Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani hrvatskog turizma
  • 09.10.2019. 09:40
  • Osječko-baranjska, Osijek

Manifestacija HeadOnEast istaknula bogatstvo i blještavilo Osijeka i Slavonije

Spoj starog i novog, igra mraka i svjetla, brojni sadržaji na svakom uglu koji pozivaju na druženje i uživanje, izvukli su na površinu pravi duh Osječana i Slavonaca, toplih i gostoljubivih ljudi.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
  • 434
  • 60
  • 0

Činjenica da su se Dani hrvatskog turizma po prvi put organizirali u unutrašnjosti Hrvatske, na području Slavonije, Baranje i Srijema proteklih je dana pozitivno odjeknula u javnosti i s odobravanjem dočekana i u Osijeku. Očekivanja su bila velika, a čini se da su itekako opravdana. Osim službenog dijela, susreta turističkih djelatnika, posjeta visokih državnih dužnosnika i dodjela nagrada i priznanja, šarmu tog događaja pridonijela je manifestacija HeadOnEast održana u osječkoj Tvrđi od 3. do 5. listopada. Ljepota tog starog dijela grada dobro se uklopila u raskoš bogatog programa, a ulice i pročelja starih zgrada izvrsno su podnijeli novo, blještavo ruho.

Igra svjetla poput blagdanskog blještavila

Naime, večeri u baroknoj Tvrđi podsjećale su tih dana na mjesto iz bajke, pune glazbe, svjetla, raznobojnih svjetlosnih efekata i žamora zadovoljnih posjetitelja. Osječani, kao i gosti iz drugih gradova i zemalja svojim dolaskom upotpunili su opći dojam i pokazali kako nikako nije riječ o pustom gradu koji nema što ponuditi. Baš suprotno – spoj starog i novog, igra mraka i svjetla, brojni sadržaji na svakom uglu koji pozivaju na druženje i uživanje, izvukli su na površinu pravi duh Osječana i Slavonaca, toplih i gostoljubivih ljudi. O tome svjedoče i posjetitelji koji su s nama podijelili svoje dojmove.

Igra svjetla oduševila je Osječane, ali i goste (Foto: Melita Berečić)

Osječanka Slavica Eklić oduševljeno je rekla da joj se sviđa baš svaki detalj manifestacije HeadOnEast te da bi bilo lijepo kada bi trajala više dana. Zadovoljna je bila i njezina prijateljica Višnja Vekić Kljaić:

"Predivno mi je ovdje, najljepši mi je ovaj kaleidoskop – zanimljivo mijenjanje svjetla i uzoraka na starim zgradama. Radim u vrtiću i često postavim lampice na sve strane pa me kolegice zadirkuju i pitaju: ''zar je već stigao Božić?'' Danas sam im poslala fotografije iz blještave Tvrđe i napisala da je eto, i u Tvrđu već stigao Božić. Sviđa mi se i sajamski dio, štandovi s hranom i pićem, no to je već viđeno, ali ovaj festival svjetla me stvarno oduševio, nisam mogla ni sanjati da će to doći u Osijek. Odgajateljica sam u vrtiću i čini me se da je djeci ovdje najzanimljiviji veliki osvijetljeni komarac od slame, ali i ovi senzorički poticaji koji su svuda oko nas. Sviđa mi se što su Dani turizma u Slavoniji jer mi to stvarno zaslužujemo i mislim da bi bilo dobro da manifestacija traje dulje, rekla je ova Osječanka.

Lijepi dojmovi turistica iz Vojvodine

Nešto dalje od trga u jednoj od uličica pretvorenoj u luksuzni salon, udobno smještena u naslonjač sjedila je Branka Ranković, također Osječanka.

"I jučer sam bila ovdje, sviđa mi se ova masa ljudi, šarenilo i bogata ponuda. S prijateljicom sam prošetala ulicama Tvrđe, razgledala što se nudi i probala dosta toga – kobasice, švarglu, čvarke i vino, a nakon odličnog koktela sjela sam ovdje i evo sjedim već pola sata", rekla je gospođa Branka uz osmijeh.

Među šetačima u Tvrđi bila je i Slavica Vukadinović iz susjedne Vojvodine: "Došla sam u posjet rodbini i drago mi je što je to baš ovaj vikend kad osječka Tvrđa posebno blista. U ovakvom okruženju vrijeme zaista brzo prolazi, a gdje god da se okrenem događa se nešto zanimljivo. Nakon razgledanja štandova, uživat ću u vinu i koncertu na Večeri vina i umjetnosti. Mislim da je ova manifestacija odlična i vratit ću se kući puna lijepih dojmova“.

Bez komaraca ništa, a ovaj od slame je daleko draži svima (Foto: Melita Berečić)

Iz Vojvodine je došla i Danica Filipić koja je iz Novog Sada stigla zbog Večeri vina i umjetnosti. "Vidjela sam u Novom Sadu jumbo plakat s reklamom za Večer vina u Osijeku i odlučila doći jer sam ljubiteljica vina, a znam da ih u Slavoniji i Baranji ima stvarno finih. Došla sam sa sestrom, a dodatno me iznenadio događaj HeadOnEast koji mi se zaista sviđa – od mudro smišljenog naziva do toga kako je zamišljen i izveden. I ranije sam rado dolazila u Osijek, ali ovaj put sam ga doživjela u drukčijem, blještavijem obliku. Moram reći da su me oduševili i okusi vina baranjskih vinara koja sam kušala. Namjeravam i ponijeti koju bocu kući kao suvenir, istaknula je ova turistica. 

Prema ovim dojmovima i općem osjećaju vedrine i dobrog raspoloženja kojim je zračila Tvrđa proteklog vikenda, lako je zaključiti kako su organizatori manifestacije Osječko-baranjska županija i Turistička zajednica OBŽ-a uz pokroviteljstvo Grada Osijeka i suradnju s ostalim slavonskim županijama napravili pun pogodak za promociju turizma u ovom dijelu Hrvatske.


Tagovi

Dani hrvatskog turizma HeadOnEast Manifestacija Osijek


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]