Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gramperijada
  • 28.07.2024. 09:00
  • Istarska, Kaštelir-Labinci

Lijepa priča spoja poljoprivrede i turizma, brendirali svoj krumpir - gramper

Projekt brendiranja grampera osmišljen je kako bi poticao lokalnu poljoprivredu i prezentirao je u najboljem svjetlu.

Foto: Sebastijan Skoko/TZ Kaštelir-Labinci
  • 178
  • 38
  • 0

Na području Kaštelira i Labinaca, gramper, što je lokalna riječ za krumpir, iznimno je bitna i cijenjena namirnica. Istrani kažu da je slastan kao nijedan drugi. Toliko slastan da mu je posvećena i cijela manifestacija, čuvena Gramperijada koja je ove godine proslavila dvadesetu obljetnicu. Kako bi gramper brendirali na poseban način, osmišljen je prilog naziva "Broštulani krumpir s orihima". 

Istraživačka radionica

Već dugo se, kažu, u ovome kraju bave idejom o dodatnoj valorizaciji, no sada je napokon i zaživjela, a u njegovu brendiranju sudjelovala je cijela lokalna zajednica, dok su nositelji projekta Općina i Turistička zajednica Općine Kaštelir-Labinci. Cijeli projekt nastao je uz mentorstvo i obuku kuhara Roberta Perića koji je osmislio recept, te zajedničkom suradnjom Poljoprivredne udruge Vitis, lokalnih ugostitelja, vinara, Sandre Koseto Kelekovic, kuharice iz Osnovne škole Kaštelir te Melinde Cossetto, enologa. 

U suradnji s  Agencijom za ruralni razvoj Istre - AZRRI odrađena je istaživačka radionica u Edukacijsko gastronomskom centru Istre, koji za zadatak ima valorizati i promovirati istarske lokalne poljoprivredno prehrambene proizvode.

"Domaća proizvodnja naš je ponos, a gramper je jedna od namirnica koja se već godinama ističe u našem kraju kao prepoznatljiva. Stoga je logičan slijed bio da brendiranje ove namirnice dignemo na još višu razinu, a sve u kontekstu čvrstog spoja poljoprivrede i turizma kojem uvijek težimo“, ističe Đulijano Petrović, načelnik Općine Kaštelir-Labinci. 

"Osmišljavanje recepta i edukacija dionika za projekt Prilozi od grampera" naziv je aktivnosti čiju je vrijednost i važnost prepoznala i Istarska županija. Stoga je Upravni odjel za turizam temeljem Javnog poziva za dodjelu potpora temeljem Programa poticanja projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima u 2024. godini dodijelio TZ-u Općine Kaštelir-Labinci sedam tisuća eura za upravo spomenuti projekt brendiranja grampera te tri tisuće eura Općini Kaštelir-Labinci. 

Riječ je o novcu koji dodjeljuju kao potporu turističkim projektima i proizvodima na turistički manje razvijenim područjima u 2024. godini.

Očuvanje starih recepata

"Prije nego što smo krenuli u finalizaciju recepture popričali smo sa starijima mještanima i zamolili ih da nam kažu kako se nekada, tijekom njihove mladosti, pripremao gramper u ovim krajevima. I uglavnom svi su rekli da se najčešće spravljao na masti, uz ružmarin kao začin“, kaže Linda Grebac, direktorica tamošnjeg TZ-a. 

Upravo zbog toga recept koji su  odabrali ima elemente starinskih načina kuhanja i čuvanja tradicije, ali u kombinaciji s elementom novog i modernog. 

"Iznimno nam je važno da Kaštelir-Labinci budu destinacija koju ljudi čvrsto povezuju s ruralnim turizmom", dodaje Grebac. 

Cilj projekta je, između ostalim, djecu educirati o važnosti grampera kao namirnice, ali ih ujedno i naučiti kako spraviti ovaj ukusni prilog. Ujedno, želja im je da se da se ovo jelo u budućnosti može kušati kod lokalnih ugostitelja. Tijekom kolovozu u sklopu Friday tastinga u Kašteliru, bit će organizirana live cooking radionica na kojoj će Robert Perić pokazati kako se spravlja "Broštulani krumpir s orihima" te će ga svi sudionici moći i kušati. 

Gramper, naravno, dolazi od lokalnih proizvođača, što je još jedna crtica u lijepoj priči spoja poljoprivrede i turizma po kojoj su nadaleko poznati. Uostalom, i projekt brendiranja grampera osmišljen je kako bi poticao lokalnu poljoprivredu i prezentirao je u najboljem svjetlu, zaključuju. 


Fotoprilog


Tagovi

Gramper Brendiranje Spoj poljoprivrede i turizma Stari recepti


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.