Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak 2024.
  • 14.03.2024. 23:00
  • Zadarska, Zadar

Kojih je deset laureata 26. Noćnjaka?

Svaki od laureata svojim je načinom života, postignućima i djelovanjima doprinjeo promicanju maslinarstva i uljarstva. Čestitamo!

Foto: Zadružni savez Dalmacije
  • 1.378
  • 88
  • 0

Na svečanom otvorenju 26. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2024., koja se od 14. do 17. ožujka održava u hotelu Kolovare u Zadru, dodijeljeno je deset osobnih i kolektivnih priznanja laureatima - onima koji su ih zaslužili promicanjem maslinarstva i uljarstva te postignućima koja su postizali u ovome sektoru.

Bila je ovo prilika i za obilježavanje 160 godina zadrugarstva u Dalmaciji.

Od zastarjele tehnologije do svjetskih zlata

Priznanje "Branko Škarica" za životni doprinos unaprjeđenju uljarstva i maslinarstva dobio je Kajo Vukšić, vlasnik uljare u Solinu, prve privatne uljare u Dalmaciji, otvorene još 1995. godine. U doba zastarjele tehnologije, otvaranje pogona s modernim, centrifugalnim postrojenjem bio je svojevrstan šok za maslinare koji su imali tradicionalni pristup proizvodnji maslinova ulja. "Obitelj Vukšić bila je svjesna jedino potrebe za znanjem i puna želje da ga nadiđe učenjem, ali i poštovanjem prema baštini. U suradnji s priznatim stručnjacima tog doba, posebno dr. Brankom Škaricom, Kajo Vukšić utabao je put za dobiti najkvalitetnije hrvatsko, dalmatinsko ulje, put do današnjih svjetskih zlata", pojašnjavaju u Zadružnom savezu Dalmacije, organizatoru Noćnjaka.

Predsjednik Zoran Milanović i Kajo Vukšić (Foto: M.C. Celić)

Vukšić je, ističu, inicirao osnivanje prvih udruga maslinara u Dalmaciji, koje danas uz uljare tvore Zajednicu maslinara i uljara Hrvatske. Njegova vizija ponijela je i ostatak obitelji. Kajina supruga Cvita, energična, pozitivna i kreativna, osmislila je i patentom zaštitila tijesto na bazi maslinovog ulja za Dioklecijanov vijenac, slasticu koja je obišla svijet, a koja u proizvodnji još nije ugledala svjetlo dana. "To je zadatak za drugu generaciju, koja tvrtku nastavlja voditi onako kako su ih učili – odgovorno, ponosno, vrijedno, časno i pošteno", poručuju u ZSD. 

Priznanje mu je uručio predsjednik Zoran Milanović

Turizam razvijati na maslinarstvu i poljoprivredi - poruka je s 26. Noćnjaka

Priznanje "Pavle Bakarić" za višegodišnji doprinos unaprjeđenju maslinarstva uručeno je Josipu Gugiću, doktoru znanosti i izvanrednom profesoru koji je i aktualni voditelj sveučilišnog prijediplomskog studija Mediteranska poljoprivreda Sveučilišta u Splitu. Publicirao je kao autor i koautor petnaest znanstvenih radova, knjigu, brojne stručne radove, studije i projekte te konferencijska priopćenja o maslinarstvu. U svom magistarskom radu "Ekonomska ocjena konvencionalne i integrirane proizvodnje maslina" i doktorskom radu "Višekriterijska analiza investicija u sustave proizvodnje masline u uvjetima rizika" bavio se istraživanjem ekonomskog aspekta maslinarske proizvodnje. Josip Gugić znanstveno-istraživački obuhvaća ekonomiku proizvodnje i prerade masline s naglaskom na investicijsku analizu i odlučivanje te analizu stanja i strateško planiranje maslinarske proizvodnje. Također je održao brojna stručna i popularna predavanja i radionice iz područja maslinarstva. Redoviti je aktivni sudionik Noćnjaka i Sabatine.

