Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićeni proizvodi
  • 20.04.2024. 16:30
  • Varaždinska, Varaždin

Motivi varaždinskog zelja, zagorskog purana i poljičkog soparnika na poštanskim markama

Kultura, povijest i znamenitosti prenose se poštanskom markom svijetom svakoga dana kao poruka o nacionalnom identitetu države u kojoj je nastala, poručila je Đurđica Grbeša, izvršna direktorica Regije 2 Hrvatske pošte.

Foto: Varaždinska županija
  • 430
  • 30
  • 0

Hrvatska pošta je u ediciji “Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi”, a na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, izdala poštanske marke, žigove i razglednice s motivim Varaždinskog zelja, Zagorskog purana i Poljičkog soparnika/Poljičkog zeljanika/Poljičkog uljenjaka.

"Varaždinska županija ima 20 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, od čega 10 na europskoj razini te 10 na nacionalnoj razini, koji su zaštićeni jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo. Već taj broj govori koliku brigu vodimo o zaštiti naših tradicionalnih proizvoda, a isto tako i o njihovoj promociji", naglasio je župan Anđelko Stričak na predstavljanju ovih poštanskih maraka u atriju Županijske palače u Varaždinu.

Istaknuo je pritom da su ponosni što se varaždinsko zelje i zagorski puran, a od prije dvije godine i varaždinski klipič, pojavljuju kao motiv na prigodnim poštanskim markama.

Prvi pečeni puran bio je na stolu lepoglavskih pavlina

Značaj ovakve promocije naših poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na predstavljanju je istaknula i Đurđica Grbeša, izvršna direktorica Regije 2 Hrvatske pošte.  

"Prema zapisima Magistrata Mletačkog, prvi pečeni puran bio je na stolu lepoglavskih pavlina na Malu Gospu 1561. godine. Ovakvi značajni simboli zahtijevaju i prikladno obilježavanje, a jedan od najboljih načina za to je upravo poštanska marka", poručila je naglasivši da je poštanska marka iznimno važna, iako je predmet malih dimenzija.

"Kultura, povijest i znamenitosti prenose se poštanskom markom svijetom svakoga dana kao poruka o kulturnom i nacionalnom identitetu države u kojoj je nastala", dodala je.

Poštanske marke predstavljene su u Varaždinu

Dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, podsjetio je da oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla potrošačima jamče kvalitetu proizvoda. Tako u slučaju varaždinskog zelja jamči da su sve faze proizvodnje, od sjemena do finalnog proizvoda, provedeni na području Varaždinske županije.

"Svi koji se žele baviti ovom vrstom proizvodnje moraju proći proces certificiranja koje provodi neovisno tijelo. Taj proces nije kompliciran, a svima zainteresiranima pomažemo u ishođenju potrebne dokumentacije", rekao je Vincek.

U prigodnom kulturno - umjetničkom programu nastupili su članovi KUD-a Vidovec, koji su uzvanicima demonstrirali kako se gazi varaždinsko zelje.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Zaštićeni proizvodi Poštanska marka Varaždinsko zelje Zagorski puran Poljički soparnik


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje