Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovarski sajam
  • 14.09.2024. 09:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Jesenski bjelovarski sajam i ove godine bez izložbe svinja, ali uz više konja

Gdje smo s afričkom svinjskom kugom, koji prijenos preferiraju mladi kod traktora, riječ dvije o vremenskim (ne)prilikama, obilježili su prvi dan Jesenskog bjelovarskog sajma.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 307
  • 88
  • 0

Kao i lani, i ovaj 31. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam ostao je bez izložbe svinja. Razlog je, dakako, ponovno afrička svinjska kuga koje smo ove godine, srećom, imali tek šest slučajeva.

No, zato je na 31. Državnu stočarsku izložbu, stiglo više konja - čak 130. 

"Jedina grana stočarstva koja raste je konjogojstvo", ponovio je Miško Šklempe, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka koji su zatražili sastanak s ministrom Josipom Dabrom kako bi mu iznijeli svoja viđenja ovog sektora. 

Automatik sve popularniji i kod traktora

Jer, istaknuo je, i oni kao i prodavatelji traktora žele zaraditi. 

A gdje smo sa svinjogojstvom? Podaci kažu s 57 posto u 2019., pali smo na tek 50 posto samodostatnosti, što dakle znači da ostalih 50 posto uvozimo. Vezano uz samu afričku svinjsku kugu situacija je trenutno stabilna, a država je, naglasio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić isplatila 50 milijuna eura za odštetu i pomoć svinjogojskom sektoru. 

Ništa bez boškarina

Godina je ovo i kad se bilježi pad prodaje mehanizacije i svjesno, bez zadrške o tome govore i domaći distributeri. Pad ne bilježi samo naše tržište, no to ne znači da prodaje i zainteresiranih kupaca nema. Naprotiv, s tim da, kako smo čuli, mladi traže bezstupanjski prijenos. Pojednostavljeno, automatici se traže i kod traktora, a ne samo automobila. 

Ministar Dabro: ljudima treba potpora sada i odmah

Ne možemo ne navesti i da je nakon ljeta s obiljem toplinskih valova, Sajam otvoren na svega plus 8 stupnjeva Celzijusa, uz kišu koja se ipak smirila tijekom dana. 

"Jesenski je dosad uvijek bio uz ugodno, toplo vrijeme, prava revija mladosti i ljepote, a evo sada kiša", kaže nam Miroslav Abramović iz Bizovca koji se svake godine predstavi svojom kućnom radinošću, između ostalog i zanimljivim čuturama. 

Vidimo se danas

Odmah dodaje, pamti jedan proljetni kada ih je drugi dan dočekao - snijeg. Tko je mogao, sklonio se u halu i zagrijao, a tko nije - nije, sjetio se bijelog ožujka. 

Zanimljivom i bogatom paletom proizvoda na bazi meda te suvenira, predstavlja se i Pčelarstvo Daruvar. Tvrtka odnosno d.o.o. je to sa 42 zaposelnih na čijem čelu je Dario Kelemin koji isto ne pamti ovako prevrtljiv rujan. 

Dario Kelemin ispred Pčelarstva Daruvar 

No unatoč ne baš zahvalnom vremenu, posjetitelja nije nedostajalo. Danas ih se očekuje još više, a pogledati se ima što jer izlaže čak 400 izlagača. Sajam se inače održava do nedjelje, 15. rujna. 

Zavririte u galeriju u djelić onoga što smo vidjeli prvog dana i vidimo se u Gudovcu! 


Fotoprilog


Tagovi

Bjelovarski sajam Izložba konja Miško Šklempe Mladen Pavić Afrička svinjska kuga Dario Kelemin Miroslav Abramović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Krenulo je obećavajuće, a završilo... 👎