Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje pjenušaca
  • 17.12.2023. 13:30
  • Istarska, Višnjan

Misal Istra šampion je ovogodišnjeg Međunarodnog festivala pjenušca

Žiri je dodijelio četiri zlata, devet srebra i dvije bronce pjenušcima proizvedenim charmat metodom te 21 zlato i dva srebra onima klasične metode.

Foto: FB/Misal Peršurić
  • 940
  • 73
  • 0

Peto izdanje Međunarodnog festivala pjenušca održano je prošlog vikenda u Višnjanu. Ovogodišnjim je šampionom proglašen Misal Istra vinarije Misal, odnosno Pjenušaca Peršurić.

Kako je objavila Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), proizveden je iz tri različite berbe i s tri različite tehnologije, a najbolje je ocijenjen u konkurenciji 39 uzoraka pristiglih na ovogodišnji festival.

Da vina iz godine u godine podižu ljestvicu kvalitete potvrdile su i ocjene stručnog žirija koji je dodijelio četiri zlata, devet srebra i dvije bronce pjenušcima proizvedenim charmat metodom te 21 zlato i dva srebra onima klasične metode.

"2010. godine, dok još nismo bili u EU-u, imali samo 14 registriranih proizvođača pjenušaca u Hrvatskoj, a na tržište je stavljeno oko 2.400 hektolitara pjenušaca. Danas je to tri puta više. Ukupna količina koja je u prošloj godini stavljena na tržište je oko 7.800 hektolitara vina ove kategorije", izjavila je doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a. Kako je kazala, u tome prednjači upravo Istarska županija koja je na tržište plasirala oko 2.600 hektolitara, a slijedi ju Osječko-baranjska županija. 

Ana Peršurić Palčić: Sestra i ja smo kao Dom Perignon, slučajni događaj na istarskoj vinskoj sceni!

Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, je naveo da u ovoj županiji danas više od 35 vinara proizvodi više od 75 pjenušavih vina. "Pjenušce radimo skoro od svih sorti ili od svih mješavina sorti grožđa u Istri, a veliki dio toga moramo zahvaliti i Đordanu Peršuriću koji je još devedesetih godina prošlog stoljeća, kao ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču pokrenuo proizvodnju pjenušaca u Istarskoj županiji", istaknuo je dodavši da bez struke i takvih inicijativa danas ne bi imali ovako raskošnu ponudu pjenušaca.

Mario Bratulić, izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ovom je prigodom poručio je da je Višnjan zavičaj i istarskih i hrvatskih vina s više od dvadesetak proizvođača vina na malom prostoru.

Na ovogodišnjem se Međunarodnom festivalu pjenušca s više od šezdeset etiketa pjenušaca predstavilo 28 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije.


Tagovi

Međunarodni festival pjenušca Misal Istra Ocjenjivanje Darja Sokolić Ezio Pinzan Mario Bratulić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.