Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fjori Fôra
  • 26.07.2023. 09:00
  • Splitsko-dalmatinska, Gdinj, Hvar

Jedinstven događaj u vrtu Fjori Fora - sljubljivanje mediteranskog bilja i vina

Obitelj Ćurin svoj je mirisni vrt s preko 80 različitih biljnih vrsta otvorila posjetiteljima prošloga ljeta. Sad je ondje održana prva hrvatska radionica sljubljivanja autohtonog bilja i vina.

Foto: Daniel Lončar
  • 884
  • 98
  • 0

Prva hrvatska radionica sljubljivanja autohtonog bilja i vina održana je u vrtu Fjori Fôra u selu Gdinj kod Jelse na otoku Hvaru. Obitelj Ćurin svoj je mirisni vrt od 2.500  četvornih metara, s preko 80 različitih biljnih vrsta otvorila posjetiteljima prošloga ljeta, a ove sezone nudi dodatni zanimljiv program, razgledavanje i istraživanje biljaka te različite radionice.

Biljno-vinsku radionica je pod egidom Pomiriši, doživi, kušaj! osmislila promotorica vina Marija Vukelić, a posebni gost bio je hvarski vinar Ivo Duboković čija su vina uparivana s jestivim biljkama i domaćim zalogajima lokalnih OPG-ova. 

Posjetitelje su na ulazu čekali i proveli ih vrtom domaćini, Željka i Stjepko Ćurin, te mag,ing.hortikulture i dizajnerica vrtova Kristina Lazaneo, po čijem je konceptu i rasporedu biljaka osmišljena ova oaza boja i mirisa Mediterana.

Uz čašu ružičastog aperitiva (Rosé 2020, od drnekuše i plavaca malog) vinar Ivo Duboković govorio je o vinima Hvara naglasivši bogatstvo izvornih sorti – bogdanuše, prča, mekuje kod bijelih te drnekuše i plavca malog kod crnih sorti.

Biljno-vinska radionica

Autorica radionice Marija Vukelić objasnila je koncepte uobičajenog sljubljivanja hrane i vina prema sommelierskim učenjima, engleske, francuske i talijanske škole.

"Uparivanje ovog osebujnog hvarskog trenutka mirisa, okusa i ozračja naglasilo je tradicijsko sljubljivanje. Odabrali smo lavandu, ružmarin, komorač, lovor, bosiljak, origano i smokvu, a sljedovi su pomno pripremljeni i kušani unaprijed“, navela je.

Vina autohtonih sorti otoka Hvara 

Na kamenim stolovima posluženi su najprije Moja M 2020 (maraština) i pogačicama s ružmarinom uz malo maslinova ulja Fjori Fora. Slijedio je Laganini 2020 (crna drnekuša) i sir s komoračem i bosiljkom. Plavac mali pod imenom Prije 6009 godina iz 2018, nastaje od grožđa na području Vrisnika, s bijeloga pijeska. Odležan u francuskom i američkom hrastu razvija zanimljive okuse, a nazivom podsjeća na otočnupovijest, kada je prije 6.009 godina u Grapčevoj špilji naslikana lađa što je jedno od najozbiljnijih svjedočanstava najranije dalmatinske i mediteranske civilizacije. Pratio ga je kozji sir s origanom, lokalnog gdinjskog OPG-a Dijane Ježić.

Vino Medvjedica iz 2017 ima posebnu priču i posvećena je mediteranskoj medvjedici koja je nekada obitavala u spilji, na južnoj strani Hvara, iznad koje su padine s vinogradima. Taj profinjeni plavac sjajno je spojen s kozjim sirom i mješavinom mediteranskih začina. A za kraj Prvi poljubac, prošek od maraštine, p(a)rča, kuča i bogan(j)uše koji je imao slatkog (rolada od smokve, badema i lavande) i slanog pratitelja (odležani kozji sir iz ulja obiteljske farme Kod Kućera s domaćim medom iz Sućurja OPG-a Slavić).

Uz ushićenje gostiju najljepše dojmove izrekli su domaćini, Željka i Stjepko Ćurin. "Bilo je to za nas vrlo poučno i izazovno iskustvo. Hrana i piće, koliko god nas okružuju na dnevnoj razini, još uvijek su neistraženi. Ovaj naizgled spoj nespojivog bio više nego zanimljiv. Presretni smo što je naše bilje dobilo dodatnu vrijednost i povezalo se s hvarskom lozom“.

Zahvala zemlji i težacima 

Naglasili su kako je ideja vrta prvenstveno izniknula iz ljubavi i zahvali gdinjskoj zemlji, težacima i njihovom radu i trudu.

"Želja nam je vrt Fjori Fora i mirise Hvara za koje smatramo da su posebno intenzivni u ovom ruralnom dijelu otoka približiti svima“, dodali su.

Ivo Duboković  je u završnom obraćanju naglasio kako ovaj koncept maksimizira komparativne prednosti otoka i čini ga održivim.

Radionica je održana u vrtu Fjori Fora 

"Mislim da su moja vina pasala uz jela i da mogu biti dobro sljubljena uz prethodnu pripremu, koju smo zajednički razradili i na kraju i uspješno realizirali. Vina su se lijepo uklopila jer s njima u potpunosti nastojimo transformirati energiju prirode otoka i njezinog grožđa kako bi krajnji korisnik u čaši imao čisti Hvar, sa svom svojom savršenom nesavršenosti“, rekao je  Duboković.

S obzirom na to da su svi dionici događaja bili iznimno zadovoljni, što je preduvjet za uspješan nastavak, organizatori su najavili još jednu radionicu u rujnu na otoku, a najesen možda i u Zagrebu.


Fotoprilog


Tagovi

Fjori Fora Željka i Stjepko Ćurin Sljubljivanje bilja i vina Ivo Duboković Okusi Hvara Mirisi Hvara


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled