Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Starinska žetva
  • 29.06.2024. 10:30
  • Vukovarsko-srijemska, Županja

"Kruh naš svagdašnji - Žetva i vršidba u prošlosti" već tradicionalno zove u Županju

Možete uživati u vrhunskim delicijama i pogledu na polje u kojem se uz pjesmu kosi, potom se žito skuplja srpovima, vezuje u snopove, slaže u zaprežna kola i vozi na vršidbu na guvno, poručuju organizatori.

Foto: Turistička zajednica grada Županje
  • 154
  • 24
  • 0

Županja će već tradicionalno prve subote u srpnju, u organizaciji gradske turističke zajednice i u sklopu Županjskog ljeta, biti domaćin nadaleko poznate manifestacije "Kruh naš svagdašnji - Žetva i vršidba u prošlosti" na Papuškinu stanu. Ove godine taj datum pada 6. srpnja, a posjetite li u to vrijeme ovaj grad na obali Save možete doživjeti bogatstvo slavonske tradicije.

"Osim najvažnijeg posla u polju, žetva je za Slavonce stoljećima bila simbol blagostanja uz druženje, pjesmu i bogata jela. Iako su kosce u polju danas zamijenili strojevi, a Županja živi suvremenim životom, manifestacija je oživjela ljepotu starinskih običaja", ističu iz TZ-a. 

Dodaju da možete uživati u vrhunskim delicijama i pogledu na polje u kojem se uz pjesmu kosi, potom se žito skuplja srpovima, vezuje u snopove, slaže u zaprežna kola i vozi na vršidbu na guvno. Tamo se zrno odvaja od košuljice i pljevete te puni u vreće.

Poručuju kako i sami posjetitelji mogu zasukati rukave i okušati se u žetvenim poslovima, voziti se zaprežnim kolima, zapjevati uz zvuke tamburice ili zaigrati u žetvenom kolu, razgledati starinske strojeve, degustirati bogatu slavonsku gastro ponudu i šljivovicu, sudjelovati u igrama poput gađanja tikvica i bacanja potkova, razgledati sajam s mnoštvom izlagača slavonskih suvenira, rukotvorina te uživati u prikazu starih zanata.

Žetveni će dan završiti koncertom Zvonka Bogdana i Ansambla Hajo.

Inače, bogat i raznovrstan program Županjskog ljeta održavat će se na raznim lokacijama u gradu, sve do 11. kolovoza.


Tagovi

Starinska žetva Županjsko ljeto Žetva i vršidba u prošlosti


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]