Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruzijada
  • 06.08.2024. 13:30
  • Osječko-baranjska, Tin Junušić

Mara i Đuro od kukuruzovine te čak 134 razne vrste jela oduševili posjetitelje Kukuruzijade

Jedan od ciljeva organiziranja manifestacije koja slavi kukuruz kroz degustacije, igre i glazbene nastupe, bio je podsjetiti ljude na zaboravljene, jednostavne i dobre namirnice slavonskog zavičaja te širenje pozitivne energije.

Foto: Tin Junušić
  • 93
  • 0
  • 0

Već 13. Kukuruzijada, manifestacija koja slavi kukuruz kroz degustacije, igre i glazbene nastupe, oživjela je ove subote središte Čepinskih Martinaca nedaleko Osijeka.

"Ove godine pripremili smo 134 razne vrste proja, kruhova i svega ostalog. Sve degustacije koje pripreme naši članovi potpuno su besplatne", istaknula je organizatorica događaja i predsjednica KUD "Čepinski Martinci", Dubravka Sudar ponosna na ovu feštu i festival koji već godinama ujedinjuje Općinu Čepin.

Ističe, kao jedan od ciljeva festivala bio je podsjetiti ljude na zaboravljene, jednostavne i dobre namirnice slavonskog zavičaja te širenje pozitivne energije. 

Tradicionalna jela na nove načine

"Imamo hrane na slano i na slatko. Dodali smo estetske detalje, ali sve je domaće, od voća do sira. Ljudi u selu su se stvarno potrudili, organizirali se i pekli", rekla je jedna od volonterki i članica KUD-a, Mira Pavošević.

Ovogodišnja inovacija je zebra proja

"Posjetitelji isprobavaju razne vrste jela. Ove godine kao inovaciju imamo zebra proju, kolač od kukuruznog brašna sa špinatom, ajvarom i svježim sirom. Izgleda prekrasno, miriši fino i jako je ukusan", nastavlja Sudar.

Kako kaže, na manifestaciji su također sudjelovali dečki iz benda Žitna polja, kao i gost Stjepan Jeršek Štef, legenda tamburaške glazbe.

Djeca i najmlađi uživali

Osim što se festival postavio kao čuvar tradicije u Općini Čepin, Kukuruzijada je itekako zanimljiva i najmlađima.

"Djeca najviše vole kuhani i pečeni kukuruz. Najzanimljiviji im je vrtuljak u košarama i mali konjići. Također, vole kokice", govori Sudar.

O jednoj od glavnih atrakcija ispričao nam je Darko Habus, član Udruge mladih "Ne zaboravi" i operater ručno izrađenog vrtuljka. On ponosno ističe kako "ringišpil" nikada nije pokisnuo i da se pokreće, na snagu, ručno.

Vrtuljak s košaram od kukuruza

"Košare su ručno spletene, sve je ručno rađeno. Ne treba nam struja za okretanje, jedino kad padne mrak, stavim sijalicu da djeca ostanu duže", rekao je Habus otkrivajući da ovo radi već 19 godina. Napravio je ringišpil prema starom modelu, smanjio ga i prilagodio za djecu.

Nadodaje međutim kako se ponekad vožnji pridruže i stariji. 

Zaštitna lica Kukuruzijade

Bilo je nemoguće ne primijetiti i "glavni par" na klupi ispred crkve Sv. Martina. Mara i Đuro zaštitna su lica manifestacije. Prema priči, na početku je Đuro bio usamljen, ali mu se kasnije pridružila Mara. Oni su se s vremenom zaljubili, a svake godine posjetitelji ih mogu vidjeti u novoj ulozi.

"Zanimljivo je da su napravljeni od kukuruzovine i šuške. Oni su lik i produkt kukuruza, kao i naši suveniri koje izrađuju naše vrijedne članice. Kada smo kreativni i pozitivni, sve se može od šuške", objasnila je Sudar.

Mira Pavošević također izrađuje proizvode od kukuruzovine. Počela je s izradom cvijeća, a sada pravi i figurice. Ističe da su svi proizvodi tradicionalni i prirodni, bez dodataka osim malo ljepila. 

"Što se tiče proizvoda od šuške, počela sam s cvijetom, a sada radim figurice i cvijeće. Organizirala sam radionice za mlade. To je tradicija našeg sela, željela sam suvenir od pravog slavonskog, prirodnog materijala", rekla je Pavošević.

Cijelo selo se uključilo u pripremu manifestacije, što se vidi u organizaciji i trudu uloženom u događaj.

Posjetitelji oduševljeni

Sanja Tegloc, jedna od posjetiteljica, istaknula je kako je prvi put na Kukuruzijadi i da je oduševljena manifestacijom. Slaven Leko, koji je događaj posjetio s obitelji, također je izrazio oduševljenje događajem, a ugodno je iznenađen pristupačnim cijenama.

Suveniri od kukuruzovine

Osim ukusnih degustacija, gosti su mogli uživati u pečenom šaranu na otvorenom i u razgledavanju parkiranih oldtimera koji su plijenili pažnju ljubitelja automobila. Organizacija događaja uključuje oko 50 članova udruge i volontera, a Općina Čepin im pruža veliku podršku.

"Ono što zaista moram istaknuti je izvrsna suradnja općine s našom udrugom. Daje nam vjetar u leđa", dodaje Sudar.


Fotoprilog


Tagovi

Kukuruzijada Čepinski Martinci Dubravka Sudar Sajam Manifestacija


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovom spektru nema banane kakvu sam danas ponijela za doručak ;)
Koji broj biraš?