Gugiću je priznanje uručila ministrica Marija Vučković.

Priznanje "Pavle Bakarić" dobio je Josip Gugić

Vizionari u maslinarstvu

Međunarodno priznanje "Cavaliere Olio d'Oliva" za višegodišnji samoprijegoran rad u uljarstvu, a kojega dodjeljuje Baldasar d.o.o. iz Splita, dobio je Goran Morović. On je sa suprugom Nives u Žmanu na Dugom otoku obnovio stari stoljetni maslinik te podigao novi, impozantni maslinik na minijaturnim terasama, a koji je hortikulturno uredio s navodnjavanjem po pravilima struke. Sve je počelo iz hobija, a danas obitelj obrađuje oko tisuću maslina, nastavljajući maslinarsku tradiciju obitelji koja traje još od davnina. Morovići već godinama osvajaju zlatne medalje za kvalitetu svog maslinovog ulja na ocjenjivanjima od Milana, Londona, Atene do Japana, a dobili su i nagradu za najbolji dizajn boce ulja.

Međutim Goran Morović, građevinar i maslinar, koji je na stalnoj relaciji između Dugog otoka i Splita, gdje živi, nije tu stao. "Nastavlja životni projekt. U objektu svoje djedovine ostvario je vlastitu preradu maslina sa strojevima "Gruppo Pieralisi". Uredio je kušaonicu ulja te uz to dogradio luksuzni smještaj. Tako je pod isti krov stavio proizvodnju maslinova ulja, kušaonicu i "Villu Nai" pod okriljem maslinovih stabala", opisuju u ZSD. Priznanje mu je uručio Rudolf Baldasar, vlasnik tvrtke Baldasar d.o.o. 

Goran Morović i Rudolf Baldasar

Priznanje "don Ante Alfirević" za doprinos unaprjeđenju i promociji poljoprivrede, osobito maslinarstva i uljarstva uručeno je Iliji Drljepanu koji je kao dugogodišnji direktor financija i robnog prometa Dalmacijavina, surađivao s poljoprivrednim zadrugama te svojim stručnim znanjem uvijek bio na pomoći. Vlastitu tvrtku DISA d.o.o. utemeljio je 1995. godine te započeo prometovanje maslinovim uljem i otkupljivanje maslina.

"Među prvima je plasirao naše konzervirane masline na njemačko tržište i maslinovo ulje na luksuzne jahte gdje su ga koristili vrhunski kuhari. Masline je pakirao s originalnom etiketom Šoltanske crne i zelene masline, a bile su vrlo tražene na tržištu", podsjećaju u ZSD dodajući da  su njegovi vlastiti skladišni prostori te vozni park tvrtke prilagođeni potrebama distribucijskog režima u kontroliranim temperaturnim uvjetima. Kao direktor tvrtke Disa, Ilija je ustrajao u suradnji s poljoprivrednim zadrugama iz Dalmacije, pomažući u plasmanu njihovih proizvoda, osobito maslinovog ulja, maslina i vina. Danas je u mirovini i tvrtku je prepustio uspješnom vodstvu članova obitelji, ali i dalje prati i usmjerava njezin rad.

Priznanje mu je uručila Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. 

Ilija Drljepan zahvalio se na priznanju

Maslina je Nikoli Bekavcu bila otkriće i nadahnuće

Priznanje "Marko Vrsalović" za doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva posmrtno je dodijeljeno Nikoli Bekavcu. Bekavac je 1963. rođen u Splitu, a 1984. diplomirao je na splitskom FESB-u. Od 2003. povezao se s maslinom, radeći u splitskom SMS-u u proizvodnji te kao direktor proizvodnje. Od djetinjstva je gajio ljubav prema moru i ribolovu, a od 2010. godine sa suprugom Željkom otkriva hobi koji ga je u potpunosti zaokupio. Posvećuje se izradi unikatnih predmeta od maslinovog drveta. Maslina mu postaje otkriće i nadahnuće, pa sve više boravi u obiteljskim maslinicima u Brelima. Na inicijativu Društva za očuvanje kulturne i prirodne baštine "Bijaći" od 2015. prihvaća se izazovne obrade drva 1500 godina stare kaštelanske masline Mastrinke, zaštićenog spomenika prirode. Proizvodi dobiveni od ovog iznimnog stabla, redovito su predstavljani i nagrađivani na Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak.

Supruga Željka Perdić smogla je snage doći na ovogodišnji Noćnjak

Od 2017. osniva svoj obrt "Maslina i škoj" pretvarajući na taj način hobi u posao. Poštujući tradiciju izrade i prateći prirodnu liniju drveta, s puno strpljenja i ljubavi svaki je proizvod pretvarao u unikatni suvenir. "Nažalost, Nikola nas je prerano napustio potkraj prošle godine, iako je mogao još mnogo stvarati i dati. Za sobom je ostavio radost, mir i ljubav i sve to i dalje spava i budi se u krošnjama njegovih maslinika", poručuju u ZSD, a potpisnica ovih redova može reći kako će Nikola jako nedostajati na ovom, ali i svakom idućem Noćnjaku.  

Posmrtno priznanje Bekavčevoj supruzi Željki Perdić uručio je Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

Budislav Mađerić i Miodrag Deša uzorni su maslinari

Priznanja "Joško Niskota" uzornim maslinarima uručeno je Budislavu Mađeriću te Miodragu Deša. 

Budislav Mađerić je cijeli život plovio na raznim brodovima i jeo "kruh sa sedam kora". Kada se umirovio i domogao kopna, mir i zadovoljstvo našao je u maslinarstvu, te s bratom Branimirom nastavio obiteljsku tradiciju. Braća Mađerić na Pašmanu imaju 150 starih maslina koje su obnovili i 50 novozasađenih koje su došle na puni rod. Budislav se trudi da masline uzgaja po pravilima struke i da ih prerađuje na optimalan način, s ciljem dobivanja što kvalitetnijeg maslinovog ulja. Da u tome uspijeva dokaz su brojna priznanja na ocjenjivanjima, a posebno osvojena titula apsolutnog šampiona kvalitete na Noćnjaku 2018., prvu u povijesti svih zadarskih otoka. 

Uručeno priznanje Budislavu Mađeriću

Miodrag Deša u okviru svog OPG-a s preko 5000 stabala maslina s obitelji proizvodi uzorno maslinovo ulje visoke kakvoće. Nastoji da ono bude rezultat ekološke samoodržive proizvodnje. "Shvativši da bez životinja ekološke poljoprivrede nema, našao je saveznike u kokoškama. Njih uzgaja uz maslinik i one obave u njemu svoj prirodni dio posla. Nesvjesno ga obrađuju gnojenjem, čupkanjem trave i jedenjem kukaca. Tako u ekološkom masliniku Deša berba traje cijelu godinu, jer kad ne beru masline, beru jaja", navode organizatori. Inače, obitelj Deša je 2011. godine u Poličniku na 24 hektara državne zemlje, dobivene u koncesiju, zasadila preko 5000 stabala autohtonih sorti maslina. Prije nego što su krenuli u "avanturu života", s poljoprivredom nisu imali nikakva doticaja, ali su imali volju, čitali literaturu i dobili pregršt korisnih savjeta struke, ponajviše Savjetodavne službe. Danas je obitelj priznati proizvođač maslinovog ulja s velikim brojem dobivenih priznanja za kvalitetu, ali i poznati proizvođač jaja.

Priznanja im je uručio Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije. 

