Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival maslina
  • 13.03.2024. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Koji OPG-ovi su šampioni ocjenjivanja maslinovih ulja na 9. Festivalu maslina?

Održano je ocjenjivanje uzoraka pristiglih iz pet zemalja, a stručni panel Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA - Zadar proveo je analizu čak njih 308.

Foto: Millenium promocija
  • 639
  • 57
  • 0

Više od 40 OPG-ova i renomiranih proizvođača iz Hrvatske predstavilo je svoj raznoliki asortiman proizvoda baziran na maslinama na nedavno završenom devetom po redu Festivalu maslina u Zagrebu.

Organizatori ističu kako je rekordan broj posjetitelja u hotelu Sheraton imalo priliku degustirati i kupiti vrhunske proizvode, a Festival bio popraćen i natjecanjem u ocjenjivanju maslinovih ulja na kojem su sudjelovali proizvođači iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Italije.

Stručni panel Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA - Zadar proveo je analizu 308 uzoraka. Prema ocjeni, čak 73,4 posto svrstano je u kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja (EDMU), 19,8 posto u kategoriju djevičanskih (DMU), dok je 6,8 posto bilo lampante.

Tko je osvojio prvo mjesto?

Šampion natjecanja s najvišom ocjenom 95 je OPG Stranić iz Pazina, osvojivši i prvo mjesto u kategoriji višesortnih ulja - rosinjola i istarska bjelica. Drugo mjesto pripalo je OPG-u Lupić iz Bala, dok je treće mjesto osvojio Santini - Agro Fructus.

vd
Provedena je analiza 308 uzoraka

Najbolje monosortno ulje pripalo je Maslinaru iz Mednjana, sorta istarska bjelica, dok je najbolje ekološko ulje na ovom ocjenjivanju proizveo OPG Deša iz Poličnika. Nadalje, uljara Cuj iz Umaga proglašena je najboljom uljarom, a Udruga Paićuša iz Pisaka najboljom udrugom.

Uz samo natjecanje te proglašenje najboljih, tijekom subote i nedjelje su u sklopu bogatog programa održane dvije vrste radionica, degustacija ulja te izrada kozmetike i dijetetskih pripravaka od masline, kao i stručna predavanja iz područja maslinarstva, nutricionizma i pozitivnog utjecaja maslinovog ulja na zdravlje.

U dva dana dvije vrste radionica i niz predavanja

Napominju i da su temeljito istražene teme poput: Načina prerade i kvalitete maslinovog ulja kroz povijest, Prehrane za zdravlje - dobrobiti maslinovog ulja, Nutritivnih aspekata maslinovog ulja te Zaštite masline od bolesti i štetnika s osvrtom na ekološku proizvodnju na primjeru južne Istre.

"Očekivanja su visoka, ali vjerujemo da će jubilarni 10. Festival maslina u Zagrebu 2025. donijeti još veći spektakl, a s pripremama smo već počeli. Nastavit ćemo raditi s istim entuzijazmom i posvećenosti kako bismo podignuli Festival na još višu razinu", rekao Srećko Gross, predsjednik Zagrebačkog maslinarskog instituta.

cd
Predavanja u sklopu Festivala maslina

On je vodio radionice posvećene izradi kozmetike s maslinovim uljem, listom i košticama, a koje su okupile više od stotinu polaznika zainteresiranih za kozmetičke pripravke. Ovaj snažan odaziv ukazuje na rastući interes za ovakvim događanjima u Zagrebu jer, ističu organizatori, nije samo pitanje degustacije i uživanja u maslinovim uljima, već i stvaranje svijesti o prirodnom pristupu kozmetici. 

Jedan od predloženih koraka u održanoj panel diskusiji uključuje uvođenje određenih standarda kvalitete na nacionalnoj razini, a za očekivati je da će ovi zaključci postati osnova za daljnje razmatranje ove važne teme na nivou Republike Hrvatske, zaključuju.


Tagovi

9. Festival maslina Najbolja maslinova ulja Zagrebački maslinarski institut OPG OPG Deša Najbolje ekološko maslinovo ulje Izložba maslinovog ulja OPG Stranić


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje