Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna konferencija
  • 06.03.2024. 13:30
  • Međimurska, Prelog

Jasna poruka iz Međimurja - poljoprivrednici trebaju podršku sa svih razina

Već 7. Poljoprivredna konferencija održana je u Prelogu čije su teme bile posvećene upravljanju znanjem u ovoj grani gospodarstva.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.157
  • 98
  • 0

U Poduzetničkom centru Prelog održana je 7. Poljoprivredna konferencija čije su teme bile posvećene upravljanju znanjem u agraru. 

Konferenciju, koju je organizirala Javna ustanova za razvoj Međimurske županije - REDEA, u suradnji s lokalnim akcijskim grupama "Međimurski doli i bregi” i "Mura–Drava” te Gospodarskom školom iz Čakovca, otvorio je Matija Posavec, župan Međimurske županije.

"Poljoprivrednici moraju prevladati mnoge prepreke, stoga trebaju podršku, od lokalne i regionalne, do nacionalne razine", istaknuo je Posavec naglašavajući da bez hrane nema budućnosti, ali isto tako nije svejedno kakvu hranu jedemo.

Međimurje može hraniti dobar dio Hrvatske 

Poručio je da stoga u Međimurju kontroliraju ono što proizvedu. "Naše malo Međimurje može hraniti dobar dio Hrvatske. Naša proizvodnja krumpira i jabuka dostatna je da pokrije potrebe domaćeg tržišta, no samo sinergijom svih naših snaga možemo ostvariti dobre rezultate i omogućiti proizvodnju kvalitetne hrane", naglasio je.

Sudionike konferencije pozdravili su i Sandra Polanec Marinović, ravnateljica REDEA-e, javne ustanove za razvoj Međimurske županije, koja ove ogodine obilježava 20 godina rada, te Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga, koji je posebno istaknuo kako je upravo znanje ključni alat poljoprivrednika, koji im omogućuje da unaprijede proizvodnju, smanje troškove i povećaju konkurentnost na svojim gospodarstvima.

Konferencija je okupila brojne dionike domaće poljoprivrede 

Mateja Vrtarić, viša stručna suradnica u REDEA-i u uvodnom dijelu predstavila je Program ruralnog razvoja te mogućnosti financiranja u sklopu Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike u novom programskom razdoblju do 2027., dok su o budućim natječajima koje će u novom programskom razdoblju raspisati lokalne grupe u Međimurskoj županiji govorili Ines Majnić, viša stručna suradnica u LAG-u Međimurski doli i bregi, te Mihael Ružić, voditelj LAG-a Mura - Drava.

Panel rasprave

Lea Senčar, stručna suradnica za poljoprivredu Međimurske županije, govorila je o podršci koju ova županija pruža svojim poljoprivednim proizvođačima, a na konferenciji su predstavljeni i programi Gospodarske škole Čakovec za obrazovanje učenika u poljoprivrednim zanimanjima.

Na konferenciji su održane i dvije panel rasprave o aktualnim temama "Kako se nositi s posljedicama zaraznih bolesti u stočarstvu" te "Administrativne prepreke u sprečavanju širenja bolesti zlatne žutice vinove loze", koje je moderirala Leticija Hrenković iz Agrokluba.


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredna konferencija Znanje u poljoprivredi Matija Posavec Sandra Polanec Marinović Ljubomir Kolarek Mateja Vrtarić Ines Majnić Mihael Ružić Lea Senčar Leticija Hrenković


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja