Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodni simpozij
  • 03.10.2024. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Kako inovacije i edukacija mogu pomoći svim razinama poljoprivredne proizvodnje?

Na dvodnevnom simpoziju o digitalnim tehnologijama u poljoprivredi koji se održava na FAZOS-u sudjeluje 200 sudionika iz Hrvatske, Portugala, Španjolske i Sjeverne Makedonije.

Foto: FAZOS
  • 82
  • 13
  • 0

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) započeo je 2. međunarodni simpozij o digitalnim tehnologijama u poljoprivredi (ISDTA 2024) i 2. radionica o digitalnoj poljoprivredi u ruralnim područjima (DIGITAGRA 2024). 

Na dvodnevnom simpoziju, koji se održava 2. i 3. listopada sudjeluje 200 sudionika iz različitih zemalja, uključujući Hrvatsku, Portugal, Španjolsku i Sjevernu Makedoniju, te će biti održano ukupno šest predavanja, tri poster sesije i tri panel diskusije.

Inovacije i edukacija malih poljoprivrednika 

Novi hibridni format ISDTA 2024 uključuje osobne sastanke i razne događaje, uz mogućnost online sudjelovanja. FAZOS, Sveučilište Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, Centar za primijenjene znanosti o zdravoj prehrambenoj lancu Osijek i drugi partneri iz Hrvatske i inozemstva doprinose realizaciji ovih značajnih događanja. 

"Sudionici će raspravljati o ključnim izazovima i prilikama koje pruža precizna poljoprivreda, posebice u kontekstu malih proizvođača. U drugoj sekciji bit će fokus na modelima koji pomažu u upravljanju klimatskim promjenama i očuvanju plodnosti tla, dok će treća sekcija istraživati vezu između digitalne tehnologije i bioekonomije", istaknuo je prof.dr.sc. Zdenko Lončarić, predsjednik znanstvenog odbora, profesor na FAZOS-u prilikom otvorenja.  

Cilj je, istaknuo je, pokazati kako inovacije i edukacija mogu pomoći svim razinama poljoprivredne proizvodnje, uključujući i manje farmere koji možda smatraju da si ne mogu priuštiti potrebnu tehnologiju.

Teme simpozija obuhvatit će prikupljanje, analizu i upravljanje podacima, preciznu proizvodnju usjeva, sustave podrške odlučivanju i modele, kao i digitalnu agroeonomiju i marketing. 

"Naši proizvođači suočavaju se s brojnim izazovima, uključujući prilagodbu klimatskim promjenama i učestale tržišne poremećaje, što zahtijeva hitnu akciju. Ekstremne vremenske prilike koje smo nedavno svjedočili naglašavaju nužnost zelene digitalne tranzicije u poljoprivredi, istaknuo je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu. 

Povezivanje i obuka malih poljoprivrednika

Kako bi se osigurao uspjeh u ovoj tranziciji, dodao je, potrebno je rekonfigurirati proizvodne sustave i iskoristiti digitalnu tehnologiju, koja omogućava pristup podacima u realnom vremenu te pomaže agronomima u donošenju ključnih odluka za prilagodbu. 

Ciljevi radionice DIGITAGRA 2024 uključuju povezivanje i obuku malih poljoprivrednika za iskorištavanje potencijala digitalne poljoprivrede, digitalizaciju poljoprivrede te stjecanje vještina i obrazovanje u ovom području.


Tagovi

DIGITAGRA 2024 ISDTA 2024 FAZOS Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Zdenko Lončarić Krunoslav Karalić


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dalje nećeš moći - Divlji konji Suva planina #RuralFoto #životinje