Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarska izložba
  • 16.06.2015. 09:10

Izložba istarskog goveda

U Višnjanu će se 26. srpnja 2016. godine, održati Izložba istarskog goveda. Idealan je to način za promicanje ove zaštićene pasmine goveda koja se uzgaja na području Istre i Primorsko-goranske županije, a poznata je još i pod nazivom boškarin.

  • 183
  • 8
  • 0

Prve stočarske izložbe zabilježene su u Europi još pocetkom druge polovice XIX. stoljeća. Na našim prostorima prvo nagradivanje dobro uzgojene stoke održano je 1851. godine u Zagrebu, a 1856. godine u Sv. Ivanu Zelini gdje je predvedeno pet bikova. Hrvatska poljoprivredna agencija u suradnji sa Županijama unutar cijele Hrvatske organizira stočarske izložbe i Aukcijske prodaje rasplodnih grla.

Zaštitni znak istarskog farmera

Cilj organiziranja stočarskih izložbi je stočarima, stručnjacima i posjetiteljima prikazati dosege u uzgoju pojedinih pasmina, stimulirati uzgajivače stoke i u konačnici pridonijeti unaprjeđenju stočarstva u Hrvatskoj. U Višnjanu će se 26. srpnja 2016. godine, održati Izložba istarskog goveda. Idealan je to način za promicanje ove zaštićene pasmine goveda koja se uzgaja na području Istre i Primorsko-goranske županije, a poznata je još i pod nazivom boškarin. Savez uzgajivača istarskog goveda još od 1989. godine radi na očuvanju i zaštiti ove pasmine, a trajnom zaštitom istarskog goveda gospodarskim iskorištavanjem u sustavu ruralnog razvoja Istre bavi se i Agencija za ruralni razvoj Istre, osnovana 2003. godine.

Stvaranju pasmine pridonijela je blaga klima, plodna zemlja i bogata tisućljetna tradicija stočarstva. Iako porijeklo ovog goveda nije u potpunosti poznato, jasno je da vuče korijene od goveda koje je na ove prostore došlo prije dvije i pol tisuće godina iz stepa Južne Rusije. Kroz godine su na oblikovanje istarskog goveda utjecale brojne populacije goveda susjednih regija, a krajem 19. i početkom 20. stoljeća pristupilo se melioraciji s talijanskim pasminama romagnola, te kasnije i maremana.

Bikovi istarskog goveda u prosjeku teže 1.000 do 1.200 kg. Odlikuje ih gruba konstitucija i snažna koštana građa, a budući da su otporni i izdržljivi te posjeduju velike radne sposobnosti, postali su zaštitni znak istarskih seljaka kroz povijest. Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije, u 2012. godini, na području Istre i Primorsko-goranske županije nalazilo se 168 uzgajivača ove pasmine koja je svrstana u kategoriju visoko ugroženih pasmina.


Tagovi

Boškarin Istarsko govedo Stočarska izložba Radne sposobnosti Izdržljivost Uzgajivači stoke


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."