Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje tradicije
  • 16.09.2024. 18:00
  • Osječko-baranjska, Beli Manastir

Jesen u Baranji: Uživajte u fotografijama sa 14. smotre svatovskih zaprega

Tradicionalna manifestacija koja okuplja zaljubljenike u konje i konjske zaprege iz cijele Hrvatske, ponosno je predstavila bogatu kulturnu baštinu Baranje, posebno naglašavajući običaje Šokaca.

Foto: TZ Baranje/Dubravko Franjin i Nenad Milić
  • 190
  • 28
  • 0

U sklopu manifestacije "Jesen u Baranji" održana je i 14. smotra svatovskih zaprega čiji je glavni organizator bila Konjogojska udruga "Baranja" iz Branjinog Vrha, a suorganizatori Grad Beli Manastir i Turistička zajednica Baranje. 

Ova tradicionalna manifestacija, koja okuplja zaljubljenike u konje i konjske zaprege iz cijele Hrvatske, ponosno je predstavila bogatu kulturnu baštinu Baranje, posebno naglašavajući običaje Šokaca. 

"Smotra je započela okupljanjem sudionika na "Vašarištu" između Belog Manastira i Branjinog Vrha, gdje su se okupili konjogojci i ljubitelji konja. Ove godine sudjelovalo je tridesetak zaprega i jahača, koji su kasnije prošli kroz ulice Belog Manastira u svečanoj povorci", istaknuo je Ivan Gajšek, predsjednik Konjogojske udruge.

Povorka je bila impresivna, jer su sve zaprege bile ukrašene u duhu tradicionalnih svatovskih običaja, posebno prilagođene za nedjeljne mise i svatove. Brojni posjetitelji mogli su uživati u prizorima okićenih zaprega koje su nosile duh prošlih vremena.

Nakon povorke, održano je natjecanje u raznim disciplinama. U kategoriji izbora za najljepšu svatovsku zapregu pobijedio je Darko Čelik Čaruga, koji je također bio najuspješniji u utakmici preciznosti. Dražen Mađarević odnio je pobjedu u utakmici brzine, dok je u natjecanju u tekličkom jahanju najbolji bio Mislav Jovanovac. 

Osim toga, nagrada za najupareniji par konja pripala je Jovanu Karapanđi, dok je Stipa Vujić osvojio titulu za najatraktivniju zapregu. Posebne nagrade za najljepšeg jahača i jahačicu dobili su Leo Koprivec i Nives Aničić.

"Konji i konjske zaprege, neodvojivi dio slavonsko-baranjske tradicijske baštine, a upravo zahvaljujući ovakvim manifestacijama, i dalje ostaju prisutni i važni dio identiteta regije", dodao je Gajšek. 

A vi pogledajte galeriju ispod i uživajte u fotografijama koje nam je ustupila Turistička zajednica Baranje. 


Fotoprilog


Tagovi

Jesen u Baranji Beli Manastir TZ Baranje Ivan Gajšek Smotra svatovskih zaprega Branjin Vrh


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.