mladih poljoprivrednika trenutno 14,4 posto te da kontinuirano raste.

"Ministarstvo kroz brojne mjere iz Strateškog plana ZPP-a vrijednog 3,8 milijardi eura, u fokus stavlja mlade poljoprivrednike, osiguravanjem većih potpora dohotku kroz izravna plaćanja i dodatnim potporama kroz investicijske mjere“, poručio je. 


Fotoprilog


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Izbor najboljeg Najbolji mladi EU poljoprivednik David Pejić Sunčana Glavak Zdravko Tušek


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled