Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinska manifestacija
  • 11.06.2014. 15:00

Manifestacija Putevima vina Međimurje 2014.

U srednjovjekovnom ambijentu dvorca Terbotz u Štrigovi, ponajbolji vinari Hrvatske predstavit će svoja vina po pravilima profesionalne degustacije uz probrani međunarodni žiri

  • 241
  • 16
  • 0

Manifestacija Putevima vina jedinstven je prestižni vinarski događaj u čitavoj regiji, u organizaciji najveće regionalne udruge vinara i srodnih proizvođača Mediterra koja broji preko 50 regionalnih članova. Turistički je to projekt ekskluzivnog karaktera koji jednom godišnje okuplja 35 najznačajnijih proizvođača vina i srodnih prehrambenih proizvoda. Udruga Mediterra do sada je uspješno organizirala pet manifestacije na vrlo visokom nivou gdje su se okupili najznačajniji hrvatski vinari, proizvođači maslinovog i bućinog ulja te sireva.

Vinarija Dvanajščak-Kozol - domaćin 2014.

Svake godine domaćin manifestacije je jedna Hrvatska vinarija koja je uz udrugu Mediterra suorganizator ovog tradicionalnog događaja, a do sada su manifestacije realizirane u:

  • Iločkim podrumima (2009.)
  • Podrumima Belje (2010.)
  • Vinariji Zdjelarević (2011.)
  • Vinarija Grabovac (2012.)
  • Vinarija Degrassi (2013.)

Projektom Putevima vina pokrenuta je inicijativa razvoja kulture vina u Hrvatskoj i popularizacije hrvatskih vina u svijetu. Manifestacija je jedinstvena u svijetu s ciljem udruženja hrvatskih vinara i srodnih proizvođača i idealno je mjesto na kojem se mogu saznati trendovi u proizvodnji vina te izvozni potencijali svakog proizvoda (omjer cijene i kvalitete).

Žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka

Međunarodni žiri sastavljen je od eminentnih vinskih stručnjaka: Franjo Francem, enolog i potpredsjednik Hrvatskom sommelier kluba, Dušan Jelić, predstavnik organizacije Wines of Balkans iz Srbije, Marijan Čižmešija, međunarodni ocjenjivač vina, inozemni sommelier i vinski novinar. U sklopu turističkog dijela manifestacije svi uzvanici imat će priliku upoznati turističku ponudu domaćina koji obuhvaća prigodni obilazak vinarije i vinograda te regije. Navedena manifestacija dugoročno će imati bitan utjecaj na hrvatske vinske trendove ali i na razvoj eno-gastro turizma.

Putevima vina 2014. do promidžbe hrvatskih vina na inozemnoj sceni

Ovogodišnja, šesta regionalna manifestacija održat će se u petak, 20. lipnja 2014. u vinariji Dvanajščak-Kozol s početkom u 12,00 sati. Regionalna prezentacija 35 najboljih vina i srodnih prehrambenih proizvoda Hrvatske održati će se u dvorcu Terbotz u Štrigovi, u suradnji sa Vinarijom Jakopić, s početkom u 16:00 sati.

Dvorac Terbotz u Štrigovi

Svaki proizvođač ima pravo prijaviti 1 vino, a ocjenjivati će se izvozni potencijal vina (export value) u cjenovnom rangu:

  • najbolje bijelo vino do 7 eura i preko 7 eura
  • najbolje crveno vino do 10 eura i preko 10 eura
  • Winemaker's choice 2014 - najbolje bijelo i crveno vino prema ocjeni vinara sudionika (novina na ovogodišnjoj manifestaciji)

Rezultati ocjenjivanja objavljivati će se na razini cijele regije (Hrvatska, Srbija, Slovenija i BiH) i zemlje partnera, u suradnji sa hrvatskim i inozemnim novinarima, a s ciljem inozemne promidžbe hrvatskih vina i srodnih prehrambenih proizvoda i poticanja izvoza. Uz navedeno, regionalni žiri će proglasiti i najbolji pušipel regije, autohtona međimurska sorta, s ciljem valoriziranja te važne sjeverno hrvatske sorte i njezinog populariziranja u hrvatskim i međunarodnim okvirima.

Ovogodišnji domaćin - Vinarija Dvanajščak-Kozol

Obitelj Dvanajščak-Kozol jedna je od mlađih obitelji vinogradara i vinara u Međimurju koja se profesionalno bavi vinarstvom od 1996. godine. Obitelj danas obrađuje 8 ha vinograda koji su smješteni na odličnim, osunčanim i povišenim položajima u okolici naselja Dragoslavec.

Vinarija Dvanajščak-Kozol

Moslavac, graševina, ranjski rizling, pinot bijeli i crni, sauvignon, chardonnay, traminac sorte su grožđa koje dozrijevaju u vinogradima obitelji Dvanajščak, a poslije berbe i u podrumima. Također, obitelj se može pohvaliti i prvim proizvedenim crnim pinotom u Međimurju. U vrlo lijepo uređenoj i klimatiziranoj kušaonici vina, uz kvalitetna vina nude se i domaći proizvodi te topla i hladna jela. Na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima vina Dvanajščak redovito su nagrađivana vrlo visokim odličjima. Iako svoje potencijale posvećuju svijetu vina tek dvadesetak godina s ponosom ističu: "Stvaranje vina naš je život".

U prilogu članka, u PDF obliku, možete pronaći program manifestacije Putevina vina 2014.


Dokumenti


Tagovi

Putevina vina Vinska manifestacija Međimurje Mediterra Bućino ulje Sir Maslinovo ulje Franjo Francem Dušan Jelić Marijan Čižmešija Dvoraz Terbotz Štrigova Dvanajščak-Kozol Vinarija Jakopić


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.