Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani pršuta
  • 06.04.2024. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Jubilarni 10. Dani hrvatskog pršuta održat će se u Zagrebu

Krčki, istarski, drniški i dalmatinski pršut zaštićeni su proizvodi na razini Europske unije, a čiji je šampionski, doznat ćemo 19. i 20. travnja.

Foto: Blanka Kufner
  • 611
  • 95
  • 0

Tko će ove godine ponijeti titulu šampiona među najboljim zaštićenim hrvatskim pršutima doznat će se na jubilarnim, 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu, 19. i 20. travnja. 

Kako je rekao izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta Ante Madir, prvog dana manifestacije koja se svake godine seli u drugi grad, okupit će se u hotelu International, uz stručnu javnost i predstavnike institucija, više od dvadeset proizvođača koji proizvode isključivo na razini Europske unije zaštićene pršute – krčki, istarski, drniški i dalmatinski te biti proglašenje najboljih. 

Svi nagrađeni pršuti promovirat će se idući dan, 20. travnja na Europskom trgu te će građani od osam do 15 sati moći degustirati i kupiti premium proizvode po promotivnim cijenama. 

"Proizvodnja pršuta dodatno pridonosi brendiranju Hrvatske kao eno gastro destinacije, što nam je iznimno važno jer smo turistička zemlja", rekao je na predstavljanju programa potpredsjednik za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević iz Hrvatske gospodarske komore te dodao kako pršut spada u tradicionalne proizvode koji su posebno popularni među modernim turistima. Oni traže otklon od masovnog turizma i autentični doživljaj, pa je i konzumacija ovakvih proizvoda najbolji način da upoznaju s načinom života, kulturom i tradicijom ljudi koji žive na ovom prostoru.

Osvrnuo se i na izazove u proizvodnji i istaknuo kako Hrvatska trenutno pokriva 52 posto potreba za svinjskim mesom. Bilježimo ogroman vanjsko trgovinski deficit od oko 300 milijuna eura, a afrička svinjska kuga s kojom smo se susreli prošle godine pokazala je, ističe, da imamo i dodatni problem s neregistriranim svinjama "pa bismo vrlo brzo trebali krenuti u izradu nove strategije svinjogojske proizvodnje i u izmjenu nekih propisa."

Ususret manifestaciji, istaknulo se kako Hrvatska proizvodi 500 tisuća komada ove vrhunske delicije, a za pokrivanje potreba trebalo bi nam dvostruko više. "Posljednjih desetak godina proizvođači su investirali više od 50 milijuna eura za nove pogone i opremu, a čija kvaliteta je neupitna", istaknuli su organizatori.


Tagovi

Dani hrvatskog pršuta Zaštićeni pršut Najbolji pršut Europski trg Zagreb


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.