Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jakovlja
  • 28.07.2023. 16:30
  • Istarska, Kanfanar

Koji je najljepši, najteži i najposlušniji boškarin otkrit će 33. Jakovlja i Smotra istarskih volova

Autohtona pasmina goveda najveći je simbol Istre i jedan od najvećih kopnenih sisavaca Europe koji može težiti i preko tone. A u subotu je njihov dan.

Foto: TZ Općine Kanfanar
  • 1.035
  • 87
  • 0

Već 33. Jakovlja i Smotra istarskih volova - boškarina, održat će se ove subote, 29. srpnja u 18 sati u Parku istarskog vola u Kanfanaru.

Na izboru najljepšeg, najtežeg i najposlušnijeg boškarina, sudjeluje 14 uzgajivača koji će predstaviti 21 vola koji će nakon službenog otvorenja smotre krenuti u povorku oko Parka gdje će potom započeti i proglašenje. 

Iz Turističke zajednice Kanfanara, napominju da stručna komisija procjenjuje ljepotu životinja po kriterijima koji su vrijedili od davnina, što uključuje ocjenjivanje izgleda rogova, tijela životinje, stabilnosti hoda, dužine repa, ravnine leđa, boje dlake i drugo. Svake godine ruše se rekordi prošlogodišnjih u težini, pa je tako 2022. najteži vol na Smotri težio 1.421 kg što opravdava titulu ovih volova kao jednih od najtežih kopnenih sisavaca Istre.

Nakon defilea volova, oko 18:30 sati održat će se izrada milenijske fotografije Šime Strikomana u obliku boškarina.

Od 16 sati lokalni obrtnici predstavit će svoje domaće proizvode i stare zanate na Sajmu u sklopu manifestacije. 

Istiću i da je boškarin autohtona životinja - najveći simbol Istre i jedan od najvećih kopnenih sisavaca Europe koji može težiti i preko tone. Visoko je ugrožena i zaštićena pasmina goveda, a Općina Kanfanar kroz ovu manifestaciju potiče njihov daljnji uzgoj i time očuvanje pasmine. Ove su životinje nekad pomagale u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva u tamošnjim selima.

U sklopu programa održava se i "Šetimana od Jakovlje“ koja ove godine nudi bogat program. U mjestima diljem Općine, sve do 30. srpnja organizirani su različiti zabavni, eno-gastronomski i sportski programi.


Fotoprilog


Tagovi

Jakovlja Smotra istarskih volova Boškarin Autohtono govedo Simbol Istre Visoko ugrožena pasmina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]