Priznanje je zaslužio Miodrag Deša 

Zadrugarstvo i mediji

Priznanje zadružnom djelatniku za uzoran rad kojeg dodjeljuje Hrvatski poljoprivredni zadružni savez uručeno je Gordanu Marinoviću, dugogodišnjem zadružnom djelatniku. U rad Poljoprivredne zadruge Ždrelac uključio se 1986. i bio upravitelj sve do 2023. Godine 2000. obnovio je Savez zadruga Zadarske županije, te kao predsjednik okuplja istaknute zadružne djelatnike, organizira skupove, izdaje zadružne publikacije, sudjeluje u organiziranju Sabatine i Noćnjaka u Zadru te tako daje doprinos oživljavanju zamrlog zadrugarstva Sjeverne Dalmacije. Aktivno sudjeluje u radu Otočkog sabora kao tajnik, bio je član Izvršnog odbora Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza i Nadzornog odbora Zadružnog saveza Dalmacije. Kao maslinar koji je podigao maslinik na otoku Pašmanu, bio je aktivan i u skupovima vezano za ovu važnu dalmatinsku poljoprivrednu kulturu. Po umirovljenju se vraća na djedovinu svojim maslinama.

Gordan Marinović je i u mirovini maslinar

Priznanje "Zlatno pero Noćnjaka" za doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva putem medija ove je godine dobila Diadora TV Zadar. Naime, Diadora televizija nastala je osluškivanjem potreba zadarskog područja za dnevnim i objektivnim informiranjem. Gledana je na području Zadarske, Šibensko-kninske i dijela Ličko-senjske županije, te Internetom u cijelom svijetu. Svom kraju daje nove i valjane sadržaje, a isto tako informira druga područja Hrvatske o aktivnosti u Zadru i okolici i to često ono što ne prenose drugi mediji. U svojim dnevnim emisijama kontinuirano izvještava o stanju u gospodarstvu, osobito poljoprivredi i to najviše o maslinarstvu i vinogradarstvu kao dominantnim kulturama zadarskog miljea. Često objavljuje reportaže i razgovore o maslinarstvu uživo sa stručnjacima, dajući informacije i edukativne sadržaje. Redovito prati sve aktivnosti vezane za Noćnjak i Sabatinu.

Priznanje je od Loredana Ljubenkova primila Marija Vicković, direktorica Diadora TV Zadar.

Lordan Ljubenkov i Marija Vicković

Šoltansko čudo

Priznanje "Zlatna amfora Noćnjaka" za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva na svom području na Noćnjaku 2024. zaslužila je Općina Šolta. "Sjećamo se da otok Šolta nije imao poljoprivrednih proizvoda ni za svoje potrebe. Grožđe se čak dovozilo s kopna, a ni ulja nije bilo u izobilju", prisjećaju se u ZSD te naglašavaju kako se posljednjih godina dogodilo "šoltansko čudo". Podižu se maslinici i vinogradi, stvaraju se brendovi vina i ulja s naznakom izvornosti i podrijetla sa Šolte. Količine poljoprivrednih proizvoda premašuju današnje potrebe otoka, pa se proizvodi ne samo plasiraju na kopno, već i izvoze. Šoltansko ulje postiglo je vrhunsku kvalitetu i osvojilo najveća priznanja na natjecanjima u zemlji i inozemstvu te postalo poznato i traženo.

Želimir Bašić i Nikola Cecić Karuzić

"Iako je to primarna zasluga poljoprivrednih proizvođača i udruga, svoj doprinos su dale i općinske strukture još od osnivanja samostalne općine Šolta, čiji je prvi načelnik bio maslinarska legenda Dobroslav Elezović. Danas općinska uprava, na čelu s načelnikom Nikolom Cecićem Karuzićem, koji je i sam maslinar, daje značajnu pomoć i podršku poljoprivrednicima, osobito maslinarima", zaključuju u ZSD. 

Priznanje je od Želimira Bašića, predsjednika Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije primio načelnik Nikola Cecić Karuzić. 


Fotoprilog


Tagovi

Laureati 26. Noćnjak Noćnjak 2024. Kajo Vukšić Dioklecijanov vijenac Jjosip Gugić Goran Morović Ilija Drljepan Nikola Bekavac Mastrinka Budislav Mađerić Miodrag Deša Gordan Marinović Diadora TV Zadar Nikola Cecić Karuzić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja